dominiq_liq  Dołączył: 27 Paź 2008
  Przerobienie lampy 500 FTZ na obsługę P-TTL
Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post od .......lat. Zastanawiam się, czy jest możliwość przerobienia lampy 500 FTZ na obsługę błysku P-TTL? Zapewne znajdzie się na forum jakiś "Einstein", który ma wizje na ten temat. Wiem, że zaraz znajdą się głosy: lepiej kupić 540 FGZ lub Metza ale.... CENA. 500 kosztuje 400-500 zł a tamte 900 wzwyż.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dominiq_liq napisał/a:
540 FGZ lub Metza ale.... CENA. 500 kosztuje 400-500 zł a tamte 900 wzwyż

A jak myślisz, liczą sobie 500 zł więcej za G? F literka niczego sobie, ale z pewnością coś w tym siedzi, czego śrubokrętem se neda. Pomijam oczyswiście to, że z akcesoriami do lustrzanek jest tak, jak z atramentem do drukarek.

Ale ale. Zastanawiałem się raczej nad ingerencją dogłębną, tj. wewnątrz. Jakiś tyrystorek lub inne diody :-?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dominiq_liq napisał/a:
Jakiś tyrystorek lub inne diody

A przypadkiem nie jakiś procesorek ? ;-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
dominiq_liq napisał/a:
Ale ale. Zastanawiałem się raczej nad ingerencją dogłębną, tj. wewnątrz. Jakiś tyrystorek lub inne diody
dominiq_liq, Brałeś coś? Jeśli tylko :-B to wszystko OK :mrgreen: Moja rada jest taka: odstaw to :-B na czas jakiś, a zaoszczaędoną kasę przeznacz na ową literkę G. Zapewniam Cię, że nie będziesz żałować :mrgreen:

dominiq_liq napisał/a:
Zastanawiałem się raczej nad ingerencją dogłębną, tj. wewnątrz

Widać nie zauważyłeś ironii :evilsmile:

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Pomyśl nad fotocelą, by lepiej wykorzystać tę lampę. Ostatnio kupiłem do Nikona D300 Sabinkę i miała ona plastikową stopkę. Poczytałem o wyzwalaniu zdalnym i fajna zabawa z tym.
Strzelasz na wprost lampą wbudowaną, dużą ustawiasz przymocowaną na piesku i odpowiednio ustawioną do pracy we własnej automatyce przykładowo - i masz zaczątek studia ;-) Doświetlenie sceny z boku to czasami przydatna sprawa - tylko na lampę trzeba wtedy uważać, by nóg nie dostała.
W ten sposób lepiej ją wykorzystasz, niż grzebiąc w jej elektronice - chociaż z praktyki wiem, że ten TTL nie taki głupi był w praktyce - byle puszka go obsługiwała. Mam taką lampę jeszcze z GX-1S i daje radę.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Tok'Ra napisał/a:
Pomyśl nad fotocelą, by lepiej wykorzystać tę lampę.

...ważne aby fotocela potrafiła pominąć przedbłysk/-ski pTTL+"redukcji wampirzych oczu".

:-P Tyle wam powiem. Ale pewnie macie rację. Tylko jeszcze jedno. MZ-6 obsługiwała P-TTL :?: Bo może by spylić tą i doskrobać kaski :mrgreen:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dominiq_liq napisał/a:
MZ-6 obsługiwała P-TTL

obsluguje TTL, PTTL i wireless PTTL i nawet wireless HSS PTTL - wszystko Panie :-B

To bajkowo :mrgreen: A czy (jeszcze jedno dzikie pytanie) wiecie, gdzie można oddać w rozliczeniu moją 500 FTZ i zakupić na raty 540 FGZ :?: :?:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dominiq_liq napisał/a:
gdzie można oddać w rozliczeniu moją 500 FTZ
wątpię, czy gdziekolwiek
dominiq_liq napisał/a:
zakupić na raty 540 FGZ
wszędzie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
piotrecius, to nie giełda :evil:

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
a k10 działa z ttl? w instrukcji tylko jest napisane że ma pomiar ttl

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
rysiekp17 napisał/a:
a k10 działa z ttl?
Nie, tylko p-ttl

dominiq_liq napisał/a:
wiecie, gdzie można oddać w rozliczeniu moją 500 FTZ

Masz ją jeszcze? Jeśli tak, chętnie kupię, w rozliczeniu oczywiście - równowartość wylicytowanej kwoty na konto :evilsmile:

Jeszcze raz i powoli. Co oznacza w rozliczeniu :?: (Widocznie Święta myśleniu mi nie sprzyjają).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dominiq_liq, pewnie to, że w rozliczeniu dostaniesz kasę za tą lampę ;-) o ile się dogadacie co do ceny za nią :-P

opiszon napisał/a:
pewnie to, że w rozliczeniu dostaniesz kasę za tą lampę

Oto, to :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-23, 12:19 ]
opiszon napisał/a:
o ile się dogadacie co do ceny

Ot, to :mrgreen:

Skocz do: