DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
a do K100D byl grip na bank - nie powiem tylko czy oryginalny, ale na 99,9% tak, bo taki zestaw byl sprzedawany w duzym kartonie, w ktorym bylo pudeleczko z puszka, pudeleczko z gripem, pudeleczko z kitem. Taki zestaw chcieli mi w sklepie sprzedac, ale powiedzialem ze nie chce gripa i go wyjeli z "zestawu". sklep www.eltkom.pl
Aparat z polskiej dystrybucji byl.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Eldred napisał/a:
czy to prawda z tą mniejszą funkcjonalnością gripa kadwusetki?

Tak. Z obecnych na nim "manipulatorów" mamy poza spustem do dyspozycji tylko AEL i wyłącznik...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
DJ_Direct napisał/a:
a do K100D byl grip na bank - nie powiem tylko czy oryginalny, ale na 99,9% tak
Z pewnością nie oryginał. Innych firm, to było nawet parę.

Dobra starczy.
Proszę pisać( także się do tego zmuszę :roll: ), by jednak pisać zgodnie z tematem wątku.
Postów związanych z K20D vs K200D jest na forum naprawdę dużo.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
rafal76 napisał/a:
Czy K20 w jpg dobrze foci bo co do k200 czytałem dużo nażekań i niektórzy polecali bardziej N, .... Nie chciał bym nocy spędzic nad kompem i obrabianiu fotek RAW. Tak moge sie bawić ze swoimi ale jak żonka pstryknie to żeby nie miała problemu...

Ja jestem zadowolony z jakości JPG, ale mam stale włączony tryb RAW+ czyli przy jednym pstryknięciu powstaje JPG i RAW. Jeśli JPG mi nie odpowiada (albo wyjątkowo zależy mi na zdjęciu) to wtedy siadam do obróbki RAW i jest dużo lepiej niż w JPG. Pytanie o jakość JPG jest zbyt szerokie i moim zdaniem nie można tak uogólniać. Widziałem niedawno JPG z Nikona D300 i powiem Ci szczerze, że z mojej K20D były lepsze, ale czy to znaczy, że D300 jest gorszy? Nie. Po pierwsze, do mojej K20D miałem zapięty lepszy obiektyw a po drugie oglądałem zdjęcia robione w innych warunkach oświetleniowych. Dlatego, moim zdaniem, deliberowanie o wyższości jednych JPG nad innymi jest bez sensu dopóki nie strzeli się dwóch identycznych fotek tymi samymi obiektywami z identycznymi ustawieniami odszumiania. W K20D można ustawić silne odszumianie przy wysokich ISO i wtedy dostaniesz JPG, które mogą podobać się nawet przy ISO 3200. Pobieżnie porównywałem szumy z Nikonem D300 na ISO 3200, przy włączonym silnym odszumianiu i uważam że K20D wypada bardzo dobrze.

rafal76 napisał/a:
...oraz czy ma możliwość nałożenia kilku zdjęc na siebie to się chyba multi-ekspozycja nazywa.

Owszem ma. Można wykorzystać ją na przykład do wykonywania zdjęć HDR prosto z aparatu. Próbowałem i daje to fajne efekty gdy robi się fotkę o zmierzchu. Przeczytasz o tym w wątku http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Nie wiem czy mi ktoś uwierzy, ale kolega Nikoniarz (D80) zaczął się interesować zmianą systemu na Pentax. A to jak zobaczył duet K100ds + 35mm/2 w akcji. 8-)

Czyli w drugą stronę też można się nawrócić... ;-)

rafal76  Dołączył: 22 Lis 2008
.... Wniosek jeden k20 .... jak sprzedam s9600 :-( . Ajak szybko nie sprzedam i wyjdzie k30 to bedzie klolejny dylemat :roll: ale mam nadzieję ze szybko sprzedam.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Nieee weź k200d i FA35/2 :evilsmile:

rafal76  Dołączył: 22 Lis 2008
Nie ma jak kilka trafnionych odpowiedzi ... na pytania :lol: które przekonują zwykłych użytkowników zaawansownych kompaktów he he

[ Dodano: 2008-12-30, 21:37 ]
Eldred, jednak chyba funkcje 20-stki bardziej mnie przekonują ... a cena... jakos dociułam,a dopiero na o wiosne lub lato kupie inne szklo bo zima będe się uczył ;-) na kitowym.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
rafal76 napisał/a:
Eldred, jednak chyba funkcje 20-stki bardziej mnie przekonują ... a cena... jakos dociułam,a dopiero na o wiosne lub lato kupie inne szklo bo zima będe się uczył ;-) na kitowym.

Kit do nauki starczy. K20 - na zapas będzie. Docenisz z czasem nowe funkcje (poczytaj w wątku bezpośrednio porównującym K20 z K200). Szkła.... ile byś nie oszczędził na zakupie body, to i tak będzie mało na nowe szkła. Pisałem już - fotografia bywa jak bagienko - wciąga strasznie. Kupisz K20D - nie będziesz myślał szybko o zmiane body i będziesz ładował pieniążki w szkła. Kupisz K200D (znakomita cena/jakość) to z początku będziesz miał z 1000 zł w kieszeni + dalej ładował w szkła.
Napisałem już to w paru postach - LUDZIE WYBIERAJCIE APARAT SZYBCIEJ - nikt wam nie zwróci wczorajszych kadrów. Na początek naprawdę nie ma znaczenia czy będzie to K20D czy K200D (ten drugi zresztą na początek dla nowicjuszy jest sporo łatwiejszy - można podejrzeć parametry zdjęcia jakie zrobił aparat w trybach tematycznych).

P.S. Parę groszy też poleci Ci na książki o fotografii. Nie należy czytać ich w łóżku, wieczorem, bo czasami skutkuje to ubraniem się, wzięciem statywu i wyskoczeniem na np. nocne testy ostatniego akapitu i zaleceń autora....

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
a co do K30stki to jakos cicho w sieci... w dodatku w jednym ze sklepow w UK calkowicie Kadwudziestka zniknela ze sprzedazy... pentax cos spi.. i pomimo ze uwielbiam moja Kadyszke i jest dla mnie mega intuicyjna i swietnie zrobiona a machnalem juz nia kolo 30tys fot to brakuje mi wiary w ten system.. moze zbyt krotko w nim siedze.. ale wiem ze taki FF by sie przydal, przydaloby sie body reporterskie 8kl/s ech... a mamy K20D.. co do bagienka szklanego.... kazdy nowy user sie przekona ze z czasem apetyt urosnie.. ja po zakupie DA 50-135 myslalem ze jestem spelniony.. teraz mysle nad szerokim katem.. 12-24 albo 10-20 czy cos w podobnym przedziale....czasem narzekam na szumnosc i AF , bo strasznie czesto foce taniec a wtedy jest ciemno...., albo przy srednim swietle kiedy korzystam z iso 1000 mniej wiecej i obrazki no coz.... sa jakie sa :D ale za to jaka frajda jak sie widzi na ulicy kogos z Pentaxem a ostatnio po Lodzi coraz wiecej osob chodzi z diehardowym sprzetem :D

Pozdrawiam

Moclobemidum  Dołączył: 22 Lip 2008
A chodzi się po Łodzi, chodzi :)

A co do k10 ostatnio zastanawiam się czy nie przeskoczyć na Nikona, bawiłem się D300 i jest on dla mnie bardziej intuicyjny, super AF a wizjer marzenie. Czekamy na k30, jeżeli tylko poprawią AF, dodadzą FF i cena będzie konkurencyjna to pentax zjedna sobie wielu nowych klientów.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MacRayers napisał/a:
LUDZIE WYBIERAJCIE APARAT SZYBCIEJ - nikt wam nie zwróci wczorajszych kadrów.

O to to :mrgreen:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Do "O to to" Zorzyka dodam jeszcze, że jeżeli ktoś myśli o Nikonie ( i nie tylko ) to powinien się szybko decydować. Na stronie głównej slepu FOTONET są już informacje czerwoną czcionką o tych podyżkach.
Dla chętnych - sznujek: http://www.foto-net.pl/sklep/index.html

Pozdrówka - Kuszelas

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Śmiechu warte już widzę te tłumy , i zapchane skrzynki mailowe od zamówień :-P

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
taa, nie ma to jak dobra ściema. kryzys każdemu sprzedawcy może posłużyć za dobry pretekst do siania paniki i napychania sobie przy okazji kieszeni. albo za miesiąc napiszą, że oniżyli swoje marże żeby nie podnieść aż tak bardzo cen. moim zdaniem ściema, pewnie też żeby choć trochę nakręcić sobie sprzedaż, w - nie ma co ukrywać - bardzo kiepskim okresem roku "kup teraz, bo później będzie drożej", haha

cerfes, lepiej poczytaj forum Nikona. To nie ściema. Tam nawet są podane nowe ceny.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
cerfes napisał/a:
taa, nie ma to jak dobra ściema.

Ciągle powtarzam że ten cały "kryzys", wywołany przez idiotyczne machinacje finansowe, to jedna wielka dmuchana bańka, która daje pretekst do załatwienia bardzo wielu interesów. Można wycofać się ze zobowiązań, można wycofać się z obiecanych podwyżek, można podnieść ceny itd... Przykładem jest Coca-cola Poland - sprzedaż nie spadła, ceny produktów w sklepach nie spadły, a zwalnia się kilkadziesiąt osób przy jednoczesnym utrzymaniu honorariów dla rady nadzorczej i firm doradczych i (z czego się ktoś wczoraj w sieci nabijał) przy utrzymaniu przy życiu wewnątrzfilmowej telewizji i gazety.

Bardzo to wszystko wygodne. Ale to broń obosieczna - jak podniosą ceny, spadnie sprzedaż, jak spadnie sprzedaż to po paru miesiącach rura zmięknie i obniżą ceny. Proste...

Grendel, ale cerfes pisał chyba o sprzedawcach, nie producentach.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Ale to broń obosieczna - jak podniosą ceny, spadnie sprzedaż, jak spadnie sprzedaż to po paru miesiącach rura zmięknie i obniżą ceny. Proste...

Też tak myślę.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Toż to totalna ściema
Cytat
W związku z tym uprzejmie prosimy o potwierdzanie zarówno dostępności jak i cen na produkty, ze względu na trudności w dostępnie do towaru i duże zainteresowanie kupujących.
śmiech na sali :lol: albo to
Cytat
Ze względu na nagły i drastyczny wzrost cen w miesiącu styczniu zastrzegamy sobie możliwość korekty cenowej produktów w stosunku do cen widocznych na naszych stronach www.
zwykłe pranie mózgu , a zresztą czym tu się przejmować , niech się przejmują użytkownicy żółtego logo i toreb L . ;-)

Skocz do: