lopcio  Dołączył: 17 Maj 2008
Quick Shift Focus - jak to w końcu działa?
Witam. Na początku przepraszam że założyłem kolejny techniczny, dla niektórych może lamerski temat. Od razu mówię, że szukałem odpowiedzi na moje pytania w instrukcji i w internecie ale nic ciekawego nie znalazłem.

Jak działa Quick Shift Focus? W jakim momencie pozwala on na ręczne ostrzenie? Czy to wygląda mniej więcej tak?
1. Włączony AF-S, przyciskam lekko spust, aparat łapie ostrość.
2. Przy nadal przyciśniętym spuście przekręcam pierścień ostrości i aparat przełącza się na MF?

Bo ostatnio tak próbowałem zrobić i na pierścieniu było czuć opór, więc dalej nim nie kręciłem. Mam nadzieję, że nic się nie zepsuło od tego. A jeżeli jednak, to jakby to się mogło objawiać? Aparat zupełnie by nie ostrzył, ostrzyłby wolniej, miałby BF/FF?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Możesz kręcić pierścieniem ostrości przed ustawianiem ostrości (bardzo fajna rzecz zwłaszcza z cięższymi szkłami - ustawiasz z grubsza ostrość i wciskasz spust, aby AF doostrzył), lub po ustawieniu ostrości przez korpus - ostrość potwierdzona przez korpus zielonym sześcianem. Przez resztę czasu nie tylko nie kręcisz, ale paluchy zdjęte z pierścienia ostrości. Możesz też przypisać sobie pod przycisk OK lub AF możliwość anulowania AF. Wtedy wciskasz przycisk i możesz sam ustawić ostrość/zrobić zdjęcie nawet jeśli AF jeszcze nie ustawił ostrości.

Nic tam się nie przełącza na MF - to jest jakiś rodzaj mechanicznego sprzęgła. Możliwe, że coś się zacięło. Jak nie ustępuję lub się powtarza to obiektyw do serwisu.

WuWu84 napisał/a:
lub po ustawieniu ostrości przez korpus - ostrość potwierdzona przez korpus zielonym sześcianem.

Czyli przy nadal wciśniętym spuście? I wtedy powinien być taki sam mały opór, jak przy kręceniu przez wyostrzeniem, czy zupełnie inny?

WuWu84 napisał/a:
Przez resztę czasu nie tylko nie kręcisz, ale paluchy zdjęte z pierścienia ostrości.

A czy QSF w jakiś sposób zmniejsza ryzyko uszkodzenia w przypadku np. trzymania pierścienia w trakcie próby wyostrzenia?

lopcio napisał/a:
Czyli przy nadal wciśniętym spuście? I wtedy powinien być taki sam mały opór, jak przy kręceniu przez wyostrzeniem, czy zupełnie inny?

Tak. Może jakiś syfek wpadł Ci do mechanizmu, albo coś się zablokowało - wydaje mi się, że miałem tak przynajmniej raz. Załóż dekielek, wciśnij spust i pozwól przegonić korpusowi obiektyw w te i z powrotem. Jak nie ustępuje, to do serwisu.
Cytat
A czy QSF w jakiś sposób zmniejsza ryzyko uszkodzenia w przypadku np. trzymania pierścienia w trakcie próby wyostrzenia?

Nie. Kiedy AF pracuje paluchy z pierścienia ostrości zabierasz, niezależnie czy obiektyw ma QSF czy nie.

WuWu84 napisał/a:
Tak. Może jakiś syfek wpadł Ci do mechanizmu, albo coś się zablokowało - wydaje mi się, że miałem tak przynajmniej raz. Załóż dekielek, wciśnij spust i pozwól przegonić korpusowi obiektyw w te i z powrotem. Jak nie ustępuje, to do serwisu.

Sprawdziłem - teraz już działa jak należy. Jak aparat wyostrzy i pojawi się zielony sześcian, to mogę luźno kręcić pierścieniem ostrości.

WuWu84 napisał/a:
Nie. Kiedy AF pracuje paluchy z pierścienia ostrości zabierasz, niezależnie czy obiektyw ma QSF czy nie.

OK, dzięki za wyjaśnienie.

Aha, jeszcze jedno - w obiektywach bez QSF nie można kręcić pierścieniem ani przed, ani po wyostrzeniu? Można nim kręcić tylko przy włączonym MF?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
lopcio napisał/a:
Można nim kręcić tylko przy włączonym MF?
Tak.

OK, to już chyba wszystko jasne. Dziękuję wszystkim za pomoc.

lopcio napisał/a:
Aha, jeszcze jedno - w obiektywach bez QSF nie można kręcić pierścieniem ani przed, ani po wyostrzeniu? Można nim kręcić tylko przy włączonym MF?

Zgadza się - musisz cofnąć rękę do przełącznika MF na korpusie i mechanicznie rozłączyć napęd AF. Anulowanie AF przyciskiem OK lub AF w tej sytuacji nie pomaga.

Skocz do: