kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Poza Pentaxowymi, to np:
Jupiter 9 (ale to 85mm), Pancolar 50mm, Orestor 50mm 1.8 (j** bokeh)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Twierdze tylko, ze to fajne szkiełka i za 500 stów kupisz wszystkie przy odrobinie szczescia :-)

Ale jak chcesz 50 głownie to doloz te 200 stówy i kup sobie Pentaxową 50 1.4 z AF-em

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Helios to badziew?

Crop z pelnej dziury (po kliku wieksze):

Cale:

Moja M-ka 50/1.4 na f/2 jest zauwazalnie mniej ostra.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dan, ale to jest helios ode mnie :-) Masz fuksa. Moj poprzedni helios na odbitkach 10x15 byl mniej ostry. Optycznie to jest pewnie dobra formula, tylko jakosc zlozenia i soczewek pewnie dosc niejednorodna.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jasiek Matacz napisał/a:
P.S Tak w ogóle to co polecacie ze starych szkieł do Portretu(najlepiej w okolicach ogniskowej 50-80mm) do 500-max 550zł?

Dołożyć 100 i kupić FA 50/1.4.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
no mój helios nie ostrzy na nieskończoność mimo że przejściówkę przykręcałem imadłem (właściwą przejściówkę, zaznaczam). Na zenicie był raczej ok o ile pamiętam.

Jasiek Matacz, możesz wydać na szkło 550 i robić zdjęcia, a nie możesz 650? Jakaś bzdura.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Jak się trafi, jest naprawdę fajosko..
parę słów na ten temat padło też tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=334218#334218

Ale to najtańsze szkło z AF, świetnym światłem w interesującym Cię przedziale ogniskowych. Chyba, ze trafisz gdzieś FA 50/1.7 za mniej więcej połowę tej ceny.

agga  Dołączyła: 31 Gru 2008
To ja mam jeszcze inne pytanie,dotyczące tego obiektywu. Czy 44K-4 działa w trybie Av podobnie jak pentax-A?

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
agga napisał/a:
To ja mam jeszcze inne pytanie,dotyczące tego obiektywu. Czy 44K-4 działa w trybie Av podobnie jak pentax-A?

nie ma stykow, wiec zostaje tryb M
Jasiek Matacz napisał/a:
Tak w ogóle to co polecacie ze starych szkieł do Portretu(najlepiej w okolicach ogniskowej 50-80mm) do 500-max 550zł?

pentaxowe smc 85/2, 55/1.8, albo smc-a 50/1.4; - bardzo fajne szkielka
lipalipski napisał/a:
Chyba, ze trafisz gdzieś FA 50/1.7 za mniej więcej połowę tej ceny.

moze byc ciezko - drogo chodza, ciut taniej wersja F,
pozdrawiam
kp
ps. z tym heliosem masz szczescie, za czasow minolty i 'zenka' mialem 4-ry z czego jeden byl swietny a reszta byla ostra tylko w srodku kadru (boki masakryczne) ;]

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
klimecki_ napisał/a:
agga napisał/a:

nie ma stykow, wiec zostaje tryb M

Bez przesady, da się pracować w AV. Tyle że pracujesz przy przysłonie roboczej, aparat na bieżąco mierzy czas. Niestety, nie będzie sterowania przysłoną z body, tylko pierścieniem na obiektywie.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Jasiek Matacz napisał/a:
Tzn. czy mając stary aparat będę mógł doczepić do niej 1.4 50mm AF(oczywiście już wtedy bez AF )? Głównie mi chodzi czy te obiektywy mają krycie pełnej klatki czy już je zredukowano do amatorskich cyfrówek?

FA to jeszcze seria pełnoklatkowa. Dopiero seria DA wprowadziłą krycie tylko dla APS-C. FA50/1.4 to obiektyw jeszcze z czasów analogowych i bez problemu będzie Ci działał nawet na aparatach z serii K.

michal5150 napisał/a:
Bez przesady, da się pracować w AV. Tyle że pracujesz przy przysłonie roboczej, aparat na bieżąco mierzy czas. Niestety, nie będzie sterowania przysłoną z body, tylko pierścieniem na obiektywie.

mowimy o szkle z bagnetem? przed momentem wpialem 50/2 bez stykow do DS-a. na Av przyslona nie dziala jako robocza. tzn owszem ustawiam sobie pierscieniem, czas jaki pokazuje mi puszka niezaleznie od tego co ustawie jest taki sam (dla pelnej dziury), naciskam spust i...mam ten sam efekt niezaleznie od tego jaka wartosc przyslony ustawie - puszka robi zdjecie na pelnej dziurze, ale co ciekawsze widze ze przyslona przymyka sie do roznych wartosci na ulamek sekundy. ze szklem m42 av na roboczej chodzi.
kp

klimecki_ napisał/a:
michal5150 napisał/a:

mowimy o szkle z bagnetem? przed momentem wpialem 50/2 bez stykow do DS-a. na Av przyslona nie dziala jako robocza. tzn owszem ustawiam sobie pierscieniem, czas jaki pokazuje mi puszka niezaleznie od tego co ustawie jest taki sam (dla pelnej dziury), naciskam spust i...mam ten sam efekt niezaleznie od tego jaka wartosc przyslony ustawie - puszka robi zdjecie na pelnej dziurze, ale co ciekawsze widze ze przyslona przymyka sie do roznych wartosci na ulamek sekundy. ze szklem m42 av na roboczej chodzi.
kp

Czyli praca tak jak z szkłami M? Pomiar i przymykanie przysłony przy pomocy AE-L?

Tak chodzi o szkło z bagnetem K.

Podaje link http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any.

agga napisał/a:
Czyli praca tak jak z szkłami M? Pomiar i przymykanie przysłony przy pomocy AE-L?

przyznam sie szczerze, ze dlatego przestalem kupowac szkla bez stykow. bo na M troche to trwa (przymkniecie+pomiar+ewentualna korekta), a na Av mialem tylko pelna dziure. moze michal5150 cos wniesie do tematu. nie sledze od dawna tematu szkielek bez stykow z dslr, ale moze cos sie ruszylo -moze przybyl jakis trik w custom menu itp.
pozdrawiam
kp

Chciałabym właśnie uniknąć szkła bez styków,by nie marnować czasu na te kilka koniecznych ruchów ;) A Heliosa można teraz kupić za grosze.

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
DDspeed napisał/a:
Jasiek Matacz napisał/a:
Tzn. czy mając stary aparat będę mógł doczepić do niej 1.4 50mm AF(oczywiście już wtedy bez AF )? Głównie mi chodzi czy te obiektywy mają krycie pełnej klatki czy już je zredukowano do amatorskich cyfrówek?

FA to jeszcze seria pełnoklatkowa. Dopiero seria DA wprowadziłą krycie tylko dla APS-C..

NA STOS Z DA! ... Po prostu piorun mnie strzela w słoneczny dzień, jak widzę w nazwie wszystkich nowych obiektywach p-xa te cholerne oznaczenie DA :evil:

takpoprostu napisał/a:
Po prostu piorun mnie strzela w słoneczny dzień, jak widzę w nazwie wszystkich nowych obiektywach p-xa te cholerne oznaczenie DA

pewna ich czesc bedzie dzialac ok na duzej klatce, ale tylko czesc. chyba dam sobie spokoj z 16-45 ;]
agga napisał/a:
A Heliosa można teraz kupić za grosze.

ale tak bylo jest i bedzie:), tych szkiel jest masa. rozne wersje i niestety rozna jakosc.
ps. widziales jak on sie zachowuje pod swiatlo?:)
pozdrawiam
kp

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
klimecki_ napisał/a:
michal5150 napisał/a:

mowimy o szkle z bagnetem?

Ups, cały czas myślałem o Heliosie pod M42 :oops:
Ale szkła bagnetowe bez styków, tzw. M-ki, czy nawet tego Heliosa da się zmusić żeby pracował w AV, co więcej, można sterować przysłoną z body :-P

Skocz do: