Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Błyskać zawsze będą dwie, tylko nie zawsze obie będą brać udział w naświetlaniu zdjęcia.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
To co widzisz, to nie koniecznie jest błysk wbudowanej podczas naświetlania.
Mogą to być błyski przed naświetlaniem, informujące slave, jak i kiedy ma błyskać.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
l_uka napisał, że nazywa się to wireless i jak to działa (lampa jest wyzwalana i sterowana bezprzewodowo, przez wbudowaną w aparacie, wbudowana nie bierze w tedy udziału w naświetlaniu zdjęcia). k100d nie ma takiej funkcji. k10d ma. k20d chyba też ma. k200d i k100ds chyba nie.

Moim zestawem (K20D Metz 58) ciężko tak błyskać, albo czegoś nie umiem zrobić: Metz co prawda wyzwala błysk, ale tylko wtedy gdy błysnę lampką z aparatu prosto w niego. Jakoś nie widzę sensu takiego rozwiązania...bo gdy ustawiam Metza gdzieś z boku to już niestety nie"zobaczy" tego błysku z lampki wbudowanej...

a ustawiasz metza czujnikiem w kierunku aparatu? Jest tam pod klapką baterii (przynajmniej w metz 48).

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
volender napisał/a:
To co widzisz, to nie koniecznie jest błysk wbudowanej podczas naświetlania.
Mogą to być błyski przed naświetlaniem, informujące slave, jak i kiedy ma błyskać.

chyba jednak niekoniecznie. dla próby patrzyłem z boku na każdą lampę oddzielnie i wydaje mi się że błyskają jednocześnie. :-/

Oko nie rozróżnia już 25 fps, a tam masz milisekundy.

w takim wypadku jestem spokojniejszy :-)

Cytat
a ustawiasz metza czujnikiem w kierunku aparatu? Jest tam pod klapką baterii (przynajmniej w metz 48).

Ustawiałem, ale w moim przypadku lampa Metz błyskała tylko wówczas, gdy lampką wbudowaną błyskałem jej prosto w palnik :-|

Cytat
Oko nie rozróżnia już 25 fps, a tam masz milisekundy.

Pamiętam, że w czasach kiedy grałem na Playstation potrafiłem odróżnić 50fps od 60fps (która to wartość jest wartością graniczną dla ludzkiego oka, a nie 25fps)

Marcinicus napisał/a:
Pamiętam, że w czasach kiedy grałem na Playstation potrafiłem odróżnić 50fps od 60fps (która to wartość jest wartością graniczną dla ludzkiego oka, a nie 25fps)

Na crt nie potrafiłem pracować jeśli nie miał 100 hz, ale to nie znaczy, że potrafiłem rozróżnić wszystkie "klatki".
Przy 25 (a już napewno jak patrzysz na walącą po oczach spawarkę), nie rozróżnisz okresów błysku i ciszy. Co dopiero przy np przy taktowaniu błysku 500 hz.

Ok, nie chcę się spierać, zresztą nie jestem nawet pewien, czy mówimy o tym samym ;-)
- chodziło mi o to, że patrząc na grę, doskonale potrafię odróżnić tę która chodzi w 25 fps, od tej, która ma 50 lub 60 fps.
25fps to jest wartość przy kórej oko ludzkie doznaje złudzenia płynności, ruchu. Tak? :-)

Cytat
Ok, nie chcę się spierać
Ja też nie chcę :-)
Marcinicus napisał/a:
wartość przy kórej oko ludzkie doznaje złudzenia płynności, ruchu
I od x lat stosują ją w przemyśle filmowym :-) .
Tyle naszego off-topa :mrgreen:

l_uka napisał/a:
GrzesiekH, masz 540 i widzisz z tylu tryb wireless? A w k10 pod FN i "w dol" widzisz ustawienie lampy "W blyskawica" czy jakos tak

chwila, chwila. K10d nie ma "W błyskawicy" :-(

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Premislaus napisał/a:
K10d nie ma "W błyskawicy"

A jakie masz oprogramowanie, pewnie fabryczne, musisz zrobić aktualizację.

Premislaus napisał/a:
chwila, chwila. K10d nie ma "W błyskawicy"

Będzie. Jak poczęstujesz K10d firmware minimum 1.10.

dzięki, w tym k10d nie było rzeczywiście upgrade.

Skocz do: