plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Robiłem pierwszą próbę na M - ustawiłem f8 i korygowałem czas aż miałem wskazanie odchyłki ekspozycji 0, wtedy czas był 20 sekund i zdjęcie było poprawnie naświetlone.
Drugą próbę zrobiłem w trybie Av - do ustawionej przesłony f8 aparat dobrał czas 20 sekund i zdjęcie było poprawnie naświetlone.
Trzecią próbę zrobiłem w trybie P - aparat ustawił f2.8 i czas 4 sekundy, zdjęcie naświetlone poprawnie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: K20d: Czas naświetlania w trybie P, Av
adampl napisał/a:
chcę zrobić zdjęcie w Trybie P lub Av aparat nie jest w stanie ustawić czasu naświetlania dłuższego niż 1-2 sekundy. Prawidłowa ekspozycja przy danej przysłonie wymaga około 15sek. Żeby pstryknąć fotkę muszę przejść do manuala, który z resztą i tak podpowiada ostre niedoświetlenie.
Oczywiście w kadrze nie ma ostrego źródła światła, na które aparat mógły ustawić ekspozycję.
Czy jest możliwość wymuszenia w trybie P, Av właściwego naświetlania (powyżej tych 2sek.)?
Może po prostu wyłącz AutoISO, w maualu możesz teraz robić, bo manual nie ma AutoISO. Jak w trybie P lub Av nastawisz ISO ręcznie, będziesz miał dłuższe czasy.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
plwk, a jakie szkło wziąłeś do testów i - jeśli zoom - na jakiej ogniskowej?
Chodzi mi o to, że światłomierz bierze pomiar przy otwartej przysłonie i wylicza sobie czas na podstawie wyniku pomiaru i wartości założonej tudzież wybranej przysłony. Więc jeśli ilość światła ze sceny przechodząca przez otwarty obiektyw jest dla światłomierza mierzalna (leży w jego zakresie pomiarowym), to korpus prawidłowo wyliczy czas.
Natomiast jeśli tego światła jest za mało żeby pomiar był prawidłowy, to puszka zatrzyma się na jakiejś wartości czasu i finito.
Na przykład na szkle 1,4 światłomierz zmierzy 0EV - zakładasz przysłonę powiedzmy f22 i puszka sobie liczy. Wynik na pewno będzie prawidłowy i zdjęcie dobrze naświetlone (zapomnijmy o różnych utrudnieniach z oświetleniem sceny, ok?).
Teraz zakładam sobie jakieś tele - takie, co max otwarte ma f8 - do światłomierza dochodzi 5x mniej światła czyli duużo poniżej jego możliwości. Rozumiecie: wskazówka oparła się na kołku, wiadomo, że jest mniej, ale nie wiadomo ile. Sygnał elektryczny jest na poziomie minimum, czyli 0EV (wskazówka na kołku) i puszka tę właśnie wartość bierze do obliczeń. I teraz jeśli ze szkłem 1,4 dla przysłony nastawionej f22 wychodzi x sekund, to dla szkła f8 wyjdzie czas x/5. Puszka wie, że to pic na wodę jest, więc miga ile wlezie sekundami i przysłoną, co znaczy: "na pewno jest źle, ale nie wiem jak bardzo źle".
Mam nadzieję, że zrozumiale to wyłuszczyłem?

[ Dodano: 2009-01-01, 22:43 ]
Zakładam, że nie grzebiemy w ISO - jest stałe.

Miałem założoną Sigmę 24-60/2.8 - ogniskowa była chyba 24, ISO 200.

[ Dodano: 2009-01-02, 13:29 ]
Wiem, wiem - zmieściłem się w zakresie czułości światłomierza ;-)

woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
Pomiar światła w AV oraz M - różnie naświetlone zdjęcia
Witajcie,
czy jest jakaś znacząca różnica w pomiarze światła w trybie M oraz AV?

Chodzi mi o to, że robię zdjęcie w trybie AV: +1EV, stałe ISO - niedoświetlone zdjęcie.
Przełączam w tryb M: +1EV, stałe ISO, to samo miejsce - lepiej naświetlone zdjęcie.
Oba zdjęcia z tym samym pomiarem światła.

Najczęściej używam trybu AV. Podczas wyjazdu wielokrotnie musiałem powtarzać zdjęcie i przekręcałem nawet +2EV żeby zdjęcie było dobrze doświetlone.
Natomiast w trybie M kadrowałem, kręciłem na +0,7 do +1 EV i zdjęcie zawsze dobrze się naświetlało.

Szczerze powiem, że mnie to wkur.... bo marnowałem czas na powtarzanie jednego ujęcia, a obok stał sobie koleś z jakimś za kilkaset zł kompaktem i jak nie klepnął, tak dobrze naświetlone wychodziło bez zbędnych ceregieli.

Przykładowe fotki robione w bardzo słoneczny dzień:

Fotka w trybie AV

Fotka w trybie M

Zajrzyj w EXIFy, drugie zdjęcie było dwa razy dłużej naświetlane.

Oprócz tego pamiętaj, że wstawianie fotek szerszych niż 700 pikseli przeszkadza posiadaczom słabszych komputerów i wolnego łącza internetowego.

Wiem że 2 razy dłużej zostało naświetlone.

Chodzi mi o to dlaczego tak się dzieje. Sądziłem że skoro wymuszam te same ustawienia w obu trybach (ten sam rodzaj pomiaru światła, to samo ISO, przysłona, korekta EV, ogniskowa itp.), to powinno być to samo na zdjęciu, a jednak w trybie M czas jest 2 razy dłuższy niż w trybie AV.

Czy może jest jakiś parametr w aparacie, który w trybie AV jest brany pod uwagę, a w trybie M nie, i stąd ta różnica?

woxy napisał/a:
Przełączam w tryb M: +1EV

W trybie M nie działa korekta ekspozycji.

Czyli w trybie AV ustawienie wskaźnika korekty na +1 EV nie jest równoważne temu, że w trybie M ustawię wychylenie tej samej działki od korekty na +3 działki (czyli w tą samą pozycję co w trybie AV)?

Gdy w trybie Av ustawiasz korektę ekspozycji to zostaje skorygowany czas naświetlania i aparat pokazuje wartość po korekcji. W trybie M musisz po prostu ustawić identyczne parametry jakie były w Av.

Ok, czaję.
Kiedyś czytałem, że K20d lubi niedoświetlać o 0.7EV stąd w trybie AV często korzystałem z korekty, jednak widzę że nawet +2EV to czasem mało.
Natomiast w trybie M przesuwam na + 2-3 działeczki i jest dobrze.
Stąd moje pierwsze pytanie, czy w tych dwóch trybach jakoś inaczej działa pomiar światła.
Tym bardziej że w exifie w obu przypadkach jest korekta ekspozycji +1EV (czyli tak samo ustawione).

Skocz do: