CytatZeskanowalem wlasnie dwa HP5 wolane w FX-1 lite. Ilosc bialych plamek (calkowicie bez ziarna) jest zauwazalnie wieksza niz zwykle (od 5 do 30 na klatke). Plamki sa niewielkie, tak ok. 10-20 px na pliku o dluzszym boku 3400px.
dan napisał/a:W tym czasie film moczyl sie w tej wodzie wlasnie.
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
dzerry napisał/a:Pamietasz, kiedys tez miales kropki na polipie.
dzerry napisał/a:Moze cos z woda u Ciebie nie tak?
dzerry napisał/a:A moze zle rozpuszczony FX-1?
screwdriver napisał/a:W moim przypadku okazało się że były wynikiem wstępnego zwilżania fimu (przed wywoływaczem wlewałem wodę demi) i... potrząsania koreksem
screwdriver napisał/a:Z broszurki Ilforda dla HP5+: "A pre-rinse is not recommended as it can lead to uneven processing." Sam przeczytałem to trochę za późno i namaczałem wstępnie ;)
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
...które w moim przypadku były efektem "nieco" zbyt mocnego potrząsania koreksem...matth napisał/a:Jeszcze jedno co mogło być to bąbelki powietrza, które przyczepiły się do kliszy.
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony