K-5, 18-55 WR, DA 55-300, Metz 48 AF-1
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Ykhm Ykhm
Dokładnie tak. Agent Cię oszukał, bo zależało mu na szybkim sprzedaniu polisy i zainkasowaniu prowizji oraz utrzymaniu się w strukturze CU. Czy nadal opiekuje się on Twoją polisą?Marcin_G napisał/a:odkładanie na emeryturę jest przy okazji a główny cel utrzymywania polisy to ewentualna śmierć.
A kto zdrowy myśli? Jednakże podaj mi jakiś przykład osoby, która nie umarła (żyje 150 lat lub więcej).Marcin_G napisał/a:Jednak o śmierci to za bardzo nie myślę
Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
Zapłacenie podatku dochodowegoemigrant napisał/a:To zdarzenie jest przyszłe i pewne! Zgadnij jakie to zdarzenie?
... możnaby sądzić, że opodatkowana jest nadwyżka (zysk wypracowany przez inwestycje czy odsetki) ponad wpłacony kapitałemigrant napisał/a:W przypadku wypłaty świadczenia z "gołego" funduszu inwestycyjnego kwota jest opodatkowana podatkiem dochodowym.
Ż jest P... p.
Tak. W dłuższej perspektywie, owszem. Ale jeśli się okaże, że, nie daj Boże, dożyję tylko średniej perspektywy, to już niekoniecznie. W polisie na życie z funkcją gromadzenia kapitału w wypadku najgorszego wypłacany jest tylko zgromadzony kapitał albo tylko kwota polisy, zależnie od tego, która kwota jest wyższa. W moim wypadku, gdyby mnie szlag trafił, żona dostanie kwotę z polisy, a do tego zostanie jej też zgromadzony na drugiej polisie kapitał. Czyli ok, mógłbym płacić mniej, ale i miałbym z tego mniej (no, właściwie już nie ja, ale wiadomo, o co chodzi). A w polisach z funkcją gromadzenia przecież polisa nie jest za darmo, tylko potrącają na nią z każdej składki, dopóki kwota zgromadzonego kapitału nie zrówna się z kwotą polisy - czyli mniej się gromadzi.CytatPiotrR, Z reguły taka kombinacja polis w dłuższej perspektywie jest droższa niż jedna polisa na życie z funkcją gromadzenia kapitału.
No bo ja uprościłem. Formalnie to jest polisa na życie z funkcją gromadzenia kapitału, tylko polisę w tym wykupiłem w tym najmniejszą możliwą, czyli prawie żadną (już nie pamiętam na ile) i traktuję to jak goły fundusz.emigrant napisał/a:W przypadku wypłaty świadczenia z "gołego" funduszu inwestycyjnego kwota jest opodatkowana podatkiem dochodowym.
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
Michał Wochna
Kupa sprzętu i brak czasu.
emigrant napisał/a:Każde zdarzenie przyszłe jest niepewne, to znaczy nie wiadomo, czy się wydarzy, czy nie. Każde oprócz jednego rodzaju. To zdarzenie jest przyszłe i pewne! Zgadnij jakie to zdarzenie?
Pozdrawiam, emigrant.
A czy pisałem o jakimś ubezpieczeniu emerytalnym? Chyba, że to nie do mnie pytanie.gezaj napisał/a:czyli jak zrozumiałem, to nie masz żadnej gwarantowanej sumy którą otrzymasz w wieku np 65 lat (czyli w momencie przejscia na emeryturę)?
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
W przypadku tej, o której pisze Marcin_G, to to samo. Dokładnie nazywa się to "wartość odstąpienia", jako że wypłacana jest w przypadku odstąpienia od umowy. Jedynie w pierwszych 2 latach ta wartość=0.gezaj napisał/a:wartość polisy to nie to samo co wartość wykupu polisy
Pozdrawiam, emigrant.
Marcin_G napisał/a:Co do rodzaju funduszu to jest to przez cały czas fundusz gwarantowany i mają mi przysłać symulację jak to będzie wyglądało gdy dożyję emerytury.
Pozdrawiam, emigrant.
gezaj napisał/a:ciekawe jaką cudowną wizję Ci roztoczą ?? Pewnie wtedy przeanalizujesz i podejmiesz decyzję?