MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Namiot bezcieniowy w zestawie
W najbliższym czasie muszę zrobić kilkaset zdjęć produktów do e-katalogu dla klienta. Muszę więc w końcu nabyć trochę sprzętu. Na alledrogo znalazłem co następuje :
http://www.allegro.pl/ite...ezcieniowy.html
Pytanie : co sądzicie o tych lampach ? Czy przy pomocy tych kabelków będę mógł wykorzystać gniazdo Synchro w K20D? Pytam, bo u kolegi w studiu nie mogłem wyzwolić przez kabel jego softboksów (jego EOS5D dawał radę).

Proszę o opinię - co sądzicie ? Czytałem na forum o namiotach etc. ale chodzi mi o ten konkretny zestaw. Czy te lampy są dobre (temperatura niby ok, ale zna ktoś tą firmę ?)

Jeżeli nie namiot, to może to :
http://www.allegro.pl/ite...ezcieniowy.html

???

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Oki - na razie niech zostanie.

Tylko skoro nie pytasz o namiot, ino o zestaw to napisz to w temacie - przed chwilą wątek prawie nie wyleciał w kosmos.

mygosia, napisałem namiot w ZESTAWIE - o samym namiocie są informacje na forum (ciekawe zresztą). Chodzi mi o cały zestaw - np. lampy 65W błyskowe 1/1000 s etc. jak to się spisuje ?

Na forum Nikona, znalazłem wątki o takim zestawie i opinie są pozytywne (lepsze rozwiązanie niż ze światłem ciągłym).
Dodatkowo, miałem problem z k20D + kabel synchro - nie wiem czy muszę mieć specjalny kabel, czy taki jak podłącza kolega do Canona może być ? Bo jak podłączyłem się pod jego softboksy to nic nie wyzwalałem.... Stosując transmiter + jego lampki było ok, na kablu natomiast cisza....

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
apropo Kabla - ma ktoś może schemat kabla synchro -Pentax sobie trochę pofolgował ze tak powiem niestandardowym kabelkiem i za cholerę nie mogę w necie znaleźć schematu z oznaczeniem który pin jest który. Taka niby promocja PTTL w lampie ale nie wiem po co :D i w efekcie do np skyportów itp jest cale mrowie akcesoriów i przejściówek z tym że żadna do pentaxa, już nie będę pisał ze to kabelek widmo :D. Aa niby można odpalić przez małą przejściówkę na sanki ale to trochę na około i jakoś nie ufam dodatkowemu kawałkowi plastiku na statywie pomiędzy lampa.

Kable myślę powinny odpalić, wygląda to jak standardowe gniazdko , ale kto wie - możesz szarpnąć się na kosteczkę mocowaną w sanki - najprostsza nawet

Może to jakaś celowa niekompatybilność ;) - mma nadziej ze to tylko marudzenie

Czy może ktoś mi pomóc ? Na co mam zwracać uwagę ? Czy kabel synchro będzie pasował ? Jutro zamierzam jechać do funsports i tam nabyć coś takiego (na miejscu sprawdzę) :
2 x http://funsports.pl/p,pl,...na+kh-150m.html
2 x statyw
1 x namiot 80x80
kable synchro
2 x parasolki

później chciałbym rozszerzyć o softbox i jakieś tła (takie małe studio na potrzeby hobbystyczne) + u Czesia zanabędę 540 fgz. Na co mam zwracać uwagę przy zakupie ?

Skocz do: