pozdrawiam Stach /predoo/
Kapeć i ze dwa słoiki
Pomniejsz sobie zdjęcie do wielkości 23,5x15,7mm i czy wtedy też zobaczysz jakieś zabrudzenia ??Yaner napisał/a:Ale nurtuje mnie sprawa widzialności takich paprochów na matrycy gołym okiem. Czy te zanieczyszczenia widać na matrycy ?
predoo napisał/a:Yaner napisał/a:Czy te zanieczyszczenia widać na matrycy ?
A co najważniejsze ten wątek dotyczy hod/dead pixeli, na temat czyszczenia matryc jest przeznaczone kilka innych wątków- wyżej linki!
Kapeć i ze dwa słoiki
odpowiedziałem Ci na to pytanie wyżej, sam możesz sprawdzić, bardzo małych paprochów/plamek nie zobaczysz a na zdjęciu są wielkości np 1mm, zmierz sobie plamkę na zdjęciu 100% powiększonym i przeskaluj do wielkości matrycy i oceń czy jesteś w stanie zobaczyć np punkcik lub co gorsza plamkę wielkości 0,01mm gołym okiem, zwłaszcza na matrycy.Yaner napisał/a:To jak jest z tymi paprochami, widać czy nie widać na matrycy nie o zdjęcie mi chodzi ?
Kapeć i ze dwa słoiki
CytatCzy przejmować się nimi?
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
strzelam jak chcę, kiedy chcę i do kogo chcę.
Sony Ericsson k750i -> Sony DSC-H9 -> Samsung GX-20 18-55 + Sigma 70-300 Apo, Jupiter 37/A, Helios-44-2
K10D | Nikon