Kalisz  Dołączył: 06 Paź 2008
lampę podłączyłem, ona ma 6V na stopce więc nic się nie spaliło. Tylko nie rozumiem tego: "Powinna być wyzwalana środkowym kontaktem - nie wiem jak będzie reagować na pozostałe styki. Choć mogą nie być w tym samym miejscu."
A problem polega na tym że jak się świeci na lampie czerwona kontrolka "pilot" to lampa błyska a ja dobieram ustawienia manualnie, a ta kontrolka nie zawsze się świeci, czemu tak jest?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Jeśli styki danych będą w tych samych miejscach nie wiem jak lampa może się zachować na dziwne wygnały danych wpływające z korpusu, nie przyglądałem się stopkom dokładnie. moze nic sie nie dziać a może i lampa świrować :d

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Thadeus, myślę, że jak protokoły komunikacyjne się nie zgadzają, to lampa nie będzie reagowała wcale na dodatkowe styki.
Kalisz, nie wiem il e masz lat, ale onegdaj lampy miały tylko jeden styk ;-) Jak już dorobiły się "gorących bucików" (hot shue), to wtedy ten był na środku. I położenie jest standardem, natomiast pozostałe - komunikacyjne, to sobie producenci sami rozmieścili wg własnego widziimsię.

Aquarius69  Dołączył: 16 Lis 2009
Witam, nie chce zakładać nowego wątku. Ponieważ uszkodził mi się wyzwalacz radiowy zostałem zmuszony do użycia rzeczonej lampy - Canon Speedlite 430ex (pożyczona) w trybie slave z moim Samsungiem GX-20. Wobec czego mam pytanie jak ustawić lampę, ewentualnie aparat (na wirless już ustawiałem)? Wypróbowałem różne kombinacje włącznie z przełączeniem lampy w tryb manualny na slave mode. Skończyły mi się pomysły, a instrukcja lampy jest skromna i nic nie w niej nie jest napisane na temat współpracy z innymi systemami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Aquarius69

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Najprościej to lampa w tryb własnej automatyki (zwykle oznaczony A), ustawiasz ręcznie przesłonę na lampie i aparacie i robisz fotki
Jeśli nie ma własnej automatyki to w trybie manualnym, ale sam musisz sobie obliczyć moc błysku do przesłony na aparacie.

Lampa ma manual, ale mi chodzi o to jak ją wyzwalać zdalnie (bezprzewodowo). Wiem, że lampa wbudowana na master, a zdalna na slave, ale z tą konkretną lampą to jakoś nie bardzo chce działać.

Speedlite 430EX nie reaguje też na inne lampy zewnętrzne.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Aquarius69 napisał/a:
mi chodzi o to jak ją wyzwalać zdalnie (bezprzewodowo)

Lampy muszą pracować w tym samym systemie żeby się mogły "rozumieć" a ty chcesz Samsungiem sterować Canonem.

Czyli wszystko jasne, nie da się. No nic trzeba będzie dokupić odbiornik wyzwalacza radiowego.

Skocz do: