Tak. Utrwalanie to tylko proces czysto techniczny. Jesli chemik to przeczyta, to pewnie dostanie zawalu, ale co tam: po wywolanie zostaja na negatywie halogenki srebra, na ktore nie padl ani jeden foton, a przez to nie weszly w reakcje z wywolywaczem. Po plukaniu mozesz to nawet wyciagnac film z koreksu i na wlasne oczy zobaczyc. Utrwalacz wiaze te resztki i tyle - dlatego ze zuzytego utrwalacza mozna odzyskac srebro i dlatego utrwalacza lepiej nie wylewac do kibla. Wywolywacz przy takim domestosie to pikus dla przyrody, ale juz takie srebro to duzo wiekszy problem. Reasumujac - o ile utrwalacz zadzialal tak jak ma zadzialac, to nie ma zadnego wplywu na efekt koncowy.kefa napisał/a:ze kluczowe i tak jest wywolywanie bo utrwalanie zawsze mozna poprawic?
widziales kiedys baniak PET? PET jest OK, ale szklo jest po prostu lepsze, fajniejsze, a poza tym mozna sie piwa napic albo jakas fajna pania magister poznacmotaba_virus napisał/a:to jak jest w koncu?
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:widziales kiedys baniak PET?
EOS 5D, 30| C35/2 | C50/1.8 | S17-35/2.8-4.0 | T 80-200/2.8 |
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
Tak, to jest PET. Ale teraz pomysl. Wywolywacz nie lubi powietrza, tak? Bo sie utlenia. A teraz skup sie. Jesli zuzyjesz pol butelki 0,4, to ile zostaje powietrza i jak dlugo wywolywacz ma kontakt z tym powietrzem? A jesli zuzyjesz chociazby 1/5 baniaka 5l, to ile zostaje powietrza i jak dlugo ma z nim kontakt wywolywacz?motaba_virus napisał/a:taki 5l baniak po wodzie mineralnej/zrodlanej to chyba PET jest?
pozdrawiam,
dzerrry
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
I tak oto dochodzimy do sedna sedn. Faceci mysla o jednym. No dobra, dwochmotaba_virus napisał/a:zyli wychodzi mi ze moda na rozlewanie do butelek po Grolschu/butelek z apteki jest podyktowana faktycznie tylko checia napicia sie piwa/poznania pani magister
pozdrawiam,
dzerrry
matth napisał/a:Stachu, żebyś tylko kiedyś (albo ktoś) nie pomylił dopalacza z wywoływaczem
dzerry napisał/a:I tak oto dochodzimy do sedna sedn. Faceci mysla o jednym. No dobra, dwoch
K88 + 80/2.8 + 45/3.5
moje pstryki
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
motaba_virus napisał/a:a mygosia cos kiedys pisala o tym zdaje sie. to wzialem i uwierzylem
motaba_virus napisał/a:
Czyli wychodzi mi ze moda na rozlewanie do butelek po Grolschu/butelek z apteki jest podyktowana faktycznie tylko checia napicia sie piwa/poznania pani magister
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Dokładnie w ten sam sposób przechowuje xtola, w butelkach 1,5 i 2 litry PET. Zawsze wyciskam powietrze pod korek i wywoływacz po prawie 1,5 roku nadal działa, mimo że producent podaje 0,5 roku :).motaba_virus napisał/a:co wiecej jak rozleje do plastikow to jak zuzyje troche to moge wycisnac powietrze z butli i zakrecic.
szkło w połowie pełne
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Hm... Czyli z litra D76 mogę w moim chemiożernym PZO trzasnąć 10 filmów
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again