fentarem  Dołączył: 25 Lut 2008
Małe doświadczenie z lampami ruskimi
Witam !!!
Ostatnio wyciągnąłem z szafy stare lampy zsycnchronizowane ze soba produkcji rosyjskiej i wyremontowalem dorobilem statywy i dokupilem fotocele. I tak to chcialem sie pobawić z tym sprzetem montujac do lampek parasolki i softboxy a tu zonk na poczatku samym. Jak juz mi sie udalo wszystko ladnie poprzerabiac doszlo do prob i sie zdziwilem. Na zadnej predkosci migawki zdjecia nie sa doswietlone, a nawet totalnie niedoswietlone. Robilem z sama wbudowana lampka i doswietla dobrze i bezproblemowo. Mam jeszcze fuji i tu oczywiscie zadnych problemow. idealnie z lampkami synchronizuje i nie ma problemu. Oczywiscie nie mam w k10 wlaczonego przedblysku do czerwonych oczu. Ktos wie moze w czym moze byc problem? Co ciekawe zdjecia w k10 pykane z dodatkowymi lampkami sa bardzo ciemne natomiast z sama wbudowana lampa na tych samych ustawieniach sa doswietlone normalnie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Fotocela pewnie odpala kiedy Pentax błyska "pomiarowo". Fuji? Jakie Fuji, może on nie ma przedbłysku?

re:Gwiazdor
eee fuji to stary kompakcik s5500 ale bardzo lubie go. Mimo stosunokowo slabej juz jakosci zdjec niezawodny. Czyli w kazdych warunkach i przy kazdych ustawieniach k10 robi 2 blyski ? 1 pomiarowy drugi wlasciwy? czyli juz tania zabawa odpada bo fotoceli juz tu nie zastosuje.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
fentarem napisał/a:
czyli juz tania zabawa odpada bo fotoceli juz tu nie zastosuje.

Można zastosować fotocelę z regulacją na który błysk ma zadziałać.
fentarem napisał/a:
Czyli w kazdych warunkach i przy kazdych ustawieniach k10 robi 2 blyski ?

Z obiektywem bez styków błyska raz z pełną mocą.

re
To chyba wszystko jasne i logiczne. To moze przy okazji moze spytam o alternatywne drogi wyzwalania. Czy ktos probowal probowal tego cuda na podczerwien wyzwalajacego fotocele? faktycznie sprawdzalem piloty wyzwalaja fotocele z 10 cm ale czy te wyzwalacze na allegro sa wstanie wyzwolic z powiedzmy 2-3 m?
Pozdrawiam

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Jako wyzwalacz można też zastosować dowolną lampę z własną automatyką, mającą na stopce bezpieczne dla puszki napięcie, kierując ją choćby i w sufit.

re
heh sprawdzilem z obiektywami na m42 i rzeczywiscie nie ma problemu. No to zostaje kupic nowa fotocele albo zakonczyc zabawe. Cos w ta podczerwien nie wierze, a przerabianie lamp na mniejsze napiecia troche mija sie z celem. Tak czy owak dzieki za pomoc
Pozdrawiam

domcio  Dołączył: 23 Lis 2007
Kupiłem kiedyś na Allegro fotocelę którą można zaprogramować.Była robiona przez jakiegoś elektronika.Sporo tego wtedy sprzedał.Poprostu sama czyta błyski i wyzwala dopiero na ostatni.Ale nie pamiętam już od kogo to kupiłem.Dałem wtedy 50zł.Jest bardzo czuła i nawet przy dziennym świetle działa.
Teraz jest dostępna tu http://mif.sold.pl/index.php?cPath=21 pod nazwą MIF
powinna rozwiązać Twoje problemy

re
Dzieki !!! W takim razie nie poddam sie tak łatwo i pokombinuje. No wrecz rewelacyjnie by bylo nie wyzwalac za pomoca blysku bo by sie mialo najwieksze pole w ustawieniach swiatla. czy ta fotocela co do niej link przeslal Pan ma ten uklad na podstawie ktorego mozna zmniejszyc napiecie na stopce? Zdaje sie ktos doradzal kupienie tych mif-ow na forum ze wzgledu na uklad. Zastanawiam sie czy nie zrobic tego prztwornika i nie odpalac z kabla po ludzku.
Pozdrawiam

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
fentarem napisał/a:
stary kompakcik s5500
Czyli tak jak myślałem, daje tylko jeden błysk.
fentarem napisał/a:
czyli juz tania zabawa odpada bo fotoceli juz tu nie zastosuje.
Wystarczy najprostsza lampa, którą ustawisz tak, aby błyskała małą mocą i jeśli nie chcesz nią oświetlać sceny to jeszcze z obracanym palnikiem do tyłu.

domcio napisał/a:
MIF powinna rozwiązać Twoje problemy
I to jest najlepsze rozwiązanie. :-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
fentarem napisał/a:
Pan
;-)
No szacun po prostu, jak rozumiem :-D

Skocz do: