CytatBłąd wynika ze stosowania skrótu myślowego przez niektórych. Ktoś mówi mała przysłona pomijając w domyśle wyraz wartość, ale mając go na myśli, wówczas mała przysłona to duży otwór. Czasem jednak skrót myślowy jest inny i mówiąc o małej przysłonie mamy na myśli jej wielkość (wielkość otworu diafragmy), wówczas mała przysłona to duża wartość przysłony, duża liczba, duża GO..
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
Odesłałem Cię do słownika bo wcześniej pouczyłeś mnie, iż moja "przysłona" jest błędna, a poprawna powinna być "przesłona". Wykasowałeś to pouczenie. Tak więc był to jedyny powód odesłania Cię do literatury. Nie odnosiłem się do merytorycznej wartości Twojej wypowiedzi, dlatego też, Twoje pytanie czy potrafię czytać ze zrozumieniem jest niepotrzebne. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem.dagio napisał/a:na prawdę nie musisz mnie wysyłać do instrukcji i tym podobnych wynalazków
dagio napisał/a:starać się za wszelką cenę pokazać ułomność drugiego rozmówcy
CytatPrzysłoną obiektywu jest średnica otworu przez jaki wpuszczamy światło do aparatu.
Gdyby obiektyw nie tłumił w ogóle światła to określało by się, że ma przesłonę 1, przesłona 2 oznacza, że do aparatu dociera tylko połowa światła które dociera do obiektywu, 4 - że tylko 1/4 światła, lub można określić, że światło jest czterokrotnie stłumione.
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
Zdano napisał/a:...przesłona 2 oznacza, że do aparatu dociera tylko połowa światła które dociera do obiektywu, 4 - że tylko 1/4 światła, lub można określić, że światło jest czterokrotnie stłumione.
xrog napisał/a:Przy przesłonie 2 pole przekroju otworu względnego jest 4 krotnie mniejsze niż dla "pełnej dziury"
Zdano napisał/a:Gdyby obiektyw nie tłumił w ogóle światła to określało by się, że ma przesłonę 1
Stachu napisał/a:xrog napisał/a:Przy przesłonie 2 pole przekroju otworu względnego jest 4 krotnie mniejsze niż dla "pełnej dziury"
Nie. W tedy każdy obiektyw zaczynał by się od 1 . Przy przysłonie 2 średnica otworu jest dwa razy mniejsza od ogniskowej/odległości od matrycy/filmu.
Zdano napisał/a:Przysłoną obiektywu jest średnica otworu przez jaki wpuszczamy światło do aparatu.
Gdyby obiektyw nie tłumił w ogóle światła to określało by się, że ma przesłonę 1, przesłona 2 oznacza, że do aparatu dociera tylko połowa światła które dociera do obiektywu, 4 - że tylko 1/4 światła, lub można określić, że światło jest czterokrotnie stłumione.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:skad ten cytat
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
Zdano napisał/a:wstawiłem bo faktycznie coś nie tak z tą przysłoną 1
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Zdano napisał/a:
Przysłoną obiektywu jest średnica otworu przez jaki wpuszczamy światło do aparatu.
Gdyby obiektyw nie tłumił w ogóle światła to określało by się, że ma przesłonę 1,