Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jaki rzutnik cyfrowy?
Witam

Zauważyłem ostatnio że na allegro są dosyć tanie rzutniki diodowe nowej generacji,
wcześniej odkładałem zakup rzutnika cyfrowego ze względu na zbyt dużą cenę
i drogą eksploatację (wymiana specjalnej żarówki) a tutaj nie dość że cena około 800zł
to jeszcze ponoć ma to dużo dłuższy żywot "elementu świecącego" niż zwykłe rzutniki.
Czy to jest jakaś nowość, czy ktoś już miał z tym do czynienia?
Jeśli nadawało by się to do oglądania fotek chociażby na odwróconej mapie świata,
to uważam że warto coś takiego mieć.

pozdrawiam
Łukasz

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Hmm, jeśli chodzi Ci o tego Optimax-a o rozdzielczości 557x234px to chyba tego co ze slajdów z niego nie wyciągniesz. Muszę jednak przyznać, że kiedy czytałem opis, to też się trochę zacząłem nakręcać czy nie spróbować :-)

No ale właśnie ja nie wymagam jakości slajdów, nie będę tego wyświetlać na jakimś ogromnym ekranie czy całej ścianie, wystarczy nawet 2,1/1,4m i będzie to 100x lepsze od oglądania zdjęć na monitorze, a może nawet zrezygnowałbym wtedy z odbitek (z wyjątkami oczywiście)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
gebi napisał/a:
Optimax-a o rozdzielczości 557x234px

Eee, to trochę mało. stare ASK miały 800x600, można dostać na allegro tanio, ale to loteria, nie wiadomo jaką lampę. Jak już, to bym wziął sobie (i tak wkrótce zrobię, tylko się spłukałem w górach w grudniu) klasyczny z lampą i matrycą, np. za 1800 ostatnio do firmy kupowałem Toshibę 1280x1024, bardzo jasna lampa, myślę, że jeśli ktoś nie będzie na tym oglądał telewizji cały dzień, to spokojnie na lata wystarczy. 6 rat 0% wychodzi 300zł miesięcznie, moim zdaniem nie jest do dużo

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Eldred, tanie i sigapurskie,
http://www.genie-sys.com/products_optimax.html

Tylko ta rozdzielczość... sporo mniej niż VGA.
To już chyba zastanowiłbym się nad rzutnikiem DIY.

Cypis aka Piotr, no ale właśnie mi w zupełności wystarczy ten rozmiar rzutowanego obrazu czyli około 2 metry an dłuższym boku. Chciałem się tylko dowiedzieć jak to jest z tą morą o której piszą na aukcji i jaka jest cena lampy LED którą mimo wszystko kiedyś będzie trzeba wymienić, to tego akurat nie napisali.

Napisali że normalne lampy w rzutnikach działają od 2 do 3 tysięcy godzin a wymiana kosztuje 600-800zł, natomiast lampa LED 20-30 tysięcy, ale nie podali ile wymiana takiej lampy, tylko że firmy osram jest, dlatego mam wątpliwości, inaczej to bym chyba coś takiego kupił, genialna sprawa do filmów i zdjęć by była.

[ Dodano: 2009-01-15, 16:22 ]
tzn. ja rozumiem że to jest taki rzutnik dedykowany do ajpoda, ale jeśli komuś wystarczy ten rozmiar wyświetlanego obrazu to może być fajne rozwiązanie.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Eldred napisał/a:
natomiast lampa LED 20-30 tysięcy, ale nie podali ile wymiana takiej lampy,

Używaj takiej "lampy" po 2h codziennie przez cały rok... to padnie (o ile prawdę piszą) po 27 latach.

I nie piszę o wielkości obrazu, tylko jego rozdzielczości.
Może tak będzie Ci łatwiej to sobie wyobrazić - ma jakieś 0,1 MPix :D

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Rozdzielczość bardzo mała i proporcje jakieś dziwne. Przecież 800x600 są już dość tanie, a to by było chyba wyrzucanie pieniędzy w błoto. To się jedynie nadaje do divx kompresowanych na płytę 650MB

Naprawdę chcesz coś takiego rzucić na ścianę i powiększyć do 2m wzdłuż dłuższego boku?
Miałem okazję oglądać z rzutnika 800x600, albo 1024x768 (nie pamiętam dokładnie) zdjęcia powiększane właśnie gdzieś do 2 metrów i muszę powiedzieć, że cienko widzę te 557px na dłuższym boku z 3-4 metrów (a z takiej odległości masz wrażenie, że siedzisz jak w kinie).

[ Dodano: 2009-01-15, 19:15 ]
Powiększyłem sobie ten obrazek do szerokości ekranu(1280px) i oglądałem z odległości ok. 3x przekątna i nie wyglądało to za ciekawie.
Obejrzałem sobie ten sam obrazek też rozciągnięty na szerokość mojego ekranu, ale pomniejszony z oryginalnego do 1280px po dłuższym boku i muszę powiedzieć, że różnica kolosalna.
Przy odległości 3x przekątna widać kolosalną różnicę, a nie sądzę, że będziesz to w domu na ścianie oglądał z odległości 6 metrów.
Tak więc proponuję minimum 800x600, a jeszcze lepiej 1024x768 jeśli zależy ci na rozwiązaniach budżetowych.

Skocz do: