dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Svarta, skoro masz K100D to zwracam honor. :-) Pora na upgrade sprzętu, zwłaszcza że K200D nie jest już drogi, a ma sporo zalet w porównaniu do K100D - na pewno więcej niż K20D w porównaniu do K10D. :-)

Arti, W kadyszce to jest w menu C (Custom) chyba na samym dole.

Svarta  Dołączyła: 27 Lut 2008
dsk napisał/a:
Svarta, skoro masz K100D to zwracam honor. :-) Pora na upgrade sprzętu, zwłaszcza że K200D nie jest już drogi, a ma sporo zalet w porównaniu do K100D - na pewno więcej niż K20D w porównaniu do K10D. :-)

Chciałabym k20, ale poczekam jeszcze, poki co bawie sie z oswietleniem i w tym kierunku inwestuje

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
dsk, ja gupia... a już chciałem wbudowaną kropelką do korpusu kleić...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Svarta napisał/a:
Chciałabym k20, ale poczekam jeszcze, poki co bawie sie z oswietleniem i w tym kierunku inwestuje

A ja już myślałem, że zgodnie z zapowiedziami pewnego gościa zmienisz sprzęt na C... :-)

jaad75, chodzi ci o goscia z cyberfoto ? :-D

Dokładnie - pisał, że namawia Cię do wyprzedania pentaksjańskiej torby, czy jakoś tak... :-|

jaad75, jak widać się mu póki co nie udało :-D chociaż czasem ubolewam, ze nie mamy tego samego systemu..

:?: jak skojarzyłes moja osobe z ta wypowiedzia spryciarzu, czuje sie zdemaskowana :-P

Trudne to nie było, biorąc pod uwagę zdjęcie z avatara, cytat w stopce, Twoją galerię itd... ;-)
Podobają mi się wasze zdjęcia...

kris1980  Dołączył: 24 Lut 2008
Hehe - wg. Jaad75 to Pentaxem od biedy da się portrety robić, ale pentax nie ma szkła portretowego...

kris1980 napisał/a:
wg. Jaad75 to Pentaxem od biedy da się portrety robić, ale pentax nie ma szkła portretowego...

Wg. mnie?!? :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kris1980 napisał/a:
pentax nie ma szkła portretowego...
a 77 Ltd :-P

opiszon napisał/a:
a 77 Ltd :-P

Wg. osoby z którą pomylił mnie kris1980, takie szkło nie istnieje, bo nie ma go na polskiej stronie Pentaksa... :-P

jaad75 napisał/a:
Trudne to nie było, biorąc pod uwagę zdjęcie z avatara, cytat w stopce, Twoją galerię itd... ;-)
Podobają mi się wasze zdjęcia...

Zdjecie z avatar.. pudło, autorstwa Benedykta jest, zwanego tez MontBlant http://montblant.digart.pl/

No tak, w sumie cytat :-> hehe

Dzieki, nasze zdjęcia sa chwilami bardzo różne od siebie, ale chwilami mamy podobnie wypaczone pomysly :evilsmile:

Pozdrawiam

Svarta napisał/a:
Zdjecie z avatar.. pudło, autorstwa Benedykta jest, zwanego tez MontBlant http://montblant.digart.pl/

Mówię o osobie ze zdjęcia... :-) Od Twoich zdjęć aseptyczny zaczął swój wątek na CF...

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Popstrykałem więcej i sterowanie zewnętrznej lampy ,lampą wbudowana w K100 jest nie możliwe jednak,w jednej sytuacji było ok a już w innych słabo.Zasłoniłem całkiem lampę wbudowana i często błysk zewnetrznej w ogóle sie nie rejestruje,zewnętrzna miałem ustawiona na A,wytłumaczy mi ktoś czemu światło sie nie rejestruje albo pokieruje gdzie mogę poczytac na temat współpracy K100 z zewnętrzną lampa poza sankami ?

folab napisał/a:
gdzie mogę poczytac na temat współpracy K100 z zewnętrzną lampa poza sankami ?

W instrukcji obsługi?... :-P

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
folab napisał/a:
Popstrykałem więcej i sterowanie zewnętrznej lampy ,lampą wbudowana w K100 jest nie możliwe jednak,w jednej sytuacji było ok a już w innych słabo.Zasłoniłem całkiem lampę wbudowana i często błysk zewnetrznej w ogóle sie nie rejestruje,zewnętrzna miałem ustawiona na A,wytłumaczy mi ktoś czemu światło sie nie rejestruje albo pokieruje gdzie mogę poczytac na temat współpracy K100 z zewnętrzną lampa poza sankami ?

Ja tak w tej chwili działam z moją lampką 540, jednak nie mam z tym problemów, poza oczywiście dużą niewygodą. Lampę wbudowaną zasłaniam częściowo ręką, tak aby jej błysk się wydobywał, ale nie na fotografowany obiekt. 540stka ustawiona w trybie SLAVE 2 (zarówno tryb A jak i M) i błyska praktycznie za każdym razem, nawet jeżeli jest schowana za parasolką rozpraszającą. Wydaje mi się, że powinno to u ciebie tak samo funkcjonować.

Teraz czekam jednak za Cactus V2s z Gagdet Infinity.

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
A ja mam pytanie. Co robię źle, że 540 nie błyśnie mi jeżeli jest ustawiona na slave 1 jako lampa zewnętrzna? Przy slave 2 błyska bez problemu. I jeszcze jedno. W instrukcji do k2Od na stronie 146 w ustawieniach dla kanału zewnętrznej lampy błyskowej pisze, że po wybraniu trybu bezprzewodowego wyświetla się na LCD aparatu - aktualny kanał dla wbudowanej lampy błyskowej. U mnie natomiast jest "ciemna plama",tzn. Na wyświetlaczu po tym wyborze nie wyświetla się nic.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Żeby lampa i aparat ustaliły ten sam kanał komunikacji, trzeba po włączeniu slave w lampie, wpiąć ją na moment w sanki aparatu.

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
volender napisał/a:
Żeby lampa i aparat ustaliły ten sam kanał komunikacji, trzeba po włączeniu slave w lampie, wpiąć ją na moment w sanki aparatu.

Była w sankach, zgodnie z instrukcją. Teraz jak ustawię slave 1 jak i slave 2 błyskają mi obie lampy. A to przecież nie o to chodzi .... Przy jedynce powinna błyskać tylko zewnętrzna

Skocz do: