teta napisał/a:Stachu, Ten filtr UV jest umieszczony na samym końcu obiektywu i należy do układu optycznego. Działa on jak płytka płaska. Dwa promienie zbieżne przechodzące przez taką płytkę przecinają się w innej odległości, niż wtedy gdy tej płytki nie ma. Różnica w odległości przecinania się promieni jest tym większa im grubsza jest płytka i im większy jest współczynnik załamania światła w płytce.
Gdyby go nie było, to byłyby problemy z ogniskowaniem. Jeśli dobrze rozpoznałem zjawisko, to można by się spodziewać problemów z nieskończonością. Dla fiszajka ta nieskończoność zaczyna się dość szybko i nie wiem do jakiego stopnia i dla jakich odległości brak filtrów (UV i pozostałych w komplecie) może zepsuć ostrość. Mogłbym się w to pobawić, ale nie wiem czy jest sens. Zenitar 16/2.8 nie jest szkłem wybitnie drogim i uważam, że jeśli się go kupuje to razem z filtrami. Innaczej można kupić sobie problem.maciu napisał/a:a gdyby go nie było to co?
Problem ów też mnie nurtował, chociaż nie bardzo wiem cóż takiego mogłoby się wydarzyć Na Allegro nie szukałem, ale na giełdzie fotograficznej niczego takiego nie widziałem. W związku z rym jeszcze raz powtarzam - jeśli kupujemy ten obiektyw, to z kompletem filtrów. Filtr UV jest nakręcony na obiektyw (trzeba to koniecznie sprawdzić), a trzy pozostałe (kolorowe) powinny być w futerale.maciu napisał/a:druga sprawa - można dokupić same filterki gdyby coś się stało?
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Vascez napisał/a:Zaiste fiszaj.
Vascez napisał/a:z pomieszczeń mieszkalnych do prezentacji na stronach www.
Vascez napisał/a:Zaiste fiszaj.
Yeti napisał/a:Czyli kompletny kicz !
Vascez napisał/a:z jakiej odległości od ściany (taka w standardowym mieszkaniu ok. 2,5 m wysokości), cyfrówką Pentaxa można zrobić pionowy kadr, na którym będzie widoczna cała ściana - od sufitu do podłogi
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Yeti napisał/a:Czyli kompletny kicz
słoiki z pokrywkami..
K-r,t17-50,smc-f50/1.7,P50-200,S10-20,tak135,dcr250,44m-4,w10, marumi cpl 67mm
Yeti napisał/a:Flektogon 20 mm
zbyllu napisał/a:Cyfrą - ok. 150 cm. Pełną klatką - ok. 75 cm.
Fotka cyknięta przed chwilą.
volender napisał/a:Widziałem ciekawy portret zrobiony fiszajem 14 mm.
A autorem jest Bryan Peterson ;-p.
zbyllu napisał/a:Fotki cyknięte przed chwilą
zbyllu napisał/a:Od kiedy to kiczowatość od sprzętu zależy?!
Yeti napisał/a:zbyllu napisał/a:
Od kiedy to kiczowatość od sprzętu zależy?!
Yeti napisał/a:Zawsze wtedy, kiedy sprzęt dominuje nad fotografem !
Vascez napisał/a:W zamyśle mam tworzenie panoram sferycznych z pomieszczeń mieszkalnych
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
Yeti napisał/a:Całkowicie dystorsyjne obrazowanie o kącie widzenia dochodzącym do 180 st. nie ma nic wspólnego z fotografią panoramiczną, którą można robic nawet teleobiektywami.
Pozdrawiam, Jurek.
Pentax K 1 II ,Irix 15 mm. 24-70, f-2,8. 15-30. f-2,8. 100 mm macro. oraz kilka szkiełek zbieranych od lat 80-tych
Pozdrawiam, Jurek.
Pentax K 1 II ,Irix 15 mm. 24-70, f-2,8. 15-30. f-2,8. 100 mm macro. oraz kilka szkiełek zbieranych od lat 80-tych
zbyllu napisał/a:
Vascez napisał/a:
W zamyśle mam tworzenie panoram sferycznych z pomieszczeń mieszkalnych
Z tego opisu nie wynika, że Vascez nie ma pojęcia, co chce robić. Wręcz przeciwnie...
Pozdrawiam, Jurek.