screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Cytat
Zeskanowalem wlasnie dwa HP5 wolane w FX-1 lite. Ilosc bialych plamek (calkowicie bez ziarna) jest zauwazalnie wieksza niz zwykle (od 5 do 30 na klatke). Plamki sa niewielkie, tak ok. 10-20 px na pliku o dluzszym boku 3400px.

Doskonale wiem o czym piszesz. Miałem identyczne na HP5+, na ILFORD DELTA100 oraz Neopanie 1600. W moim przypadku okazało się że były wynikiem wstępnego zwilżania fimu (przed wywoływaczem wlewałem wodę demi) i... potrząsania koreksem. Gdy przestałem wstępnie moczyć przed wywołaniem, ilość białych plamek wydatnie się zmniejszyła, delikatne odwracanie sprawiło że już na żadnym filmie ich nie miałem (już nie pamiętam gdzie wyczytałem że koreksem trzeba solidnie potrząsnąć przy zwilżaniu i po zalaniu wywoływaczem). Może ktoś powie że dziwne rzeczy napisałem, ale u mnie działa :) Białe plamki odeszły w zapomnienie.

[ Dodano: 2008-11-20, 10:23 ]
dan napisał/a:
W tym czasie film moczyl sie w tej wodzie wlasnie.

Z broszurki Ilforda dla HP5+: "A pre-rinse is not recommended as it can lead to uneven processing." Sam przeczytałem to trochę za późno i namaczałem wstępnie ;)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dzerry napisał/a:
Pamietasz, kiedys tez miales kropki na polipie.

To byly na lakim, i wygladaly zupelnie inaczej.

dzerry napisał/a:
Moze cos z woda u Ciebie nie tak?

Niewykluczone. Do roztworu wywolywacza uzywam bardzo twardej kranowy.

dzerry napisał/a:
A moze zle rozpuszczony FX-1?

FX-1 rozpuszczalem przeszlo pol roku temu, w wodzie demi. Wczesniej takiej ilosci plamek nie mialem.

screwdriver napisał/a:
W moim przypadku okazało się że były wynikiem wstępnego zwilżania fimu (przed wywoływaczem wlewałem wodę demi) i... potrząsania koreksem

Tak jak pisalem wczesniej, wlalem te sama wode, ktora poszla do roztworu. Nie robie tego zawsze, tylko wtedy, jak musze poczekac 1-2min az roztwor ociepli sie do 20st.

screwdriver napisał/a:
Z broszurki Ilforda dla HP5+: "A pre-rinse is not recommended as it can lead to uneven processing." Sam przeczytałem to trochę za późno i namaczałem wstępnie ;)

No prosze, wystarczylo przeczytac instrukcje obslugi :-P Dziekuje screwdriver!

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Jeszcze jedno co mogło być to bąbelki powietrza, które przyczepiły się do kliszy.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
matth napisał/a:
Jeszcze jedno co mogło być to bąbelki powietrza, które przyczepiły się do kliszy.
...które w moim przypadku były efektem "nieco" zbyt mocnego potrząsania koreksem... :-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
screwdriver, no bardzo mejbi.. Ja tam nie potrząsam i wstępnie nie namaczam, kręcę co 3min z 10x dzyndzlem, odwracam z raz i wsio. Plamek nie zaobserwowałem nigdy :-)

Skocz do: