Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Jest tu ktoś z MediaMarkt?
Pytanko do osób, ktore mają cos wspolnego z MM.
Wiecie moze, czy szykuje sie moze w najblizszym czasie dzien bez VATu?
Muszę kupic jakis monitor, ale te w ktore celuje dosc drogo jeszcze stoją.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
nikt Ci tego nie powie raczej. Ja jako pracownik na terenie Saturna wiedzialem 99% rzeczy, ktore wiedza pracownicy Saturna i z tego co slyszalem to oni zwykle nie wiedza kiedy jest bezvacie.

Chyba ze w jakichs 'wyjatkowych' przypadkach ;]

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Wito76, moja kumpela pracowala do niedawna w MM (teraz wyjechala na stypendium do Wloch) i z tego co mi opowiadala to na tych wyprzedazach bezvatu nie oplaca sie kupowac bo cos tam cos tam :) nie pamietam co mi dokladnie mowila.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bo pare dni wczesniej sprzęt drożeje

kiedyś specjalnie co pare dni sprawdzalem ceny przed akcją, bo mam blisko, a mi się nudziło

i na te bardziej atrakcyjne podwyższyli ceny dzień wcześniej

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
opiszon, no to sie rozumie samo przez sie, ale ona cos mi tam jeszcze mowila, tylko zebym pamietal co :roll:

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Re: Jest tu ktoś z MediaMarkt?
Wito76 napisał/a:
Pytanko do osób, ktore mają cos wspolnego z MM.
Wiecie moze, czy szykuje sie moze w najblizszym czasie dzien bez VATu?
Muszę kupic jakis monitor, ale te w ktore celuje dosc drogo jeszcze stoją.

Generalnie proponuję wstrzymać się z zakupami do okresu styczeń-luty. Wtedy wszystko leci na łeb na szyję. Teraz przed świętami ceny na pewno nie spadną, a raczej wystawia się z magazynu największe badziewie i za potworna kasę.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Jestem skłonny się zgodzic, bo to normalne, że "za darmo" nic nigdzie nie dają.
Ale zakładając ze mój sprzęt kosztuje 900zł, bez Vatu wychodzi ~740. Nawet jesli podwyższą dzien wcześniej pierwotną cenę do 999 to cena bez Vatu to 820zł, czyli wciąż lepiej niz pierwotne 900.
Zastnawiam sie, gdzie jest kruczek i nie bardzo mogę dojsc. Gdyby wybrane artykuly byly bez Vatu to rozumiem, ze przewaznie bylyby to kurzące sie na półce lub przykladowo Pentax K100DS, ktory juz został zastąpiony nowym modelem.

[ Dodano: 2008-12-13, 13:57 ]
pjak napisał/a:
Generalnie proponuję wstrzymać się z zakupami do okresu styczeń-luty. Wtedy wszystko leci na łeb na szyję.

Jesli chodzi o komputery, pytalem w sklepach i juz raczej swieta czy wakacje nie mają aż takiego wpływu na ceny jak kiedys. Rynek już zrozsądniał.
Bardziej wpływ na ceny ma teraz kryzys na świecie i kurs dolara. W październiku ceny były bardzo już niskie, teraz skoczyło i stoi w miejscu, trudno powiedziec jak sie sytuacja
rozwinie, w którym kierunku.

Obserwując np branżę w której pracuję, zajmuję się inwestycjami w firmie (nowe maszyny, urządzenia, całe linie technologiczne) teraz mogę zrobic zakupy maszyn we wloszech 25% taniej. Włosi są śmieszni, zwykle dają mi rabat 30-40% (tak są skonstruowane ich cenniki dla Polaków i Arabów :-) ), teraz wołam 55% rabatu i z palcem w nosie udaje mi się to wynegocjować. Moj rekord to 63% :).
Oczywiscie ta polityka rabatowa jest niepoważna, wypadałoby się obrazić za takie traktowanie mnie jako klienta, ale cóż, taka specyfika "makaronów".
Z drugiej strony też trzeba uważac, bo strasznie oszczędzają na materiałach, pocieniają co sie da, silniki, reduktory "włosko-chińskie" itd. Długo by opowiadać.

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Wito76 napisał/a:
Zastnawiam sie, gdzie jest kruczek i nie bardzo mogę dojsc. Gdyby wybrane artykuly byly bez Vatu to rozumiem, ze przewaznie bylyby to kurzące sie na półce lub przykladowo Pentax K100DS, ktory juz został zastąpiony nowym modelem.

Cały myk polega na tym aby zachęcić jak najwięcej ludzi do zakupu. Obstawiam że produkty które są najbardziej chodliwe i tak mają podniesioną cenę wcześniej, doliczając do tego nie byle jakie marże, to MM i tak wyjdzie na swoje. Ja skorzystałem z majowej takiej akcji i kupiłem wtedy w MM K10D, ostatni egzemplarz i nie był on przeceniony. Cena była coś około 2800 zł, ale po odliczeniu tego niby VAT-u to kosztował mnie nie całe 2300, czyli ciut mniej niż wtedy w Internecie. Tak więc czasami uda się coś kupić taniej, tylko trzeba wcześniej zrobić rekonesans po ofertach internetowych i marketach konkurencji aby nie dać się nabrać :)

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Wito76 napisał/a:
Oczywiscie ta polityka rabatowa jest niepoważna, wypadałoby się obrazić za takie traktowanie mnie jako klienta, ale cóż, taka specyfika "makaronów".
Z drugiej strony też trzeba uważac, bo strasznie oszczędzają na materiałach, pocieniają co sie da, silniki, reduktory "włosko-chińskie" itd. Długo by opowiadać.

:mrgreen: :-B

Mnie nie musisz !
Jeszcze trzy miesiące temu, odpowiadałem za utrzymanie ruchu we włoskiej firmie.
Masakra !!
Wszelkie zakupy pilotowali Włosi i zawsze były to niesamowite ichniejsze promocje.
To gówno ledwo działało !
Nowe - jeszcze pół biedy, ale niby lekka używka = szambo.
Ciągłe awarie, przestoje, mnóstwo zmarnowanej kasy i czasu w poszukiwaniu części i ... wieczne pretensje do nas ...

Psychicznie nie dałem rady... :-(

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Między swietami a sylwestrem pierwszy rzut wyprzedazy - a to co nie zejdzie - druga olowa stycznia - wietrzenie magazynow z polkownikow.

W poznaniu w M1 pójdzie GX10 pod nóż - miałem wstepnie rezerwacje, ale mam juz K10:))

pzdr
flood

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Marcin_G napisał/a:
Tak więc czasami uda się coś kupić taniej,

No przecież sami piszą, że to sklep nie dla idiotów :D
Sławek

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
flood napisał/a:
W poznaniu w M1 pójdzie GX10

ten gx-10 co tam od wieków stoi i ceny nie zmienia :?:

musieliby go pewnie za 1700 pusici max zeby ktos sie zainteresowal

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
flood napisał/a:
wietrzenie magazynow z polkownikow.

W poznaniu w M1 pójdzie GX10 pod nóż - miałem wstepnie rezerwacje, ale mam juz K10:))

pzdr
flood

Czytaj:, czyszczenie magazynów z tego co zalega na półkach

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Mnie się kiedyś w Saturnie (a to jest praktycznie brat bliźniak MM) udało trafić na K10 bez VAT-u. I cena jak na owe czasy (kwiecień 2007) była naprawdę bardzo atrakcyjna. Na tyle atrakcyjna, że od razu kupiłem. Oczywiście teraz to za K20 nikt świadomy tyle by nie dał.
Wychodzi więc na to, że przy kupowaniu elektroniki najważniejsza jest cierpliwość :-D . Jednak w końcu trzeba się zdecydować, bo czekanie może trwać w nieskończoność. A po zakupie lepiej już nie sprawdzać aktualnych cen :-P .

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
opiszon napisał/a:
flood napisał/a:
W poznaniu w M1 pójdzie GX10

ten gx-10 co tam od wieków stoi i ceny nie zmienia :?:

musieliby go pewnie za 1700 pusici max zeby ktos sie zainteresowal

Oj jest szansa ze bedzie taniej;-)
tyle to w pierwszej fazie - albo i nizej

pzdr
flood

rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
Tak jak napisał flood, to bezvacie w MM i Saturnie ma na celu pozbycie się półowników z magazynu. Ceny na ok tydzień lub mniej przed promocją są oczywiście podnoszone więc realnie taniej może być o ok 12% a nie 22%.
Czasem można trafić jakąś perełkę naprawdę tanio bo zdarza się że w chwili zakupu już wiedzą że będą sprzedawać to taniej (czytaj ze stratą) ale żeby tak coś kupić trzeba mieć znajomości - najlepiej w postaci kierownika działu.
Niestety, takich produktów jest bardzo mało.

Skocz do: