hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
[hitman1986] Fashion, style, glam, beauty
Poniżej wstawiam efekt mojej ostatniej sesji zdjęciowej.

Modelka: Sandra B.
Wizaż / stylizacja: Paulina Cebula
Foto: ja

Wszystkie fotki były robione K10D + 18-55 + 50 f/2

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Generalnie najbardziej podoba mi się 3 i 4 ze wskazaniem na 3. Dużo przepaleń na tych zdjęciach i gdzieniegdzie za dużo wygładzania. Przyjemnie się ogląda, fajne kolory.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Dla mnie najbardziej 1,5,7. Tak subiektywnie bo specjalistą w temacie niestety nie jestem.

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
Mi się widzi jedynka, tylko szkoda że przepalona

Musical box  Dołączył: 02 Wrz 2007
wy w kółko o tych przepaleniach, ale przecież hitman1986 określił się w temacie że to jest fotografia glamour, a ten styl tak ma... Nie uważam tego za wadę.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Byłoby naprawdę fajnie gdyby nie bylo tak platikowo (najbardziej 4, 6 i 7). Na Nr 2 razi mnie błyszcząca skóra wokół oczu przez co twarz wygląda na spoconą.

Wiecie co stwierdzam ciekawego, puszczając zdjęcia w necie na różnych forach ? :-) Że ile ludzi, tyle opinii na temat zdjęć - każdy przyczepia się do czegoś innego. I idealnej foty nigdy nie zrobię :-)
Musical box napisał/a:
wy w kółko o tych przepaleniach, ale przecież hitman1986 określił się w temacie że to jest fotografia glamour, a ten styl tak ma...

Może inaczej: styl zdjęć glamour ma z założenia być plastikowy, kolorowy, błyszczący :) A przepalenia się do tego nadają...
kristofo napisał/a:
Na Nr 2 razi mnie błyszcząca skóra wokół oczu przez co twarz wygląda na spoconą.

Taki wizaż :) Cień do powiek został rozprowadzony aż tak daleko od oczu :)

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Zwracaj uwagę na ułożenie ciała - na przykład taka 7 - popatrz co się dzieje w okolicach pachy. Dziewczyna na pewno nie ma problemów z tuszą, ba - szczupła jest. Takie oponki miłości są oczywiście naturalne, ale na zdjęciach wyglądają średnio. A wystarczy lekko odgiąć ramię.
*puf*

Nusydnas  Dołączyła: 21 Sty 2008
Cytat
popatrz co się dzieje w okolicach pachy (...) Takie oponki miłości są oczywiście naturalne, ale na zdjęciach wyglądają średnio..

Postępując konsekwentnie, należałoby w jakiś sposób pozbyć się zmarszczeń na szyi, bo też nie dodają uroku modelce - ale po co? Glamour to niekoniecznie stwarzanie pozoru manekina, przynajmniej moim zdaniem ;)

Z tej serii najbardziej podoba mi się 3, bardzo dobra ekspresja, to zdjęcie ma prasowy klimat. Wolałabym co prawda szerszy kadr... Będę czepialska co do wizażu - rozprasza mnie ilość dodatków (broszka, łańcuszek, bransoletka), niepotrzebnych przy tak fotogenicznym ciuchu, jak ta cekinowa sukienka (och, jest śliczna!). A jeśli już coś w ręku, to też z cekinów, sznur błyskotek ze zdjęcia nie gra z sukienką.
Myślę, że następnym razem mógłbyś pozwolić modelce poszaleć, widać, że ma do tego dryg :)

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
hitman1986 napisał/a:
Że ile ludzi, tyle opinii na temat zdjęć

i to jest piękne.

Nusydnas napisał/a:
Będę czepialska co do wizażu

Stylizacji :]
Nusydnas napisał/a:
Glamour to niekoniecznie stwarzanie pozoru manekina, przynajmniej moim zdaniem

Moim też nie - ja nie lubię robić plastiku-fantastiku, i daleko mi do tego. U mnie jeszcze widać fakturę skóry - lekko, ale widać...
Nusydnas napisał/a:
Wolałabym co prawda szerszy kadr...

W oryginalnym kadrze było więcej prawej strony, ale wierz mi, że gdybym to zostawił, to środek ciężkości przesunąłby się w lewo, a prawa strona nie byłaby zagospodarowana - byłaby po prostu pusta, a tego należy jak wiadomo unikać :-)
kristofo napisał/a:
i to jest piękne.

Może nie piękne, ale użyteczne dla fotografa ;-)

Nusydnas napisał/a:

Postępując konsekwentnie, należałoby w jakiś sposób pozbyć się zmarszczeń na szyi, bo też nie dodają uroku modelce - ale po co? Glamour to niekoniecznie stwarzanie pozoru manekina, przynajmniej moim zdaniem ;)

Tylko te na szyi mają inny charakter, wynikają z tego, że głowa jest przekręcona. Zapytajcie może modelki, czy nie wolałaby zdjęcia bez fałdek (ruch ręką, ale moim zdaniem to fotograf powinien podpowiedzieć). Glamour na polski to dla mnie blichtr. Ale to chyba inna dyskusja.
hitman1986 napisał/a:
ja nie lubię robić plastiku-fantastiku, i daleko mi do tego
nie jest Ci znowu tak daleko. Tak w ogóle to:
hitman1986 napisał/a:
Glamour, glamour
hitman1986 napisał/a:
styl zdjęć glamour ma z założenia być plastikowy, kolorowy, błyszczący :) A przepalenia się do tego nadają...
hitman1986 napisał/a:
a nie lubię robić plastiku-fantastiku, i daleko mi do tego
zdecyduj się.

[ Dodano: 2008-12-11, 22:51 ]
chyba, że plastik-fantastik się znacząco różni od plastiku-niefantastiku. Nie wiem, nie rozróżniam. Jakieś przykłady?
*puf*

j+ napisał/a:
chyba, że plastik-fantastik się znacząco różni od plastiku-niefantastiku. Nie wiem, nie rozróżniam. Jakieś przykłady?

Tak, oczywiście. Wg mnie TO jest typowy plastik-fantastik: http://www.digart.pl/zoom/1711439/Hell_Girl.html

No dobra, racja, jest różnica. Nie widuję zbyt często takich zdjęć najwyraźniej. Tak totalnie btw - trochę inaczej przeczytałem nazwisko modelki z tego linka do galerii dtox'a :roll:
*puf*

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
dobrze (jako naprawdę dobre) widzę tylko 3*

* moim zdaniem ;)

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
Musical box napisał/a:
wy w kółko o tych przepaleniach, ale przecież hitman1986 określił się w temacie że to jest fotografia glamour, a ten styl tak ma... Nie uważam tego za wadę.

Ja tam jestem za łamaniem konwencji i kombinowaniem ale to przepalenie w zdjęciu nr.1 pochłania modelkę, jak czarna dziura, no w tym wypadku biała dziura. Także jestem za szumiącymi zdjęciami, centralnymi kadrami i sowitymi przepaleniami, ale tylko wtedy kiedy jest to użyte z rozmysłem i pasuje, komponuje się i czemuś służy. Taka moja dziwna dywagacja.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Czy ja wiem, czy te fotki można do glamour podciągnąć? Na moje nie, czegoś im brakuje do tego.
Ja tych fotek nie kupuję, nie przekonały mnie. Dziewczyna ładna, się stara, fotgraf się stara, wizażystka też, a całość nie zagrała.
Tak na szybko co bije po oczach:
1. Sukienka straszną krzywdę dziewczynie wyrządziła, biust jej pożarła.. :evilsmile:
2. Przecież się twarz świeci koszmarnie.
4. Ostrość nie tam gdzie powinna. Ona się tak spojrzała... a Ty nie złapałeś..
7. O fałdkach już było... Do tego kontra tak wali po oczach, że to aż oki bolą i uciekają od fotki.
3.ka chyba najlepsza technicznie. Oklepany motyw, ale poprawny.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Arti napisał/a:
. Sukienka straszną krzywdę dziewczynie wyrządziła, biust jej pożarła..

Kurcze - dopiero teraz zwróciłam uwagę! Od razu widac na co sie faceci patrzą ;-)

Arti napisał/a:
2. Przecież się twarz świeci koszmarnie.

Wg mnie to zdjęcie mocno odstaje na niekorzyść. Reszta jest bardzo poprawna. Ta wygląda jak cyknięta małpką w łazience.

Najbardziej podobają mi się 3 i7.
No i moja uwagę zwróciło ładne tło [1,4,3] - takie łagodne...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
hitman1986, ja mam tylko jedną uwagę. Światło, czasem jest za ostre, czasem za dużo. Popracuj nad rozproszeniem go, parasolki, ekrany itp.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Nie jestem fotografem, ale z racji wykonywanego zawodu bardzo dużo zdjęć tego typu
codziennie oglądam.
To co napisali Nusydnas, Arti (ostro) i Pentagram jest słuszne.

Mi się najbardziej podoba 1, ale szkoda tła.
Jak by nie było przepalone, wydaje mi się, że lepiej by to zagrało.

Przepalenia za mocne i dużo ludzi Ci to wypomni.
Obróbka nieźle, ale są niedociągnięcia.
Pomysł na sesję super, widać przemyślenie i pracę.
Modelka super tylko trzeba jeszcze z niej więcej wyciągnąć, bo ma możliwości.
Widziałem dużo setów od tak zwanych profesjonalistów z opinią, z którymi Ty możesz
powalczyć.

Według mnie droga przed Tobą otwarta tylko trenować.

*napisał to laik i tak trzeba to traktować.

Skocz do: