kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Nauka ciemni
Czolem!

Czy istnieje gdzies w Warszawie miejsce, w ktorym mozna sobie poeksperymentowac z wywolywaniem filmow? Cos na zasadzie wynajmowania ciemni (tak jak sale prob np.)?

A moze istnieje jakas grupa hobbystow, do ktorej mozna sie dolaczyc i czegos nauczyc (takie "kolo fotografow miejskich").

Wlasciwie chodzi mi tez o to, zeby moc spotkac kogos fachowego, kto pomoze zrozumiec jak sie wywoluje i samemu poprobowac. Takie oddawanie do labow to "czarna skrzynka". Nie wiadomo co robia i jak robia ale wychodiz wywoalny film. Chcialbym opanowac ta sztuke, moze pokusilbym sie o zagospodarowanie kiedys pokoju na ciemnie, tylko nie mam pojecia od czego zaczac.

Wygasnie za 7 dni.

Edit: A moze kursy jakies sa?

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeśli nic nie znajdziesz, to zacznij od koreksu. W zasadzie tylko do ładowania filmu do koreksu potrzebujesz ciemności. Albo specjalnego worka/rękawa. Wywoływanie nie jest niczym trudnym. Jeśli spróbujesz, sam się przekonasz o tym. Na forum jest wiele przypadków, gdy ktoś zaczynał właśnie w ten sposób. W Warszawie na pewno znajdzie się ktoś, kto Ci podaruje/pożyczy trochę odczynników. Być może zdobędziesz w podobny sposób koreks. A potem to już...
No wiesz - przepadłeś :-P
Pięciomililitrowa działka Rodinalu przeniesie Cię na wyżyny innego wymiaru świadomości.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
szpajchel napisał/a:
. A potem to już...
No wiesz - przepadłeś :-P
Pięciomililitrowa działka Rodinalu przeniesie Cię na wyżyny innego wymiaru świadomości.

czy dobrze pamietam, ze nasi przyjaciele zza Odry nazwali go R09 :-) ??

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
squonk, masz dobrą pamięć. ;-) A nasi bracia z południa skopiowali tę enerdowską nazwę .

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
squonk napisał/a:

W zasadzie to do końca nie wiem, czy R09=Rodinal. Kilka różnych informacji w necie namieszało mi w tym względzie. Ale efekty działania są ponoć prawie identyczne. Nie wiem, nie używałem obydwu wywoływaczy; jakoś nie mogę skończyć mojej buteleczki Rodinalu 125 ml kupionej w 2004 roku :-P
EDIT:
a może to chodziło o R09 wg Fomy?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
kierdel, może spróbuj sie skumac z tereferkiem na PW i prywatny kurs "ciemniactwa".

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
kierdel, przeczytaj nasz forumowy dział darkroom i na pewno zdobedziesz wystarczajaca wiedze do samodzielnego wywolywania filmow. A jak czegoś nie będziesz wiedzial to zawsze możesz zapytać na forum. Na pewno jest o wiele wygodniej kiedy druga osoba wszystko ci pokaże ale jest to niewspółmierne do satysfakcji jaką będziesz miał kiedy zrobisz to sam. Polecam :!:

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
kefa napisał/a:
kierdel, przeczytaj nasz forumowy dział darkroom i na pewno zdobedziesz wystarczajaca wiedze

No jasne, ze poczytam odpowiedni dzial. W moim pytaniu chodzi rowniez o zlokalizowanie jakichkolwiek kolek zainteresowan/kursow, czegokolwiek co moze pomoc w praktykowaniu.

Moze tylko ja mam takie rozterki. W kazdym razie dzieki za podpowiedz :mrgreen:

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
kierdel napisał/a:

Czy istnieje gdzies w Warszawie miejsce, w ktorym mozna sobie poeksperymentowac z wywolywaniem filmow? Cos na zasadzie wynajmowania ciemni (tak jak sale prob np.)?

Usługę tego typu mieli w ofercie Czarno-biali na Prostej,nie wiem jak to wygląda na dziś,musiałbyś wpaść i dopytać o szczegóły.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
szpajchel napisał/a:
squonk napisał/a:

W zasadzie to do końca nie wiem, czy R09=Rodinal. Kilka różnych informacji w necie namieszało mi w tym względzie. Ale efekty działania są ponoć prawie identyczne. Nie wiem, nie używałem obydwu wywoływaczy; jakoś nie mogę skończyć mojej buteleczki Rodinalu 125 ml kupionej w 2004 roku :-P
EDIT:
a może to chodziło o R09 wg Fomy?

juz teraz wiem na pewno ze tak, odnalalzlem swoja "Fotografie w praktyce amatorskiej" na strychu i mam w niej zakladki z naklejki R09 (z litrowej butelki) oraz opakowanie po atomalu (A49). ech.. lza sie w oku kreci, w ciemni nie siedzialem od 91 roku....troche zal.

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
Do ciemni Cie nie zaprowadze bo aktualnie nie mam, ale jak chcesz wyjasnien co i jak, to moge sie poudzielac jesli chcesz.

Skocz do: