lipalipski napisał/a:Średnia długość życia była krótsza lub dłuższa zależnie od epoki i miejsca. Ale w każdej i każdym z nich (prawie) byli ludzie dożywający pięćdziesiątki. Nowotwory zdarzają się nawet dzieciom.
EOS 5D, 30| C35/2 | C50/1.8 | S17-35/2.8-4.0 | T 80-200/2.8 |
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
K100D + FA 35/2 | Super A + SMC-A 50/1.7
A masz coś na wsparcie tego?teta napisał/a:Pragnę cichutko szepnąć, że zasoby uranu są ograniczone i pewnie nie większe niż ropy i węgla razem wzięte.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
CytatMyślisz, że zanim powstał przemysł (w tym spożywczy) ludzie nie umierali na nowotwory?
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Kapar napisał/a:A swoją drogą, jeśli używacie określenia EKOLOG, to dowiedzcie się czym naprawdę zajmuje się EKOLOGia...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
mygosia napisał/a:Natomiast kiedyś ludzie nie umierali "na raka" z kilku powodów:
- diagnostyka - po prostu kiedys nie diagnozowano nowotworów.
- długość życia - była dużo krótsza i większość nowotworów nie zdążała się rozwinąć.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Nie każ mi teraz szukać danych o światowych zasobach uranu. Naprawdę mam teraz inne problemy. Coś mi mówi, że w sprawie wyszukiwania informacji w internecie możesz być bardziej biegły niż ja, więc poszukaj, a odpowiedź znajdziesz bez problemu. Jak już się dokopiesz do owych zasobów, to to miej na uwadze, że użyteczny do rozszczepienia izotop uranu to U(235), a jego zawartość w wydobywanym uranie wynosi zaledwie 0.72%. Te 0.72% trzeba jakoś wyodrębnić, a zapewniam Cię, że nie odbywa się to siłą woli i też wymaga niemałego nakładu energii (błagam, zaklinam na wszystkie świętości: nie każ mi teraz dokonywać bilansu strat i zysków, bilans jest dodatni, ale z całą pewnością nie tak bardzo jak by się chciało).LDevil napisał/a:teta napisał/a:
Pragnę cichutko szepnąć, że zasoby uranu są ograniczone i pewnie nie większe niż ropy i węgla razem wzięte.
A masz coś na wsparcie tego?
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Kapar napisał/a:"studiowania"
Kapar napisał/a:ekologiczna popijawa
Papcio
OM-1 mkII|K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
No własnie pisali tam coś około 100 latach. A jeżeli do tego czasu uda się opracować dobre reaktory prędkie (które działają na U(238), którego zawartość w wydobywanym uranie to coś około 99%) to problem jest rozwiązany na dość długo.teta napisał/a:Jak już się dokopiesz do owych zasobów, to to miej na uwadze, że użyteczny do rozszczepienia izotop uranu to U(235), a jego zawartość w wydobywanym uranie wynosi zaledwie 0.72%.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
Kapar napisał/a:mi zostało jeszcze 2 lata "studiowania" OŚ ;)
w tak skrajnym przypadku odpowiem: Tak! Jestem ekologiem. I jestem jak najbardziej za budowaniem elektrowni atomowych. Co teraz napiszesz?gorky napisał/a:Ale 90% tzw. ekologow uwazam za oszolomow.
Twierdze tak chociazby na przykladzie ich pogladow na temat energetyki (bo na tym sie co nieco znam). W tym momencie najbardziej ekologicznym zrodlem energii sa elektrownie jadrowe - tak przez nich znienawidzone.
gorky napisał/a:A tak swoja droga - czy wiecie ze turbina wiatrowa musi pracowac 25 lat zeby zwrocily sie naklady (energia elektryczna) poniesione na jej produkcje?
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
perl napisał/a:Skoro twierdzisz, ze znasz sie troszke na energetyce, to zapewne doskonale wiesz, ze niemozliwe jest zaspokojenie w 100% ludzkich potrzeb na energie ze zrodel odnawialnych (energia wiatrowa, sloneczna, wodna...) a po drugie, ta energia ma jedna zasadnicza wade: nie da sie jej magazynowac.
Da się, ale to dopiero pieśń przyszłości, choć jak sądzę niezbyt już odległej. Tym magazynem jest paliwo zwane wodorem, otrzymywane przez elektrolizę wody.perl napisał/a:niemozliwe jest zaspokojenie w 100% ludzkich potrzeb na energie ze zrodel odnawialnych (energia wiatrowa, sloneczna, wodna...) a po drugie, ta energia ma jedna zasadnicza wade: nie da sie jej magazynowac.
Magazynowanie wodoru do najprostszych nie należy...teta napisał/a:Da się, ale to dopiero pieśń przyszłości, choć jak sądzę niezbyt już odległej. Tym magazynem jest paliwo zwane wodorem, otrzymywane przez elektrolizę wody.