matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Kabel synchronizacyjny
Czy do Pentaxa można dostać jakiś dłuższy kabel synchro niż te allegrowe po 180 cm? Szukałem, ale 5 metrowe są tylko do Canona. A, jeszcze jedno, czy tak długi kabel nie będzie jakoś wpływał na pracę lampy?

Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matteusz, można, oryginalny.
link

Ale tego chyba nie dostane w Pl. no i nie podepne do Sigmy ;/

matteusz napisał/a:
Ale tego chyba nie dostane w Pl
Dzwoń po sklepach.
matteusz napisał/a:
no i nie podepne do Sigmy ;/
To jest normalny przedłużacz. Jeżeli nie masz gniazda, to potrzebna jest stopka.
link
Nie pisałeś do jakiej lampy.
Trzeba zadać bardziej konkretne pytanie.
przede wszystkim, były posty o tym na forum. Poszukaj :-) .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matteusz napisał/a:
Ale tego chyba nie dostane w Pl

Dzwoniłeś do Aster

plwk napisał/a:
Dzwoniłeś do Aster
Z pewnością nie, bo nawet nie wie, że takie kable Pentax sprzedaje. Jak z dostępnością, to już inna bajka :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To było pytanie z serii naprowadzających :mrgreen:

A co to ten cały Aster? Oświeci ktoś, ew. poda jakieś namiary?

matteusz napisał/a:
A co to ten cały Aster?
Sklep.
link

A nie ma jakiejś innej mozliwości tupu kostka synchro? Chodzi o mozliwość odpalenia lapmy poza aparatem zachowując jednak całą automatykę...

[ Dodano: 2008-11-11, 18:23 ]
A jakby spróbować z kablem synchro pod Nikona (bo takie są na allegro 5 metrowe). Wypaliłoby to? W sumie styki są w tych samych miejscach...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
matteusz, spróbuj. Najwyżej sprzedasz na allegro, Nikoniarze kupią... :-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam stare lampy ttl z multidedykowaną stopką (kundelki) - Pentax/Nikon/Minolta i te 2 tylne nikonowe styki nie są w tych samych miejscach co u nas - są około 2.4mm bardziej cofnięte do tyłu i około 0.3 mm szerzej rozstawione. Jednak gdyby ktoś znalazł jakieś rozwiązanie tego problemu to też chętnie bym je poznał :-) .
Przy okazji mam pytanie z innej beczki - czy gdyby kupić oryginalny Pentaxowy zestaw ze stopkami i kablami to TTL w aparacie poradziłby sobie z dwoma (trzema?) lampami o zbliżonej mocy włączonymi szeregowo? Rozumiem, że przerwanie błysku nastąpiłoby dla obu lamp jednocześnie?

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Kupiłem taki kabel synchronizacyjny (Te stopki można rozebrać)

http://www.foto-tip.pl/sk...tax-p-1118.html

+ 6 m kabla (ile żył? nie pamiętam, musiałbyś przeciąć kabel lub rozmontować gniazdko). Nie robiłem tego sam tylko dałem znajomemu. Wszystko działa.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotrecius napisał/a:
Przy okazji mam pytanie z innej beczki - czy gdyby kupić oryginalny Pentaxowy zestaw ze stopkami i kablami to TTL w aparacie poradziłby sobie z dwoma (trzema?) lampami o zbliżonej mocy włączonymi szeregowo? Rozumiem, że przerwanie błysku nastąpiłoby dla obu lamp jednocześnie?

Chyba właśnie tak to jest przedstawione np. w broszurach K10D. Kiedyś szukałem w zachodnich (Europa) sklepach internetowych tych elementów i w żadnym nie było wszystkich równocześnie :-/ Pojęcia nie mam jak to jest teraz.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
matteusz napisał/a:
Czy do Pentaxa można dostać jakiś dłuższy kabel synchro niż te allegrowe po 180 cm?

kup krotki, przetnij np w polowie, usun izolacje z poszczegolnych zyl po obu koncach ktore zostana po przecieciu, przygotuj kabelek (n-zylowy) o dlugosci takiej by calosc miala tyle ile chcesz. zachowujac zgodnosc zyl polacz swoj kabelek z tym co dostales po przecieciu oryginalu (oczywiscie zrob to starannie, zlutuj, zaizoluj - koszulki termokurczliwe na poszczegolne zyly i na calosc). po sprawie.
DarekK napisał/a:
Kupiłem taki kabel synchronizacyjny (Te stopki można rozebrać)

z tymi stopkami moze byc bardzo roznie. kostki ktore ja kupilem byly typu 'patrz a nie rusz' tzn nie dosc ze jakies chromowane piny (powodzenia w lutowaniu) to jeszcze kabel z jakimis pseudo koncowkami po prostu przyklejony silikonem by calosc sie trzymala. oczywiscie z zewnatrz wygladalo to solidnie (cena tez byla 'solidna'). w takim przypadku lepiej jest dobrac sie do kabla a kostki zostawic w spokoju
pozdrawiam
kp

klimecki_, i zdaje się tak też zrobie. Dzięki za rady. Dam znać jak coś pójdzie do przodu.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Nie przecinaj tylko w pobliżu kostek. Sztywne połączenie w tym miejscu - lut, koszulki, powoduje, że całość może być nieporęczna.
To był mój pierwszy wariant, który się nie sprawdził.
Znajomy "złota rączka" dobrał się do kostek (takich jak opisuje klimecki_) były problemy, ale końcowy efekt - brak śladów rozbierania.

Skocz do: