PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
pawelek-79 napisał/a:
Jeśli światło to stosunek średnicy do ogniskowej (czy na odwrót), a w 6x6 obiektyw o takim samym świetle i ogniskowej przepuszcza tyle samo światła, a obraz musi rzutować na znacznie większą płaszczyznę, to ten obraz będzie ciemniejszy (analogia z rzutnikiem do slajdów - im dalej tym większy obraz, ale ciemniejszy)
Ale w przypadku podpięcia obiektywu 6x6 do APS-C to nie jest tak, (nawiązując to Twojej analogii) jakbyś przysunął rzutnik, tylko tak, jakbyś przy tej samej odległości rzutnika poprzycinał ekran ze wszystkich stron. Obraz pozostanie tak samo jasny, za to w kadrze "na ekranie" się mniej zmieści.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Spróbowałem z soczewką od jakiegoś obiektywu (chyba heliosowska) przyłożoną do 50tki od strony d.... :D i rzutowałem na biały ekranik (kartka). Obraz się faktycznie pomniejsza -> dobra rzecz dla aps-c.
Ale niestety odległość obiektyw -> ekran/matryca się zmniejsza przy okazji, więc nieskończoność ucieknie dla obiektywów do 135, co było do przewidzenia dla soczewki skupiającej. Średni format chyba ma większą odległość od filmu, ale głowy nie dam. Nigdy nie miałem.
Na oko obraz jest też jaśniejszy, co jest racjonalne przy jego pomniejszeniu.
Ciekawe jak aberracje, dystorsje i inne dziwne rzeczy, ale tego gołym okiem nie zobaczę...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
volender napisał/a:
Średni format chyba ma większą odległość od filmu,

Sporo.

volender napisał/a:
Na oko obraz jest też jaśniejszy, co jest racjonalne przy jego pomniejszeniu.
Ciekawe jak aberracje, dystorsje i inne dziwne rzeczy, ale tego gołym okiem nie zobaczę..

Fajnie. Jakbys tak mogl cos pofotgrafowac, chetnie bym obejrzał.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
alkos, a mniej więcej, to jaka jest ta odległość rejestrowa dla średniego formatu? Czy te wszystkie 6xX mają taką samą(6x6, 6x7, 6x9) ???

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
pawelek-79 napisał/a:
alkos, a mniej więcej, to jaka jest ta odległość rejestrowa dla średniego formatu? Czy te wszystkie 6xX mają taką samą(6x6, 6x7, 6x9) ???

Nie wszystkie. Rozmiary klatki wymuszaja wielkosc komory lustra i wydluzenie ogniskowej.

Kiedys robilem szeroki kat ze standardowego obiektywu przyklejajc z tylu soczewke.
Co prawda nie w maloobrazkowej lustrzance a graflexie. Rezultatem, poza skroceniem ogniskowej bylo winietowanie i pogorszenie ostrosci na rogach.

PS. Przepraszam, ze odpowiedzialem. Badz co badz nie do mnie to pytanie bylo.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
[rK] napisał/a:
Kiedys robilem szeroki kat ze standardowego obiektywu przyklejajc z tylu soczewke.
Co prawda nie w maloobrazkowej lustrzance a graflexie

ciekawe, musze sprobowac.

[rK] napisał/a:
PS. Przepraszam, ze odpowiedzialem. Badz co badz nie do mnie to pytanie bylo.

:shock: spiętyś jakiś? :->

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
guerilla napisał/a:
prf

Pewnie Czarek... :-P

Czarek i cyfrówka ?
Cz. to tylko wielki format i system strefowy ;-)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Hmmm...tylko mam stresa żeby sobie lustrem nie zahaczyć tej dokładanej soczewki ;].

[rK] napisał/a:
Rezultatem, poza skroceniem ogniskowej bylo winietowanie i pogorszenie ostrosci na rogach.

Winietowanie mogło Ci powstać od tego, że za bardzo pomniejszyłeś obraz, i poprostu go nie wystarczyło żeby pokryć kliszę. A ostrość - wydaje mi się że zwykła soczewka zamieni płaski obszar ostrego obrazu w sferę, więc i ostość pójdzie na brzegach.
Przydałaby się asferyczna :-D .

Skocz do: