Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Gdzie się podział ttl?!
Właśnie zakupiłem fgz 540 i nie mogę znaleźć formatu ttl. Pozostałe są, A tego nie ma. Przeskakuję, zmieniam formaty (digital, 35, 67 etc...) i nie ma. Czy Chińczyki zawalili i nie wgrali czy co?

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
A jakie szkło i jaki tryb? (A,T,M)

szkło serii da. Ale to nie ma znaczenia. Tryb ttl powinien się pojawiać przy ...wyborze tego ustawienia. Przeskakuje: p-ttl, A, M i SB a ttl się nie pojawia na wyświetlaczu.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
U mnie w 360 też nie ma ttl. To normalka. TTl działa w jakimś trybie- nie wiem jakim.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Nie pokazuje się w żadnym, jeśli lampa zapięta jest do aparatu który go nie obsługuje...

Czyżby zatem powietrze atmosferyczne obsługiwało p-ttl i inne? Wszak lampa do niczego nie podpięta wyświetla wszystkie tryby poza ttl.
Czy zatem k10d nie obsługuje ttl?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Ekajana napisał/a:
Czy zatem k10d nie obsługuje ttl?

Z cyfrowych tylko *ist'y miały TTL - reszta p-TTL

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
*istD miał klasyczny TTL i jakiś dziwny p-ttl - ni to analogowy, ni to cyfrowy. Przekonałem się o tym kupując tumaxa - niestety nie banglał... Musiałem odłożyć i kupić 540-kę...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Grendel napisał/a:
*istD miał klasyczny TTL i jakiś dziwny p-ttl - ni to analogowy, ni to cyfrowy.
Znaczy że są różne pTTLe? Analogowy i cyfrowy? I one się jakoś różnią, także technicznie? Mam rozumieć, że pTTL w MZ6 to inny pTTL niż w np. K20 i lampy do pTTLa pracujące z K20 nie będą fungować z MZ-6?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ekajana napisał/a:
Czyżby zatem powietrze atmosferyczne obsługiwało p-ttl i inne? Wszak lampa do niczego nie podpięta wyświetla wszystkie tryby poza ttl.

Tak ma być. TTL wyświetli Ci się tylko z odpowiednim aparatem.

[ Dodano: 2008-12-29, 06:09 ]
matb napisał/a:
Znaczy że są różne pTTLe? Analogowy i cyfrowy? I one się jakoś różnią, także technicznie? Mam rozumieć, że pTTL w MZ6 to inny pTTL niż w np. K20 i lampy do pTTLa pracujące z K20 nie będą fungować z MZ-6?

Generalnie w P-TTL to puszka steruje lampą i lampa nie ma nic do gadania, więc można powiedzieć, że w każdej puszce P-TTL będzie trochę inny...

matb napisał/a:
Grendel napisał/a:
*istD miał klasyczny TTL i jakiś dziwny p-ttl - ni to analogowy, ni to cyfrowy.

W instrukcji do tumaxa znalazłem informację że pracuje w trybie digital p-ttl, zastrzeżenie było że może nie pracować prawidłowo z korpusami analogowymi. No ale dziwnym trafem z *istD też nie pracowała. Wychodzi więc na to, że jakieś zmiany w protokole zaszły. Firmowe lampy pentaksa są zgodne wstecz, ale jak widać wynalazki innych producentów niekoniecznie.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Też przeżyłem szok z tego samego powodu . Lampa 540 FGZ nie pracowała na ttl z korpusami przystosowanymi do p -ttl . Natomiast pracowała w ttl z korpusami przystosowanymi tylko do ttl np MZ 5 , MZ 3 , Z 1 (wsteczna kompatybilność) . Moja radość zamieniła się we wściekłość . Masa niedoświetlonych zdjęć robionych tańczącym parom . W kościele korekcja aby prawidłowo naświetlić przed ołtarzem . Rzut oka na wyświetlacz i korekcja . Tego nie miałem w DSie i starej 500FTZ . Kawałek białej koszuli błysk i tragedia gotowa , dobrze że są programy graficzne . Poza lustrzankami ist D i DS pozostaje tylko p - ttl . Aby przejść na K 10 musiałem kupić 540 FGZ i korekcja na jednym kole . Gdyby K10 miał ttl nigdy bym nie kupił 540 FGZ i życie byłoby prostsze . Był taki artykół wlatach 90 tych gdzie wszystkie zaawansowane pomiary konkurentów C,N,M przegrały z poczciwym ttl Pentaxa . Ale to była doba analogowej fotografii , teraz mamy piksel . No i pasowałoby tez trochę zdrenować kieszenie konsumentów . Chciano wyprodukować uniwersalne matryce wielkości klatki filmowej pomysłowi ukręcono głowę możnaby zapytać dlaczego... Musi się kręcić .

[ Dodano: 2008-12-29, 14:46 ]
Sorry artykuł napisałem trochę nie tak wybaczcie piszę szybko , czasu mało

Dlatego ja pozbyłem się 540 a do analoga zostawiłem sobie ttl'owego Metza ;) przy palniku na wprost nic nie trzeba kombinować - pięknie doświetla - przy podnoszeniu palnika już trzeba było kombinować z korekcją, ale klisza i tak jest mniej czuła na błęby w naświetlaniu, więc...who cares? :)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Jaki rodzaj Metza . Testowałem kiedyś starą 40tkę Metza i 500 przed kupnem . Przepalenie metza było straszliwe , poprosiołem o drugi egzemplaż to samo . 500 Pentaxa sprawdziła się idealnie w portrecie jak i fotografii przestrzennej .Miałem ochotę na Metza wymienny system 400 zł tańszy ale niedało rady . Pan Rendaszka zresztą namówił mnie na 500tkę i byłem szczęśliwy aż do p -ttl

Dzięki za wyjaśnienie tej sprawy. Nawet jeśli nie ma ttl a tak ma być to i tak lepiej niż miałby być ttl a go nie ma :mrgreen:
Zatem świat znowu na swoim miejscu. Ach w tym świecie niepewności miło zajrzeć na forum, zapytać i dowiedzieć się jak ma być!
Trza se radzić z p-ttlem.
Pozdrawiam

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
pawel1967 napisał/a:
Był taki artykół wlatach 90 tych gdzie wszystkie zaawansowane pomiary konkurentów C,N,M przegrały z poczciwym ttl Pentaxa . Ale to była doba analogowej fotografii , teraz mamy piksel . No i pasowałoby tez trochę zdrenować kieszenie konsumentów .

Ano był, był...

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
Czyli funkcji "błysku z synchronizacja kontroli kontrastu" też nie będzie w tej lampie podpiętej do k20d :?:

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
hmm jeżeli dobrze pamiętam to ta funkcja jest dostępna nawet dla K200D, i po ustawieniu lampa wydaje się przyjmować do wiadomości co chcę zrobić ale dłużej się jeszcze nie bawiłem więc mogłem zwyczajowo coś pomerdać

pzdr

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Premislaus napisał/a:
Czyli funkcji "błysku z synchronizacja kontroli kontrastu" też nie będzie w tej lampie podpiętej do k20d

Ta funkcja jest dostępna
K20D - instrukcja, str. 150
K200D - instrukcja, str. 142

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
plwk napisał/a:

Ta funkcja jest dostępna
K20D - instrukcja, str. 150
K200D - instrukcja, str. 142

Dzięki. Teraz trzeba będzie tylko dokupić wężyk i adapter. Czesiu oferuje u siebie zamiennika, jako całość :evilsmile: Oryginał jest niestety trochę droższy.

Skocz do: