Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Gośka napisał/a:
Pozdrawiam i nie obrażam się :->

Bogu dzięki! Już myślałem, że sobie nagrzebałem :-D
Jeżeli tak się upierasz przy drugim szkle, to radzę Ci kupić (jak zresztą ktoś wcześniej) długiego kita 50-200. Nowy kosztuje tylko 499-599 zł., a to zupełnie niegłupie i jakościowo przyzwoite szkło. Obiektyw jest malutki, w sam raz dla kobiecych rąk. Spacerzoomy typu Pentax 18-250 są niby bardziej uniwersalne niż podwójny kit, ale to jednak duży obiektyw. Mając dwa kity będziesz miała krycie 18-200, czyli jakieś 28-300 na pełnej klatce. No a ten długi koniec może już na wspominaną sarnę na polanie starczyć :mrgreen:
Z mojej strony tyle. Dużo radości z fotografowania i satysfakcji z podjętych decyzji
:->

Gośka  Dołączyła: 19 Lis 2008
Benek napisał/a:
Jeżeli tak się upierasz przy drugim szkle, to radzę Ci kupić (jak zresztą ktoś wcześniej) długiego kita 50-200.

Dokładnie , już zamówiłam a jutro odbieram:) A tak z innej beczki , gdzie szybko otrzymam połówkowy szary filtr ? Dzwoniłam do 3 sklepów i nie mają na stanie i trzeba czekać tygodnie :( A ja za tydzień jadę w góry:) Nie ma też w sklepach typu ,ega Avans, media markt itp:(((

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
allegro.pl

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Benek napisał/a:
świadome wykorzystywanie tych funkcji to dwie różne sprawy, tak jak "demokracja" i "demokracja ludowa"
Benek, jeśli pozwolisz, rozwinę nieco Twoją wypowiedź w kontekście tego tematu. Mianowicie w krajach demokratycznych mamy możliwość zakupu zarówno 18-55 jak i 18-250 oraz 55-300. W krajach demokracji ludowej mamy możliwość kupienia tylko 50ki, przy jednoczesnym duuuzym prawdopodobienstwie produkowania tych 18-55, 55-300, itd. Cóż więc skłania ludzi do tkwienia w demokracji ludowej? Czy są na tyle głupi, że nie wiedzą co to dobrodziejstwo kilku szkieł, czy na tyle mądrzy, że wiedzą, iż wystarczy im tylko 50ka?

Otóż ani jedno, ani drugie.

Jak sama nazwa wskazuje (sic!) demo jest wersją namacalną, używalną, testową, itp. Potem takie demo ląduje na wyprzedaży jako egzemplarz wystawowy, co równa się dość często z przebiegiem i zniszczeniami większymi niż po normalnym uzytkowaniu.
krac natomiast pochodzi od kratia/kratos [gr] co oznacza przemoc / gwałt.

Gwałcą nas zatem na każdym kroku i to testowo!
Podsumowując.
Demokracja i demokracja ludowa to formy ustrojów, które ograniczają swoich obywateli do używania szkieł jedynie słusznie i odgórnie "podawanych" na rynek. Mamy zatem albo 50kę, albo 18-55. Nie mamy, Gosia nie ma, możliwości kupienia tego co by chciała, a mogłaby zachcieć np.: 48ki. I nie mówić mi, że można zmiennoogniskowcem te 48 łatwo ustawić. I jakość nie ta co na stałce. A stałka jakaś taka za_stała :-P

Świadomie zatem zgadzamy się na te demo wygody, często demonstrując swoje niezadowolenie bądź frustrację ową sytuacją, bezsilnością, niewiedzą, itd.

P.S. Niech ktoś teraz zgodnie z tą konwencją wyjaśni pojęcie demoludów :evilsmile:

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Cytat
demo jest wersją namacalną

Macające się ludy? :shock:

;-) :mrgreen:

Gośka  Dołączyła: 19 Lis 2008
Tref,
Po Twoim poście wiem jeszcze mniej:) ;-)

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
tref napisał/a:
Niech ktoś teraz zgodnie z tą konwencją wyjaśni pojęcie demoludów

albo demobilu :evilsmile:

[ Dodano: 2008-11-21, 08:35 ]
Gośka napisał/a:
Tref,
Po Twoim poście wiem jeszcze mniej

Nie przejmuj się Gośka, ja wiedziałem mniej jeszcze przed postem Trefa

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
tref napisał/a:
P.S. Niech ktoś teraz zgodnie z tą konwencją wyjaśni pojęcie demoludów