To zupełnie inne zastosowanie, niż opisane przez Ciebie w pierwszym poście. Do takich zdjęć potrzebny jest teleobiektyw od 300mm w górę. Oczywiście za małe pieniążki wchodzi w grę tylko zoom do 300tu czyli jakiś xx-300.Gośka napisał/a:Na co mi się przyda obiektyw jaki posiadam 18-55 jeśli np. jestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące???????
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Gośka napisał/a:Na co mi się przyda obiektyw jaki posiadam 18-55 jeśli np. jestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące???????
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
Yashica Mat124, Canon 100d
papcio napisał/a:Gośka napisał/a:Na co mi się przyda obiektyw jaki posiadam 18-55 jeśli np. jestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące???????
Wtedy możesz ten obraz zapisać w pamięci własnej ;)
A tak poważniej najprawdopodobniej i tak nie zrobisz dobrze takiego zdjącia nawet mając silny i drogi teleobiektyw. Trzeba wiedzieć jak go używać, jak ustawić czas i przysłonę przy naświetlaniu (tryb auto nie radzi sobie zazwyczaj).
Fotograficy dzielą się na dwie grupy, tych używających całej sterty szkieł i tych, którzy używają tylko jednego (jak zazwyczaj w grupie Magnum). Jedni i drudzy potrafią zdziałać cuda, jeśli widzą swój obraz.
Mając 18-55, który jest niezłym obiektywem spróbuj nauczyć się go użyć w każdej sytuacji. Naturalnym kierunkiem rozwoju na początek jest coś powyżej 55 tak do 200-300 mm. Każdy obiektyw ma swoich zwolenników i przeciwników. Stara sprawdzona teoria mówi, że powinnaś kupić najdroższy na jaki Cię stać, pod warunkiem, że rzeczywiście będziesz go później używać.
Yashica Mat124, Canon 100d
Gośka napisał/a:Nie używam automatu . wszystko robię na manualu lub AV, TV. Umiem uzywać korekcji ekspozycji, blokady ekspozycji , pomiaru światła itp:)))
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
Eldred napisał/a:, albo zaznaczyć fragment wypowiedzi i kliknąć w przycisk
Gośka napisał/a:ale jeśli chcę przybliżyć coś , kogoś to nie zawsze jest możliwośc podejścia wiem , że wtedy zrobię zdjęcie kogoś na tle części powiększonej np. góry a nie na tle całej :)
no teraz wyraziłaś się znacznie dokładniej. Lepsze rezultaty powinien ci dać 55-300 niż 18-250. Tylko wówczas masz więcej dźwigania (18-55 i 55-300). O 50-200 i 55-300 było już wałkowane wielokrotnie na forum. Zachęcam do poszukania.Gośka napisał/a:Na co mi się przyda obiektyw jaki posiadam 18-55 jeśli np. jestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące?
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Gośka napisał/a:Na wstępie powiem może , że dopiero sie uczę :))
Gośka napisał/a:Nie wiem jak można robić ładne zdjęcia manualem nieświadomie:)) niewiedząc co to jest głębia ostrości i jak się ją zmienia, jak uzyskać fotografię obiektu ,który wydaję się poruszać .Wiem też jakie mamy obiektywy i co to ogniskowa.
Gośka napisał/a:Nie wiem natomiast jakie są dobre obiektywy ,które pomogą mi zrobić ładne , wyraźne , duże zdjęcie wiewióry w lesie ?:))))
Gośka napisał/a:Nie wiem jak można robić ładne zdjęcia manualem nieświadomie:))
Papcio
Eldred napisał/a:Gośka ja np. na początku też chciałem pokryc cały zakres ogniskowych, miałem 18-55 70-300, i do tego parę stałek, a chciałem też coś dłuższego i coś szerszego. Teraz mam Sigmę 30/1.4 i praktycznie nie zdejmuje jej z aparatu,
Cytatjestem nad jakąś skarpą w górach w dole stoją sarny a ja chcę mieć je wyrażne , duże a nie jak punkciki stojące na łące
Gośka napisał/a:Nie wiem natomiast jakie są dobre obiektywy ,które pomogą mi zrobić ładne , wyraźne , duże zdjęcie wiewióry w lesie
Gośka napisał/a:narazie wezmę 50-250
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60