Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Lampa Metz 48 AF-1 czy 58 AF-1?
Witam, chciałbym prosić o radę gdyż nie mogę się zdecydować... Lampy póki co mam zamiar używać sporadycznie choć w niedalekiej przyszłości chciałbym zacząć fotografować śluby, wesela itp. Nie wiem na którą z tych dwóch lamp się zdecydować... Za 48 przemawia cena, za 58 moc... Mam system Pentaxa (K20D) i jasną "stałkę" 50/1.4 ale lampę trzeba kupić :-D Co radzicie?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Myślę, że 48 to dobry wybór w kategorii cena/(to co dostajesz). A jak potrzebujesz mocy, kup 540-tkę Pentaksa. :-)

sebmet  Dołączył: 27 Gru 2007
Witam.

Miałem przyjemność robienia fotek lampą 58 AF-1 (pożyczona od kolegi) Używałem jej do robienia fotek w rożnych warunkach oświetleniowo pogodowych, a także okolicznościach "przyrody".
Używałem jej w sceneriach miejskich, górach, pomieszczeniach jak i również w kopalni :lol:
Lampka moim zdaniem powinna być dla Twoich potrzeb wystarczająca ale jedno szkło i to stałka to zdecydowanie za mało.

Co do lampki: w pomieszczeniach gdzie nie było wielkiej odległości od obiektu fotografowanego używałem tylko głównego palnika i to skierowanego lekko w górę jak byś użył obu to pomimo działania automatyki obiekty najbliższe aparatu (około 5 metrów) były przepalone. Jeszcze jedna uwaga lampka nie jest lekka i jest sporych wymiarów trzeba to uwzględni pod kątem przemieszczania się z nią (miejsce w torbie/plecaku).

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch lamp np. 48 AF-1 niż jednej lampy 58 AF-1. Dla czego? Już piszę. Lampt te można wyzwolić zdalnie błyskiem innej lampy, pierwsza jako główna (oświetla plan przed aparatem), a druga jako wypełnienie (oświetlenie tła lub światło boczne), a cenowo wyjdzie prawie tak samo.

Pozdro
Sebmet

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Dziękuję za wszelkie rady:) Co do obiektywu to procz 50/1.4 ma jeszcze Sigmę 10-20/3.5-5.6, Tamrona 17-50/2.8 i Sigmę 70-200/2.8 APO HSM :-D Więc nie jest tak źle :mrgreen: No muszę to przemysleć w takim razie bo 58 ma jednak większą moc a że lampę kupuje się na lata...

[ Dodano: 2008-12-16, 13:14 ]
No i...kupiłem 48 :mrgreen: Powinna dotrzeć w tym tygodniu i to z Polską instrukcją :-P :-P

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
sebmet napisał/a:
Lampy te można wyzwolić zdalnie błyskiem innej lampy

Metz 48 AF-1 pracuje jedynie jako slave bezprzewodowo (nie ma fotoceli) więc jak masz dwie to nie masz czym sterować (ja tak mam z K100DS) - chyba że wyzwolisz je przez wireless z aparatu o model wyższego niż mój ;-) .
Poza tym lampka cacy - przy podniesionym palniku i kartce dodatkowej jako rozpraszacz czasem trzeba podnieść tak 1-1.5EV ale jest to na wierzchu więc nie ma problemu.

Skocz do: