Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Danke

Przymierzam się do zakupów sto-fena z usa wychodzi taniej niz u polskiego dystrybutora.

Grendel, Słoik nie przekręca palnika przy pochyleniach korpusem? ?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
kamakar napisał/a:
Spotkalem sie z opinia ze ponoc wplywa na balans bieli - nie zauwazylem tego.

Oczywiście, że wpływa - działanie Omnibounce'a polega na wysyłaniu światła dookoła i sampowypełnianiu się cieni, dzięki odbijaniu światła od wszystkich dostępnych powierzchni, a kolor tych powierzchni wpływa na zabarwienie światła...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nawet gdyby fotografowało się na zupełnie otwartej przestrzeni, gdzie światło może się odbić ewentualnie od zanieczyszczeń powietrza, ale nie ma ścian czy innych przedmiotów, to barwa światła się trochę zmieni ze względu na nieneutralny barwowo plastik po drodze. :-)

n-l  Dołączył: 13 Mar 2007
Używam do 540 FGZ taki tani dyfuzor. Model do Canona 550EX 540EZ pasuje bardzo dobrze, nie spada i zakłada się bez dużego oporu. W mojej opini spełnia swoje zadanie, porównania do oryginalnego stofena nie mam.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Thadeus napisał/a:
Danke

Przymierzam się do zakupów sto-fena z usa wychodzi taniej niz u polskiego dystrybutora.

Niestety przechyla- parę razy poleciał mi na ziemię... Tu wyższość pokazuje lampa Metza, gdzie poruszenie palnikiem w pionie wymaga dokładnego wciśnięcia przycisku... ratuję się tak, że obracam lampę o 90stopni i wtedy tylko musze uważać jak stawiam aparat do pionu :)

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Uzywam podróbki za 30zł, spełnia swoje zadanie. W przeciwieństwie do syfiastej uniwersalnej skarpety :-/

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Ktoś mi powie jaki dyfuzor pasuje do Metza 48? (oczywiście poza oryginalnymi stofenami po 80zł :-) ) Kupowanie na "wymiar" mi nie do końca pasuje...

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Grendel napisał/a:
Thadeus napisał/a:
Danke

Niestety przechyla- parę razy poleciał mi na ziemię... Tu wyższość pokazuje lampa Metza, gdzie poruszenie palnikiem w pionie wymaga dokładnego wciśnięcia przycisku... ratuję się tak, że obracam lampę o 90stopni i wtedy tylko musze uważać jak stawiam aparat do pionu :)

No właśnie ja się zastanawiam po kiego grzyba jest ten przycisk do zwalniana blokady jak ona chodzi tak lekko.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Myślałem że to ja mam taki felerny egzemplarz ale jak widzę nie jestem jedyny. W Metzu trzeba naprawdę się przyłożyć do położenia palnika.

Suzuchara  Dołączył: 11 Maj 2010
Thadeus napisał/a:
No właśnie ja się zastanawiam po kiego grzyba jest ten przycisk do zwalniana blokady jak ona chodzi tak lekko.

Gdzieś już było poruszane że blokady nie ma na sam palnik. On jedynie blokuje pochylenie w dół palnika.
W instrukcji też jest to opisane.
To tak OT.

Ale IT jaki sklep polecacie gdzie bezproblemowo można nabyć dyfu i jaki konkretnie rozmiar ?
Wiem że w większości opisów są podane wymiary. Jednak już 3 razy nie trafiłem a obklejanie taśmą zakończyło się permanentnym przyklejeniem jednego i paru godzinną dłubaniną żeby go odkleić od lampki.

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
Witam, chciałem zadać takie bardzo podstawowe pytanie - jak używać tego stofena? Kupiłem (oczywiście podróbę, za 13zł), założyłem na lampę, popstrykałem i nie jestem do końca zadowolony. Robią mi się cienie od światła na wprost. Palnik miałem skierowany do góry. Zdjęcia były reportażowe.
Możecie mi poradzić, jak używać tego rozpraszacza tak żeby było dobrze? Jak się stosuje stofena np na weselach?

andreeas7  Dołączył: 06 Lip 2011
Nie uważasz że juz sobie odpowiedziałeś na pytanie 13zł ? - kup lepszej jakosci i cieni nie będzie

andreeas7 napisał/a:
Nie uważasz że juz sobie odpowiedziałeś na pytanie 13zł ? - kup lepszej jakosci i cieni nie będzie

Oczywiście, każde akcesorium fotograficzne musi kosztować minimum 200zł, nawet jeśli to ścierka do obiektywu:>

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Przecież Sto-Fen nie niweluje cieni. Sprawia że są one delikatniejsze. Jak używać? Tak żeby być zadowolonym ;-) Popstrykaj z gołą lampą, potem z nałożonym dyfuzorem i sam zobaczysz kiedy jest przydatny.

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Dzisiaj zamowien Lightsphere II Cloud, obaczymy co to jest warte, z opisu winika ze pasuje idealnie do metza 48/50/58. Mam nadzieje , ze uzyskam ladnie rozproszone swiatlo , bez cieni ... no zobaczymy bo rozne opinie sa o nim.

Pozdrawiam.

edek321  Dołączył: 22 Paź 2010
Ja ostatnio zamontowałem na lampie przy użyciu gumki do włosów małżonki kartkę A4 złożoną na pół. Palnik do góry ustawiony i powiem szczerze, że całkiem przyjemnie to oświetla.
A koszt: kartka 0,03zł a gumka podprowadzona z szuflady ;-)

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
No ja też zamówiłem Lightsphere, ale w Ikei :-D

http://www.instructables....ng-Lightsphere/

W mieszkaniu, przy zdjęciach "ogólnych", efekty takie sobie. Bardziej mi się podoba odbicie od sufitu. Przy portretach jednak jest lepiej, bo nie pozostawia aż takich wielkich cieni na twarzy.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Jeśli ktoś tak jak ja zaczyna przygodę z lampą błyskową inną niż wbudowana ;-) to bardzo polecam zapoznać się z dużą bazą artykułów tutaj: http://neilvn.com/tangent...phy-techniques/
Ja się dużo nauczyłem i mam teraz nieco inne spojrzenie na ten temat.

szpila  Dołączył: 02 Mar 2010
Tutaj mamy przetłumaczone >>link<<
Był tu wcześniej podawany - poczytałem i faktycznie coś mi się tam przydało. Staram się teraz jakoś z tego skorzystać i częściej wyciągam lampę.

Znam tę stronę, jest świetna. Czytałem ją zanim jeszcze kupiłem lampę. Myślę że teraz, po odrobinie praktyki w błyskaniu, lepiej do mnie trafi:)

Skocz do: