hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
FA50 i ciemne pomieszczenie
Dzisiaj miałem sesję zdjęciową. Na potrzeby zdjęcia zgasiłem wszystkie światła w pomieszczeniu, zostawiłem tylko jedną lampę, której moc ustawiłem na minimum i dodatkowo przyciemniłem o połowę światło modelujące.

Ustawiam modelkę, wyostrzam na oczy, pstryk. Patrzę, zdjęcie nieostre, mimo, że było wyostrzone wg aparatu. Ponawiam próbę. I znowu. I jeszcze raz... Kilka razy tak właśnie się stało, że aparat niby wyostrzył zdjęcie, ale w rzeczywistości albo nie było ostre w ogóle, albo ostrość zamiast na lewe oko, poszła na prawe.

Czy taka jest przypadłość FA50, że słabo wyostrza w bardzo ciemnym pomieszczeniu ? Przy jasnym kadrze nie ma problemu...

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
Cytat
Czy taka jest przypadłość FA50, że słabo wyostrza w bardzo ciemnym pomieszczeniu ?

raczej to przypadłość AF Pentaxa, że gubi się w ciemnościach.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Jeszcze nie trafiłeś na wątki o AFie pentaxowym? :mrgreen:
Przecie w wizjerze K10 widać kiedy jest ostro.. W takich warunkach najlepiej robić na manualu. Z resztą przy jak mniemam F1.4 głębia jest tak mała, że wystarczy się lekko ruszyć i ostrość leci w las.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
hitman1986 napisał/a:
Ustawiam modelkę, wyostrzam na oczy, pstryk. Patrzę, zdjęcie nieostre, mimo, że było wyostrzone wg aparatu. Ponawiam próbę. I znowu. I jeszcze raz... Kilka razy tak właśnie się stało, że aparat niby wyostrzył zdjęcie, ale w rzeczywistości albo nie było ostre w ogóle, albo ostrość zamiast na lewe oko, poszła na prawe.

wierzysz pentaxowemu potwierdzeniu ostrosci w dodatku w slabym swietle? odwazny jestes :mrgreen:
pozdrawiam
kp

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Światło żarowe?
Aaaa, światło żarowe...
I stała się.....jasność?
;-)

Kiwak napisał/a:
Światło żarowe?
Aaaa, światło żarowe...

Nigdzie nie napisałem, że wykorzystywałem światło żarowe...

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
ale przy świetle żarowym AF pentaxa może się pomylić ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
hitman1986 napisał/a:
Nigdzie nie napisałem, że wykorzystywałem światło żarowe...

A tu?
hitman1986 napisał/a:
zostawiłem tylko jedną lampę

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
chwila chwila, czyli ze jesli af w zarowym sie myli to standart tak? no to w takim razie czy ff/bf w zarowym to tez standart?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
ja powiem tak-

po moich dotychczasowych (3 letnich) doświadczeniach z lustrzankami pentaxa i ich autofokusem muszę powiedzieć, że k10d i 16-50* wraz ze wzorkiem z lampy 540 maja FANTASTYCZNY AF. CELNY i BARDZO dokładny. Polecam

ps. to nie są żarty

forestowy
[Usunięty]
studentmibm, żarowe szczególnie mu sprzyja dlatego testy na ff/bf najlepiej robić przy świetle naturalnym

forestowy napisał/a:
żarowe szczególnie mu sprzyja dlatego testy na ff/bf najlepiej robić przy świetle naturalnym

ale tak jest tylko w pentaxie czy wogole we wszystkich systemach?
Moim zdaniem to nie wiem czy to chodzi konkretnie o swiatlo zarowe, czy nie przypadkiem o temperature barwowa swiatla ogolnie, w jakim sie robi dane zdjecie. Bo skad aparat moze wiedziec, ze raz robi przy zarowce a raz przy sloneczku?
U mnie np nie istnieje takie pojecia jak "swiatlo naturalne"... to jaki mam ff zalezy od temperatury barwowej swiatla. Im swiatlo bardziej zolte (zarowka lub slonce na bezchmurnym niebie) = wyzsza temperatura barwowa, a dla mojego body oznacza wiekszy ff.
I teraz jeszcze pytanie czy takie cos jest wogole mozliwe do zrobienia w serwisie?..

forestowy
[Usunięty]
Cytat
czy nie przypadkiem o temperature barwowa swiatla ogolnie

dokładnie jest tak jak piszesz.Światło żarowe= określena barwa światła, coś w okolicach 3000k chyba.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
studentmibm napisał/a:
Im swiatlo bardziej zolte (zarowka lub slonce na bezchmurnym niebie) = wyzsza temperatura barwowa, a dla mojego body oznacza wiekszy ff.

Im bardziej "żółte", tym niższa temperatura barwowa mierzona w Kelwinach. Żarówka to bardziej 3500 K, a słoneczny dzień to bardziej 5500-7000 K. Trochę mało intuicyjne, ale tak jest. :-)

dsk napisał/a:
Im bardziej "żółte", tym niższa temperatura barwowa mierzona w Kelwinach

a faktycznie :-B

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
studentmibm napisał/a:
Im swiatlo bardziej zolte (zarowka lub slonce na bezchmurnym niebie) = wyzsza temperatura barwowa, a dla mojego body oznacza wiekszy ff.

U mnie jest dokładnie to samo. Wszystko zależy od barwy światła. Ściany w mom domu mam pomalowane na odcienie żółto-pomarańczowe i gdy robię w nim zdjęcia, niezależnie czy w dzień, czy też przy zapalonych halogenach, zawsze muszę korygować FF. Na zewnątrz zmniejszam korektę. Czy ktoś oprócz mnie i studentmibm zaobserwował zależność FF od barwy światła i zmienia korektę AF w różnych oświetleniach?

kndr, widze, ze jednak nie jestem osamotniony.
Tylko teraz pytanie co z tym robic... czy wysylac korpus do pożal sie Boże serwisu czy isc z body do sklepu jako "towarem niezgodnym z umowa" ?

Gwoli ścisłości...
zorzyk napisał/a:
A tu?
hitman1986 napisał/a:
zostawiłem tylko jedną lampę

Ale to nie oznacza, że światło było żarowe. Lampa, z której korzystałem to Elinchrom A3000

Fakt, światło modelujące to światło żarowe, ale później był już błysk...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
hitman1986 napisał/a:
Fakt, światło modelujące to światło żarowe, ale później był już błysk...

Ostrość ustawiałeś na żarowym.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Witaj w swiecie Pentaksa :)

Pytanie do osob, ktore korzystaja z innych systemow niz Pentax - jak sprawa wyglada w takim C lub N z celnoscia AF w zaleznosci od barwy swiatla?

Interesuje mnie w szczegolnosci celnosc AF przy zalozonych szklach Sigmy, Tamron czy Tokinii. Z firmowymi zazwyczaj problemow nie ma w C, w N pewnie tez.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Skocz do: