KamilP  Dołączył: 26 Lip 2008
FEL??
Czy w K200D jest możliwośc ustawienia FEL tak aby zapamiętało mi ustawienie lampy błyskowej http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,7780s,488d

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
FEL ?

Flash Exposure Lock (FEL) jest to blokada siły błysku
lash exposure lock (FE Lock) acts much like the more familiar AE Lock. When you use this feature, a preflash is fired and the exposure system calculates the flash exposure and stores the settings. When you then recompose the scene and take the picture, it's the stored settings that are used. FE lock is extremely useful when you wish to place the main subject in a part of the picture area that is not covered by one of the camera's focusing points. It can also eliminate potential exposure errors caused by unwanted reflections from highly reflective surfaces such as windows or mirrors.

Chodzi o to lampa najpierw robi pomiar jaka ma być siła błysku i zapamiętuje ustawienia, potem robi się zdjęcie z ustawioną siła błysku. nie wiem tylko czy to jest funkcja korpusu czy lamp??

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
KamilP napisał/a:
Czy w K200D jest możliwośc ustawienia FEL tak aby zapamiętało mi ustawienie lampy błyskowej
Nie zauważyłem, by taką funkcję miał Pentax. Kiedyś to miałem w Canonie z lampą Canona.

argawen napisał/a:
Kiedyś to miałem w Canonie z lampą Canona.

A czy to była funkcja w korpusie czy w lampie??

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
KamilP napisał/a:
A czy to była funkcja w korpusie czy w lampie??

Korpusu. W Pentaksie jej nie ma, tu dla odmiany jest powiązanie punktu AF z pomiarem ekspozycji.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Tak sobie myśle skoro FEL to blokada siły błysku, czy ustawiając lampe na manual i ustawiając jakąś tam konkretną wartość np. 1/16 nie uzyskamy tego samego ?

Nie do końca, bo to jednak manual, a FEL sam ustala moc potrzebną do błysku, błyskiem pomiarowym E-TTL. Zależy do czego ktoś chce to wykorzystać - nie powiem żebym za FEL jakoś tęsknił.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
WuWu84 napisał/a:
Nie do końca, bo to jednak manual, a FEL sam ustala moc potrzebną do błysku, błyskiem pomiarowym E-TTL. Zależy do czego ktoś chce to wykorzystać - nie powiem żebym za FEL jakoś tęsknił.

A ja przeciwnie ;-)

Świetna sprawa !
Kierujesz pole pomiaru punktowego, na, np. twarz danej osoby, wciskasz pamięć pomiaru, lampa wykonuje przedbłysk pomiarowy (zmierzony tylko w obszarze pomiaru punktowego) i go zapamiętuje.
I teraz mogę przekadrować gdziekolwiek, a twarz będzie zawsze tak samo dobłyśnięta.
W tym trybie aparat nie używa już powtórnie przedbłysku, toteż nie ma ryzyka wystąpienia syndromu "przymkniętych oczu"

Używałem nałogowo w EOS-ie.

Brakuje mi tej funkcji, podobnie jak pomiaru wielopunktowego z Olka.
Ale cóż, firma coś wymyśli, ochroni patentem i można tylko pogdybać...

WuWu84 napisał/a:
tu dla odmiany jest powiązanie punktu AF z pomiarem ekspozycji.

o co chodzi z tym powiązaniem punktu AF??

KamilP napisał/a:
o co chodzi z tym powiązaniem punktu AF??

Przy pomiarze matrycowym i włączeniu tej funkcji obszar wokół wskazanego punktu AF jest faworyzowany przy ustalaniu ekspozycji. Wybierasz jeden z 11 punktów AF i ustawiasz ostrość na obiekcie na naświetleniu którego Ci zależy i robisz zdjęcie. Coś jak pomiar centralnie-ważony, także uwzględnia cały kadr, ale Ty ustalasz w którym miejscu kadru ma być centrum tego pomiaru. Zamiast kadrowania całym aparatem dla pomiaru ekspozycji, blokowania ekspozycji i ponownego kadrowania dla zrobienia zdjęcia. Co było by niemożliwe do wykonania przy ustalaniu mocy błysku lampy w P-TTL, bez FEL.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
WuWu84 napisał/a:

Nie ma za czym tesknic w czasach cyfry. Przy reporterce nie ma na to czasu i szybko zmieniajace sie warunki oswietleniowe utrudniaja jego uzycie. W studio znow jest tyle czasu, ze spokojnie mozna ekspozycje recznie ustawic z pomoca LCD i histogramu ;-) Ale byla to swietna pomoc w EOSach przy slajdach, nie da sie ukryc...

Czasem nie ma to jak prostsza automatyka własna lampy :-)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
WuWu84, nie prawda... rozbiłem ostatnio 360-tkę i wróciłem na jeden wieczór do lampy z własną automatyką. NIe podoba mi się taka praca. Nie kiedy już się przyzwyczaiłem że mogę rządzić lampą według własnego gustu.

No, a o gustach się nie dyskutuje ;-)

Skocz do: