teta napisał/a:Stachu, Ten filtr UV jest umieszczony na samym końcu obiektywu i należy do układu optycznego. Działa on jak płytka płaska. Dwa promienie zbieżne przechodzące przez taką płytkę przecinają się w innej odległości, niż wtedy gdy tej płytki nie ma. Różnica w odległości przecinania się promieni jest tym większa im grubsza jest płytka i im większy jest współczynnik załamania światła w płytce.
Gdyby go nie było, to byłyby problemy z ogniskowaniem. Jeśli dobrze rozpoznałem zjawisko, to można by się spodziewać problemów z nieskończonością. Dla fiszajka ta nieskończoność zaczyna się dość szybko i nie wiem do jakiego stopnia i dla jakich odległości brak filtrów (UV i pozostałych w komplecie) może zepsuć ostrość. Mogłbym się w to pobawić, ale nie wiem czy jest sens. Zenitar 16/2.8 nie jest szkłem wybitnie drogim i uważam, że jeśli się go kupuje to razem z filtrami. Innaczej można kupić sobie problem.maciu napisał/a:a gdyby go nie było to co?
Problem ów też mnie nurtował, chociaż nie bardzo wiem cóż takiego mogłoby się wydarzyćmaciu napisał/a:druga sprawa - można dokupić same filterki gdyby coś się stało?
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Vascez napisał/a:Zaiste fiszaj.
Vascez napisał/a:z pomieszczeń mieszkalnych do prezentacji na stronach www.
Vascez napisał/a:Zaiste fiszaj.
Yeti napisał/a:Czyli kompletny kicz !
Vascez napisał/a:z jakiej odległości od ściany (taka w standardowym mieszkaniu ok. 2,5 m wysokości), cyfrówką Pentaxa można zrobić pionowy kadr, na którym będzie widoczna cała ściana - od sufitu do podłogi

zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Yeti napisał/a:Czyli kompletny kicz
słoiki z pokrywkami..
K-r,t17-50,smc-f50/1.7,P50-200,S10-20,tak135,dcr250,44m-4,w10, marumi cpl 67mm
Yeti napisał/a:Flektogon 20 mm
zbyllu napisał/a:Cyfrą - ok. 150 cm. Pełną klatką - ok. 75 cm.
Fotka cyknięta przed chwilą.
volender napisał/a:Widziałem ciekawy portret zrobiony fiszajem 14 mm.
A autorem jest Bryan Peterson ;-p.
zbyllu napisał/a:Fotki cyknięte przed chwilą
zbyllu napisał/a:Od kiedy to kiczowatość od sprzętu zależy?!
Yeti napisał/a:zbyllu napisał/a:
Od kiedy to kiczowatość od sprzętu zależy?!
Yeti napisał/a:Zawsze wtedy, kiedy sprzęt dominuje nad fotografem !
Vascez napisał/a:W zamyśle mam tworzenie panoram sferycznych z pomieszczeń mieszkalnych
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Yeti napisał/a:Całkowicie dystorsyjne obrazowanie o kącie widzenia dochodzącym do 180 st. nie ma nic wspólnego z fotografią panoramiczną, którą można robic nawet teleobiektywami.
Pozdrawiam, Jurek.
Pentax K 1 II ,Irix 15 mm. 24-70, f-2,8. 15-30. f-2,8. 100 mm macro. oraz kilka szkiełek zbieranych od lat 80-tych
Pozdrawiam, Jurek.
Pentax K 1 II ,Irix 15 mm. 24-70, f-2,8. 15-30. f-2,8. 100 mm macro. oraz kilka szkiełek zbieranych od lat 80-tych
zbyllu napisał/a:
Vascez napisał/a:
W zamyśle mam tworzenie panoram sferycznych z pomieszczeń mieszkalnych
Z tego opisu nie wynika, że Vascez nie ma pojęcia, co chce robić. Wręcz przeciwnie...![]()
Pozdrawiam, Jurek.