MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
News: DA 15mm ltd -- egzemplarz przedprodukcyjny
Ned Bunnell z Pentaxa w Stanach opublikował niedawno kilka fotografii zrobionych DA 15mm. Co prawda jest to egzemplarz przedprodukcyjny, ale może być ciekawie.
Linki:
- post na blogu Neda
- wiadomość na DPR Pentax forum

Od jakiegoś czasu czekałem na potwierdzenie, że DA 15mm Ltd. będzie jednak produkowane, no i wydaje się, że z początkiem kwietnia jest szansa, że zaczną się pojawiać pierwsze egzemplarze. Oby... W sam raz na wakacyjne plenery, nieprawdaż?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
...wyprzedziłeś mnie MarcinS. Myślę, że to dobra wiadomość - sample wyglądają interesująco.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Dobra, może czegoś nie jestem świadom, ale czy czasem nie ma pentaxa 14/2.8? Po co 15/4.. Wątpię by kosztował znacząco mniej...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
matth napisał/a:
Po co 15/4..
Pentax postawił na amatorów, a ci są skłonni poświęcić funkcjonalność na rzecz ładnego wyglądu swojej nowej zabawki.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
matth napisał/a:
czy czasem nie ma pentaxa 14/2.8? Po co 15/4

może będzie dużo mniejszy? To też może mieć znaczenie..

Pentagram, chyba masz racje :-)

Poza tym im ciemniejszy obiektyw, tym mniejszy problem z bf/ff :-D I problem kontroli jakości rozwiązany. :evilsmile:

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
sample fajne. Najbardziej ciekawi mnie brak dystorsji, chyb aże czegoś niedowidzę.
ciekawi mnie cena, czy bliżej 35/2.8, 40/2.8 czy raczej powyżej 21/3.5 ale pewnie powyżej. Jakby do wakacji się pojawił to się jeszcze przemęczę z kitem

[ Dodano: 2009-02-03, 09:49 ]
oczywiście 21/3.2

Pentagram napisał/a:
matth napisał/a:
Po co 15/4..
Pentax postawił na amatorów, a ci są skłonni poświęcić funkcjonalność na rzecz ładnego wyglądu swojej nowej zabawki.

To zabrzmiało dość protekcjonalnie...

Do zdjęć używam tego, co mi pasuje w danych warunkach, a ta 15-tka wydaje się być lepszą, sporo mniejszą i lżejszą (i zapewne tańszą o kilkaset złotych) opcją do plecaka w góry, itp. Moja definicja funkcjonalności pewno różni się od Twojej.

Jak często używasz pełnego otworu na swojej DA14? Ciekaw jestem do jakiego rodzaju zdjęć?

MarcinS napisał/a:
Moja definicja funkcjonalności pewno różni się od Twojej.
Naprawdę nie wiem jak sobie z tym poradzę. :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
nie wiem jak sobie z tym poradzę

Ważne, żeby Twój psychoanalityk sobie poradził :mrgreen:

Terapeutka. Z kobitką zawsze przyjemniej ;-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
MarcinS napisał/a:
a ta 15-tka wydaje się być lepszą, sporo mniejszą i lżejszą (i zapewne tańszą o kilkaset złotych)

Ze mniejsza i lzejsza to sie zgodze, ale, ze napisales, ze lepsza i tansza to z tym pojechales. Skad ta informacja. Daj jakas ssylke na potwierdzenie swoich slow, bo uznam, ze z palca to wyssales.

Sprawdzić funkcjonalność z terapeutką :roll:

asklop napisał/a:
napisales, ze lepsza i tansza

Nie, wcale tego nie napisałem. Przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedź, proszę. Powiedziałem, że prawdopodobnie będzie lepszą... opcją do plecaka w góry (w domyśle -- lepszą od DA14, z powodów, które wymieniłem). Czy 15-tka będzie obiektywnie lepsza od 14-tki tego oczywiście nie wiem, bo mi tego jeszcze moja terapeutka nie powiedziała ;)

Co do ceny, no to oczywiście pozostają nam spekulacje, jak zawsze, gdy mamy do czynienia z produktem, który nie jest jeszcze na taśmie produkcyjnej. Byłoby nielogiczne gdyby 15-tka była droższa od 14-tki, ale róże rzeczy widziałem...

Cóż, osobiście będę na nią reflektował jeśli cena nie przekroczy 1600-1700 zł, czyli te kilkaset złotych mniej niż DA14 (ok. 1900zł w tym momencie). Jeśli będzie droższa, to dam sobie spokój, bo jestem tylko amatorem ;) i nie chce mi się dźwigać więcej, niż to konieczne.[/i]

Tak jeszcze imo to fajnie gdyby ta da15 była jakoś znacząco lepsza niż krótka * na szerokim końcu lekko domknięta. Inaczej kupowanie tego byłoby zupełnie bez sensu :-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
plwk napisał/a:
Sprawdzić funkcjonalność z terapeutką
sugestia była, że raczej funkcjonalność terapeutki :mrgreen:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
A co z DA*60-250f4? Będzie wreszcie? ;-)

Więcej wiary :-D

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
MarcinS napisał/a:
Jak często używasz pełnego otworu na swojej DA14? Ciekaw jestem do jakiego rodzaju zdjęć?

nie wypada nie zgodzić się z tym, kolego Pentagram. Szkiełko to raczej będzie wykorzystywane do landszaftów (chyba najczęściej) a tam wielokroć bez min. f/11 nie podchodzi się (zazwyczaj). Nie lubię szufladkować czegokolwiek, ale nikt rozsądny nie będzie używał tego obiektywu jako głównego do portretu prawda ?
Meggido napisał/a:
A co z DA*60-250f4? Będzie wreszcie? ;-)

z tego co wyczytałem, będzie później niż DA* 1.4 55 SDM.

Skocz do: