PK  Dołączył: 24 Maj 2008
- nie kupuj telewizora- kup Limiteda!
----
podobno w tym roku jakieś nowe lcd wchodzić mają -> stare powiny być tańsze
----

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
PK,
Cytat
- nie kupuj telewizora- kup Limiteda!
Jestem za , a nawet przeciw. :mrgreen:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
roket, problem polega na tym (IMHO), że napisałeś
Cytat
raczej chodzi Ci o LCD bo w plazmie jest to zjawisko obce
czyli ogólnie. A czy Dany ma HD czy nie to ja nie wiem. ;-)

Gwiazdor, Mi chodzi oto dany ma LCD , nie fuul HD , ja mam plazme 42 cale też nie fuul HD ,danyniema tak dużego ,a on ma jakiś problem z pikselami na wyświetlanych zdjęciach przy czym sygnał ma z kompa , ja nie widzę takiego problemu z pikselami na plazmie a sygnał mam bezpośrednio z czytnika kart SD w TV , więc wnioski nasuwają się same , zresztą nikt nie musi brać pod uwagę mojego zdania , ja chciałem tylko pomóc , i uważam ten temat za zamknięty.

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
roket, :shock: mój telewizor nie jest tak duży jak twój, nie mam w nim w nim slotu,piksela widać tylko z bliska,na pewno nie kupiłbym plazmy, jestem szczęśliwym posiadaczem LCDeka i mogę go polecić wszystkim.Mam HDredy bo rok temu do FullHD dopłacało się 1200pln.Wnioski nasuneły mi się tylko co do twojej logiki.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Nie czytałem całości, nie wiem czy ktoś o tym wspomniał, ale nie warto już kupować starego typu telewizorów, również przez to co nieuniknione, a mianowicie telewizję cyfrową, która niejako zostanie nam narzucona najpóźniej w 2015 roku (6 lat to już niedługo). Dlatego koniecznie szukać telewizora z tunerem cyfrowym, jaki by nie był (ten telewizor, bo tuner jest określony). A tu komunikat wyjaśniający tą sprawę:

"Telewizja cyfrowa w Polsce

Wprowadzenie usługi telewizji cyfrowej służy zapewnieniu odbiorcom bardziej zróżnicowanej oferty programów i usług oraz spowoduje poprawę jakości odbieranego sygnału i zanik zakłóceń. Udostępnione zostaną nowe możliwości telewizji interaktywnej: m.in. wysyłanie e-maili, przeglądanie stron internetowych, a także szereg innych usług dodatkowych. Europejska Unia Nadawców przewiduje, że w 2012 r. telewizja cyfrowa będzie dostępna w 60% gospodarstw domowych w państwach Unii Europejskiej, w Polsce będzie to ok. 25% gospodarstw. Jeśli tak się stanie, to właśnie telewizja cyfrowa - bardziej niż Internet - będzie dla większej liczby osób platformą dostępu do informacji i usług teleinformatycznych. Polacy, zawsze otwarci na nowinki technologiczne, zakupili w 2007 roku 1,5 miliona nowoczesnych telewizorów plazmowych i LCD, przystosowanych do odbioru HDTV.

Włączenie sygnału cyfrowego w Polsce ma nastąpić, zgodnie z planami, już w połowie 2008 roku, po trwającej do tego momentu fazie testów. Zakłada się, że początkowo stacje będą nadawać swoje programy zarówno w postaci cyfrowej, jak i analogowej. Komisja Europejska ustaliła ostateczny termin zastąpienia sygnału analogowego transmisją cyfrową na 2012 rok, jednak polski rząd wynegocjował opóźnienie wyłączenia nadawania analogowego do 2015 roku, mając na uwadze m.in. sytuację ekonomiczną pewnej części społeczeństwa, dla której koszt zakupu nowoczesnego sprzętu TV może stanowić barierę finansową. "

[ Dodano: 2009-01-31, 16:05 ]
a tu jeszcze artykuł, niemal okrągły rok temu zamieszczony:
http://technologie.gazeta...70,4853999.html

Wstęp:
"Rok 2012 to nie tylko mistrzostwa Europy w piłce nożnej organizowane przez Polskę wspólnie z Ukrainą. To także termin całkowitego wyłączenia telewizji analogowej i przejścia na emisję cyfrową w państwach członkowskich Unii Europejskiej. "

Telewizja cyfrowa jest już dostępna w Polsce(tvp,polsat,tvn,itp są z satelity),tylko mamy nieszczęsny format sygnały 4:3 :evil: Przełomem będzie jak w końcu zapodadzą 16:9 tak abym nie musiał oglądać tych nieszczęsnych czarnych pasów po bokach.A na wejście sygnału 1080p w standardcie poczekamy tyle że zdążymy wymienić to co mamy,lub zamierzamy kupić.

dany,
Cytat
Telewizja cyfrowa jest już dostępna w Polsce(tvp,polsat,tvn,itp są z satelity),tylko mamy nieszczęsny format sygnały 4:3
    dany
Ale ty piszesz o telewizji satelitarnej a dagio pisze o telewizji cyfrowej naziemnej czyli DVB-T . ;-) LINK

roket, mało mnie interesują te 4 kanały w cyfrowej na krzyż które zapodadzą przez naziemne nadajniki,skoro teraz mam z talerza dziesiątki :-P .Przełomem będzie sygnał 16:9 chociaż 720p.Mówię tu o tvp1 i 2,polsacie i tvn.

DVB-T to już bliska przyszłość. Jesli planujecie zakup TV na długie lata to radzę poażnie się zastanowić nad takim modelem. Tyle, że ich jest mało, do tego pewnie trzeba będzie upgade softu zrobi, więc lepiej firm "krzak" unikać.

Nie jestem w temacie DVB-T ale jak znam życie to każdy dostanie pudełeczko,do którego będzie wkładał kartę i jak zapłaci abonament to zobaczy ruchome obrazki :mrgreen: .Wątpię aby brak wbudowanego cyfrowego tunera w TV w czymś przeszkadzało ;-)

dany,
Cytat
Nie jestem w temacie DVB-T ale jak znam życie to każdy dostanie pudełeczko,do którego będzie wkładał kartę i jak zapłaci abonament to zobaczy ruchome obrazki :mrgreen: .Wątpię aby brak wbudowanego cyfrowego tunera w TV w czymś przeszkadzało ;-)
Cytat
Im więcej wiem tym bardziej wiem że mało wiem.
I to jest niestety prawda . ;-)

roket, powodzenia w przyszłym odbiorze 100 kanałów cyfrowej telewizji z naziemnych nadajników w każdym miejscy Polski. :mrgreen: Ja mam już to teraz ale niestety z satelity 8-)

dany, Ja naprawdę nie rozumie o co tobie chodzi chyba że udajesz, co do sat tv to ja mam parę tysięcy kanałów i co z tego, swego czasu zajmowałem się SatcoDX ale to Ci pewnie mało mówi.
Cytat
powodzenia w przyszłym odbiorze 100 kanałów cyfrowej telewizji z naziemnych nadajników w każdym miejscy Polski.
Kiedyś też ludzie myśleli że ziemia jest płaska.

dany napisał/a:
każdy dostanie pudełeczko
I lepiej, jeśli to pudełeczko będzie zintegrowane z TV: mniej miejsca, znacznie prostsza obsługa.
dany napisał/a:
jak zapłaci abonament
To ma chyba być darmowe. :roll:

Pewnie, w niczym nie przeszkadza, tyle że taniej, prościej i łatwiej używać all-in-one w tym przypadku. 8-)

Gwiazdor,
Cytat
To ma chyba być darmowe. :roll:
Pod warunkiem że opłacisz abonament radiowo telewizyjny. Oprócz stacji komercyjnych.
    Należy zwrócić uwagę że większość TV na dzień dzisiejszy posiada tuner DVB-T MPEG-2 czyli bezużyteczny u nas , w Polsce będzie obowiązywać standart DVB-T MPEG-4.

roket napisał/a:
dany, Ja naprawdę nie rozumie o co tobie chodzi chyba że udajesz, co do sat tv to ja mam parę tysięcy kanałów i co z tego, swego czasu zajmowałem się SatcoDX ale to Ci pewnie mało mówi.
Cytat
powodzenia w przyszłym odbiorze 100 kanałów cyfrowej telewizji z naziemnych nadajników w każdym miejscy Polski.
Kiedyś też ludzie myśleli że ziemia jest płaska.

Zechcę zakończyć ten temat.
Masz newsa że są plany że dadzą cyfrowy naziemny sygnał.Dostaniesz garść kanałów,w jakości takiej jaką dają teraz satelity.Z satelity masz super sygnał w każdym zadupiu,z naziemnych pokrycie tereny na pewno nie będzie 100%.Skończy się tym że jako szczęśliwy odbiorca całego DVB-T musisz kupić tuner satelitarny aby obejrzeć mecz bo tylko polsat sport będzie nadawał.
SatcoDX nic mi nie mówi.Daj jakieś argumenty o wyższości sygnału naziemnego nad satelitarnym.Jak masz napisać kolejne zdanie bez związku z tematem typu"Kiedyś też ludzie myśleli że ziemia jest płaska."to nie pisz nic.
ps.Do puki nie zobaczę obrazu TVP nadawanego w formacie 16:9 mogą nie wprowadzać żadnych zmian.

dany, Ok teraz merytorycznie bez nerwów.
    1. Telewizja satelitarna to co innego a DVB-T to zupełnie inna bajka .
2.Telewizja satelitarna jest dobrowolna , a DVB-T będzie jakoby przymusowa ze względu że sygnał analogowy będzie wyłączony i nie będziesz miał możliwości innej niż tylko przez tuner DVB-T oglądania takich programów jak TVP-1 ,TVP-2 i inne nie komercyjne , pokaż mi stację która nadaje np TVP-1 z satelity za darmo czyli free .
Cytat
Daj jakieś argumenty o wyższości sygnału naziemnego nad satelitarnym.
tego się nie da porównać , to są dwa różne światy , pamiętaj że naziemna DVB-T jest podłączona do zwykłej analogowej anteny .http://satkurier.pl/news/35664/

Z podanych linków wynika że we już wrześniu będziemy mogli ocenić jak wygląda nowa naziemna telewizja.Gdyby dali darmowy sygnał satelitarny na podstawowe kanały+możliwość dokupienia pakietów tematycznych ten cały naziemny system nie miałby racji bytu.Mam nadzieję że pójdzie im lepiej niż z autostradami.

roket napisał/a:
Należy zwrócić uwagę że większość TV na dzień dzisiejszy posiada tuner DVB-T MPEG-2 czyli bezużyteczny u nas , w Polsce będzie obowiązywać standart DVB-T MPEG-4.
MPEG-2 to są modele (przynajmniej u mnie w fabryce) opisywane jako DVB-C (czyli DVB kablowa), natomiast MPEG-4 czyli DVB-T są produkowane od niedawna.

Skocz do: