WuWu84 napisał/a:lub po ustawieniu ostrości przez korpus - ostrość potwierdzona przez korpus zielonym sześcianem.
WuWu84 napisał/a:Przez resztę czasu nie tylko nie kręcisz, ale paluchy zdjęte z pierścienia ostrości.
lopcio napisał/a:Czyli przy nadal wciśniętym spuście? I wtedy powinien być taki sam mały opór, jak przy kręceniu przez wyostrzeniem, czy zupełnie inny?
CytatA czy QSF w jakiś sposób zmniejsza ryzyko uszkodzenia w przypadku np. trzymania pierścienia w trakcie próby wyostrzenia?
WuWu84 napisał/a:Tak. Może jakiś syfek wpadł Ci do mechanizmu, albo coś się zablokowało - wydaje mi się, że miałem tak przynajmniej raz. Załóż dekielek, wciśnij spust i pozwól przegonić korpusowi obiektyw w te i z powrotem. Jak nie ustępuje, to do serwisu.
WuWu84 napisał/a:Nie. Kiedy AF pracuje paluchy z pierścienia ostrości zabierasz, niezależnie czy obiektyw ma QSF czy nie.
Tak.lopcio napisał/a:Można nim kręcić tylko przy włączonym MF?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
lopcio napisał/a:Aha, jeszcze jedno - w obiektywach bez QSF nie można kręcić pierścieniem ani przed, ani po wyostrzeniu? Można nim kręcić tylko przy włączonym MF?