okonik1  Dołączył: 06 Gru 2007
OBIEKTW PENTAX SMC FA 100 1:3.5 MAKRO
Witam serdecznie, mam pytanie czy kupić w\w , czy tamroma 90 -2.8 makro,
cena pentaxa to 800 zł,tamrom około 1300,
pomożecie ?

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
ta 100 jest fatalna mechanicznie - taki klekot z warczacym af, optycznie bez zarzutow. imho cena za duza (ok 400pln to moze moze). ogolnie sugeruje sie nie spieszyc bo zarowno tamrona 90 jak i sigme 105 mozna ustrzelic za ok 1kpln w swietnym stanie (jakosc wykonania tych szkiel jest duzo lepsza niz tej 100tki. wez tez pod uwage ze ona ma skale 1:2 standardowo (wiecej z soczewka)
pozdrawiam
kp

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
klimecki_ napisał/a:
cena za duza (ok 400pln to moze moze)
Znaczy masz taki obiektyw i jesteś gotów go odsprzedać za 400zł?
Bo ja akurat mam ten obiektyw i jakoś nie widzę powodów, żeby go tak tanio sprzedawać. 400zł to może jakaś Cosina bez powłok SMC i napisu Pentax, ale też pewny nie jestem :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
matb napisał/a:
400zł to może jakaś Cosina bez powłok SMC i napisu Pentax, ale też pewny nie jestem :-P

ale za to ma soczewkę makro 1:1 a z tego co się orientuję, to Pentax tego bajeru nie ma ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
opiszon, może i ma, tylko co z tego? Czy ta soczewka jest komukolwiek do czegokolwiek tak naprawdę potrzebna? Zresztą można dodać dowolną soczewkę +4 na gwint 49mm i problem znika. Nie mówiąc o założeniu Raynoxa jakiegoś.
A powłok sobie nie napylisz, nie mówiąc, że już o braku napisu Pentax, co samo przez się dyskwalifikuje Cosinę w porównaniu do Pentaxa.
No i te obiektywy zdaje się lekko różnią się wyglądem. Pentax ładniejszy ;-)

dzieki za informacje, juz wiem dlaczego lezy na allegro bez echa ,jak już to pytanie nastepne, a moze pentax smc P-FA 100 mm f/2.8 Macro

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Ten 100/3,5 to chyba ta sama konstrukcja co Cosina. Optycznie nie jest zły, ale mechanicznie kiepściutki. Nową Cosinę kupiłem w zeszłym roku za niecałe 400zł, więc 800 za napis to przesada. DFA 100/2,8 to już inna bajka - makro 1:1, solidny, b. ostry i mniejszy gabarytowo od porównywalnego optycznie Tamrona 90/2,8. Szczerze polecam - ale za 800 złto raczej go nie kupisz...

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Jak tylko możesz, to bierz Tamrona. Tamron to prawdziwe macro i w dodatku wypada rewelacyjnie we wszystkich testach (jeśli nie ufasz optyczne.pl, to sprawdź na photozone). Skala odwzorowania 1:2 w Pentaksie to stanowczo za mało jak na obecne standardy. Nie wiem czy Pentax dodaje soczewkę nasadkową do 1:1, czy też nie, ale z doświadczenia wiem, że nakręcanie takiej soczewki może zniechęcić do fotografii macro na wieki :-(

teta napisał/a:
ale z doświadczenia wiem, że nakręcanie takiej soczewki może zniechęcić do fotografii macro na wieki :-(

bez jaj, ta soczewka dedykowana do Cosiny daje całkiem dobre wyniki - to nie jest taka zwykła soczewka jak z allegro za parę złotych

rbucz napisał/a:
Ten 100/3,5 to chyba ta sama konstrukcja co Cosina. Optycznie nie jest zły, ale mechanicznie kiepściutki. Nową Cosinę kupiłem w zeszłym roku za niecałe 400zł, więc 800 za napis to przesada. DFA 100/2,8 to już inna bajka - makro 1:1, solidny, b. ostry i mniejszy gabarytowo od porównywalnego optycznie Tamrona 90/2,8. Szczerze polecam - ale za 800 złto raczej go nie kupisz...

wiem o tym że za 800 nie kupie ,ale nieraz na allegro gościu proponuje za całe 1399,niejaki lord z wa-wy, może pocaekać?

opiszon napisał/a:
bez jaj, ta soczewka dedykowana do Cosiny daje całkiem dobre wyniki - to nie jest taka zwykła soczewka jak z allegro za parę złotych
Ależ Mój Drogi, ja sam mam taką soczewkę dedykowaną. Ja tylko chciałem zaznaczyć, że takie ciągłe przykręcanie i odkręcanie owej soczewki może obrzydzić życie :-( Równie dobrze, a może i lepiej jest stosować pierścień pośredni :-P . W przypadku obiektywu 100mm i matrycy APS-C może to być jakieś 25 mm).

teta, dramatyzujesz

mam soczewkę, jak idę robić makro, to idę robić makro, a nie portrety - jeżeli soczewka jest już nakręcona, to git, nie muszę przykręcać, a po sesji też jej nie odkręcam

jak potrzebuję zrobić Cosiną normalne zdjęcie, to dopiero wtedy ją odkręcę, a przykręcę dopiero wtedy, jak będę robił makro

zresztą i tak 98% zdjęc które zrobiłem tym obiektywem to jest makro, bo do tego celu go kupiłem

teta napisał/a:
Równie dobrze, a może i lepiej jest stosować pierścień pośredni :-P

ok, to ty mi załatwisz dobrej jakości pierścienie z przeniesieniem styków, nie przyciemniające obiektywu i z działającym przeniesieniem AF (mimo wszystko czasami korzystam z tego nawet przy makro)

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
matb napisał/a:
może i ma, tylko co z tego? Czy ta soczewka jest komukolwiek do czegokolwiek tak naprawdę potrzebna?

tak, 1:1 to coś co jest mi potrzebne i o dziwo jest w większości nowych szkłach makro
matb napisał/a:
Zresztą można dodać dowolną soczewkę +4 na gwint 49mm i problem znika. Nie mówiąc o założeniu Raynoxa jakiegoś.

Cosina nie ma dowolnej tylko bardzo dobrą i wliczoną w cenę
matb napisał/a:
A powłok sobie nie napylisz, nie mówiąc, że już o braku napisu Pentax, co samo przez się dyskwalifikuje Cosinę w porównaniu do Pentaxa.

odblaski w takim szkle nie są problemem, poza tym czy na pewno nie ma ?

matb napisał/a:
No i te obiektywy zdaje się lekko różnią się wyglądem. Pentax ładniejszy ;-)

lekko ładniejszy ?

opiszon, Wszystko co piszesz to prawda. Ja z tym nie polemizuję, ja sam odkręcam i przykręcam soczewkę. Ostatnio wszakże prestałem przykręcać, bo mam pierścień pośredni - przyznaję, ze stykami i przeniesieniem chyba wszystkiego co się da. Ja tylko odpowiadałem na postawione we wstępie pytanie: Tamron 90/2.8 czy Pentax 100/3.5? Moja odpowiedź brzmi Tamron, bo tego wszystkiego co oferuje Tamron, za te kilkaset zł różnicy, do Pentaksa już się luzem nie dokupi. Moje zdanie oparte jest na wieloletnim użytkowaniu Soligora z nasadką (to taka Cosina, tylko o innej nazwie) i wieloletnim przeklinaniem braku owego płynnego przejścia między nieskończonością, a skalą odwzorowania 1:1.

Zgadzam się z przedmówcą. Ta soczewka delikatnie mówiąc jest upier...wa w użyciu, choć sama Cosina/Vivitar/Soligor daje b. dobre efekty, o stosunku cena / jakość zdjęć nie mówiąc. Dla mnie to był jeden z główniejszych argumentów do zmiany na P100/2,8. Taki Tamron 90/2,8 , Pentax 100/2,8 jest i lepszy optycznie i mechanicznie i wygodniejszy - zadna soczewka nie jest potrzebna... Jak się trafi któryś w dobrej cenie - brać, nie czekać.

matb napisał/a:
Znaczy masz taki obiektyw i jesteś gotów go odsprzedać za 400zł?

obawiam sie ze za tyle bym go nie chcial kupic, ale moge zrozumiec kogos kto szkla potrzebuje i chce kupic cos niedrogiego (800pln za to szklo to hm co najmniej optymizm, cosina 100/3.5 kosztowala zwykle ok 100dol - nowa, logo pentax nie poprawilo mechaniki na ktorej najwyrazniej ktos mocno oszczedzil)
matb napisał/a:
Bo ja akurat mam ten obiektyw i jakoś nie widzę powodów, żeby go tak tanio sprzedawać.

alez absolutnie nie zachecam do sprzedazy posiadaczy tego szkla. niemniej pytajacemu moge powiedziec co o tym szkle sadze (lacznie z okresleniem wartosci z 'imho'). cene ustala rynek, a na to maja wplyw ludzkie opinie. i niektorzy moga siniec ze zlosci...
ps. przy tamronie ten pentax to 'wydmuszka', przyzwoita optycznie ale jednak
kp

klimecki_ napisał/a:
ale jednak

ale zdjęcia robi ;-)

opiszon napisał/a:
klimecki_ napisał/a:
ale jednak

ale zdjęcia robi ;-)

dziurka w pudełku po butach też zdjęcie zrobi ;-)
Ale tak serio używałem Cosiny przez rok, ma wady, ale ogólnie jest bdb. Nie ma tylko sensu płacić za Pentaxowy odpowiednik 2 x większych pieniędzy.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
rbucz napisał/a:
Nie ma tylko sensu płacić za Pentaxowy odpowiednik 2 x większych pieniędzy.
Też jestem tego zdania

[ Dodano: 2008-11-28, 06:48 ]
klimecki_ napisał/a:
cosina 100/3.5 kosztowala zwykle ok 100dol - nowa
Stare dzieje

piotr_luk napisał/a:
Stare dzieje

nie takie stare [adorama, ten rok, niezbyt dawno cos z nazwa phoenix co jest dokladnie ta sama cosina/vivitarem/ProMasterem/innym diabelem, cena 130dol z przesylka, nowa, wersja af],
a tak btw co w niej zmienili by cena 'nowych dziejow' (zgaduje ze wyzsza) byla uzasadniona?:P
kp

Skocz do: