"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
elena napisał/a:Czy po włożeniu do aparatu filmu o czułości iso 400 moge dowolnie regulować zakresem czułości iso z body? Na przykład nocą przełączyć na iso 3200?
wpentaksowany (wpentaxiony?) niemożebnie
Cypis aka Piotr napisał/a:taki film będzie musiał być wywołany "mocniej" - tzw. push.
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
elena napisał/a:ale jeszcze mam wątpliwości co do filmu który pozwoli mi na takie skoki iso. Zależy mi na względnie małym ziarnie, co zatem proponujecie moi drodzy światłoczuli
koczy.info - moja fotografia uliczna
wawer1 napisał/a:dan, w tagach koleś pisze, że to trix, ale w opisie: "Ilford Delta 3200 dev'D in xtol - scan from neg - bessa r3m + heliar 50 f/2"
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
MarWoj napisał/a:Generalnie lepiej postawic aparat na statywie,niż tak bardzo forsować.
PiotrR napisał/a:Tak to się ma, że jak naświetlisz film o czułości 400 na iso 3200 to będziesz miała film niedoświetlony o trzy działki.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
matb napisał/a:Czyż nie jest tak, że jak chcę jakąś klatkę niedoświetlić o np. 1/3 EV to zamiast skracać czas (nie zawsze się da o 1/3 działki) można zwiększyć czułość filmu?
matb napisał/a:Na pewno? Czy to nie zależy czasem od parametrów ekspozycji?
matb napisał/a:Zaraz, zaraz - dlaczego od razu trzeba cały film naświetlać z przestawioną czułością?
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
matb napisał/a:niedoświetlić o np. 1/3 EV to zamiast skracać czas (nie zawsze się da o 1/3 działki) można zwiększyć czułość filmu?
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel