PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
A co to znaczy oplacalo by sie? Np szklo 50/1,4 kosztuje ok 700 zl. Clo chyba 8%? + 22 % Vat, wychodzi ok 930 zl. Paczka w przeliczeniu na kg, a to wazy ok. 220g to koszt rzedu w zaleznosci od wielkosci paczki, ale mysle ze bedzie w granicach ok 20 zl.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
l_uka, u Piotra DA70 kosztuje 1312PLN (możemy wziąć kontener, będzie jeszcze taniej)

[dużo się nie pomyliłem patrz niżej]

70 w tej chwili kosztuje ok 1420 zl.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
u Piotra DA70 kosztuje 1312PLN

powaznie?? to jakos strasznie tanio? zaczepiam go ostatnio o lampe, ale nie odpisuje - chyba mnie nie lubi :-(

Luka, jestes pewien, ze pisales do mnie w sprawie lampy? :shock: Nie mam zadnego listu od Ciebie. :-(

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PiotrB. napisał/a:
70 w tej chwili kosztuje ok 1420 zl.
Ile ?? " Upadł z wrażenia". Żyjesz w raju Pentaxa :mrgreen: .

A ile kosztuje w Polsce "70"-tka?

PiotrB. napisał/a:
A ile kosztuje w Polsce "70"-tka?
Na razie jej nie ma chyba. Znalazłem w jednym sklepie, ale jest raczej jako info. Cena 2525 złociszy. W USA ponad 500 $.

No to faktycznie zaporowa. Trzeba bedzie rozbic ten "gang". Niezla marze narzucaja te sklepy. Cena 1420 + 8% cla + 22 % Vat =1871 zl. A szkielko, cena sklepowa.

PiotrB., Ty jestes PiotrB, a nie Piotr. Myslalem, ze "Piotr" to w domysle "Piotr z Astera" ;] hehe, no juz myslalem, ze bede mial limiteda :oops: :-/
PiotrB., a kiedy moglbys zorganizowac wysylke? bo moze lepiej mi bedzie kupic lampe i da70 u CIebie z wysylka, niz ciulac na to w kraju? a co z clem? da sie jakos przeslac, zeby nie dowalili? jako prezent czy cos?

Luka, problem polega na tym, ze ja nie dam Ci gwarancji, zeby nie dowalili cla i Vatu. :-( Chyba ze tak jak kiedys pisalem, zrobic "kreski", ze niby uzywane, czy cos takiego, no nie wiem. Przemysl to. Albo organizacja wiekszej paczki, wtedy transport tani, no i liczyc sie trzeba ze clem i Vat-em. :-(

PiotrB. napisał/a:
problem polega na tym, ze ja nie dam Ci gwarancji, zeby nie dowalili cla i Vatu

a jak to omijasz przy wysylaniu paczek dla rodziny? Przeciez teoretycznie clo i vat powinni doliczac do wszystkiego...

Dla rodziny nie wysylam sprzetu foto. Ktos gdzies napisal, ze do sprzetu foto, doliczaja clo i Vat. Ja tego nie sprawdzalem, bo nie bylo jescze kogos odwaznego, zeby przyjac paczke i ewentualnie zaplacic clo i Vat. Moze sprawdz w Polsce, czy rzeczywiscie jest tak, ze doliczaja clo i Vat? Bo ja, nie wiem.

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Bardzo Fajny pomysł. Sam nawet ostatnio ze znajomym o tym myśleliśmy.
Cło jest 4,2% na aparaty i szkła , nie wiem jak reszta tzn lampy itd.
Do tego nasz vat 22% rzecz jasna. - to trochę dziwne, bo wtedy 2 razy płacimy "vat" raz w japonii przy zakupie i drugi w Polsce.
?Nie wiem jak jest ze zwrotem japońskiego vatu - teoretycznie nie powinno być podwójnego opodatkowania.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - przy niedużych ilościach mogą nas zjeść koszty przelewów kasy do japonii.

Nie ma zwrotu Vat. Bo nie istnieje, jest tak zwany podatek ogolny 5 %. O jakich kosztach przelewow mowisz? Jakiego rzedu wielkosci to jest?

kiwaczek  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ale jak zadeklarujesz, że jesteś alienem i sprzęt zakupiony wywieziesz z KKW to podatek od razu w sklepie zdejmują. Ale chyba tylko w tych z napisem DutyFree. Z drugiej strony w takiej Osace na przykład takich DutyFree fotograficznych było mnóstwo.

Problemem może być jedynie to, że robią wtedy w sklepie wklejkę/wszywkę do paszportu.

PiotrB. napisał/a:
O jakich kosztach przelewow mowisz? Jakiego rzedu wielkosci to jest?
Tu coś jest na ten temat

[ Dodano: 23-01-07, 16:53 ]
Tutaj także.

kaes  Dołączył: 23 Wrz 2006
dwakleszcze napisał/a:
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - przy niedużych ilościach mogą nas zjeść koszty przelewów kasy do japonii.

mozna zaplacic PayPalem
?

kiwaczek napisał/a:
Ale jak zadeklarujesz, że jesteś alienem i sprzęt zakupiony wywieziesz z KKW to podatek od razu w sklepie zdejmują. Ale chyba tylko w tych z napisem DutyFree. Z drugiej strony w takiej Osace na przykład takich DutyFree fotograficznych było mnóstwo.

Problemem może być jedynie to, że robią wtedy w sklepie wklejkę/wszywkę do paszportu.

Dobrze mowisz, dlatego jest to dobre na jednorazowy zakup. Tak naprawde to wplaty sa najmniejszym problemem, problem jest, jezeli jest, to clo i Vat.

PiotrB. napisał/a:
Dla rodziny nie wysylam sprzetu foto.

przeciez clo i vat jest na wszystko. Moze jakis telewizor wysylales czy cos ;]

Skocz do: