Nejszonal Dżeografik
Arti, nie wiem jak Katarczycy, ale Jemeńczycy nie robią problemów. Kobiety to oczywiście inny rozdział. Praktycznie nie udało mi się zrobić żadnego zdjęcia, które dałoby się pokazać. Tu najczęściej korzystam z okazji, gdy kobieta podchodzi po bakszysz: daję, ale potem proszę o zdjęcie. Czasem się udaje, czasem nie. Tyle, że częściej nie, a i okazji tak dużo nie ma. Od czasu do czasu coś tam z biodra strzelę. Szukałem okazji, żeby kobieta z mężem szła i wtedy jego poprosić, ale sie nie nadarzyła.
Dzieci to się zazwyczaj same pchają przed obiektyw i gdybym zliczył ile zdjęć wykasowałem, bo robiłem tylko na odczepnego... Jak widzę fotogenicznego malucha to zwykle sam podchodzę - rzadko ucieka :) Zdjęciami dzieci z ostatniego wyjazdu to bym kilka agencji prasowych obskoczył.
Mężczyźni natomiast też zwykle chętnie pozują. Czasem (bardzo rzadko) trzeba jakiś bakszysz odpalić. Jeśli odmawiają to zwykle starsi.
Zwykle tez po zrobieniu zdjęcia pokazuję efekt "modelowi" na LCD. Jak jesteś w grupie osób, masz prawie gwarancję, że za chwilę będziesz miał wszystkich chętnych do pozowania. Poza tym zostawiasz czyste pole dla następnego fotografa, który być może kiedyś zjawi się po Tobie w tym samym miejscu. Zwykle jak ktoś niechętnie pozuje, po zobaczeniu zdjęcia rozchmurza się.
Generalnie bardzo rzadko robię z partyzanta. Zwykle albo pytam albo pokazuję aparat i czekam na reakcję. Jak już się raz przełamiesz, później już nie masz oporów. Miałem okazję przejechać Indie w towarzystwie zawodowego fotografa, starego wygi, robiącego sporo zdjęć w okolicach polskich baz wojskowych, np. w Afganistanie. Obserwując go, widząc jak bezpretensjonalnie podchodzi do ludzi i wtyka im obiektyw w nos, przestałem miec opory. No i dużo robi uśmiech
PENTAX DA 16-45mm f/4 | Tamron SP 28-75mm f/2.8 | PENTAX-M 50mm f/1.7 | PENTAX AF-540 FGZ @ PENTAX K-7 | PENTAX K100D
FLICKR! | BLOG