jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
PiotrB. napisał/a:
Ja mam Sekonic L-508, nie wiem czy ma modul wizarda.

Raczej byś wiedział, gdyby miał... Nie orientuję się niestety, czy starsze modele Sekonica miały opcje wyzwalania radiowego...
PiotrB. napisał/a:
A jak jest z moca lamp i wielkoscia softboksa?

W skrócie, im większy softbox tym mocniejsza lampa potrzebna by uzyskać z niego odpowiednią ilość światła, ponieważ ta sama ilość światła rozłoży się na większej powierzchni, ale zależy to również od samej konstrukcji softboksa...
PiotrB. napisał/a:
Softboks bedzie stal w odleglosci ok. 1.2-1.5 od centralnego punktu potraw.

Przy takiej odległości wcale nie potrzebujesz dużego softboksa - upraszczając, za miękkość światła odpowiada głównie jego wielkość w relacji do przedmiotu, a im źródło światła jest bliżej tym jego relatywny rozmiar jest większy.
PiotrB. napisał/a:
Jakiej mocy lamp wystarcza i jakiej wielkosci softboks musi byc, chcialbym zeby GO byla duza.

Przy jakich przysłonach chciałbyś pracować? Generalnie, dwukrotne zwiększenie mocy lamp to jeden skok przysłony, więc jeśli np. 100Ws pozwoli Ci na pracę przy f/8, to 200Ws da w takich samych warunkach f/11, 400Ws f/16, 800Ws f/22 itd...
PiotrB. napisał/a:
Czy jak uzyje dwoch lamp np. 400Ws, to sumuje sie liczba przewodnia lamp?

Zapomnij o liczbie przewodniej w przypadku lamp studyjnych. To bardzo mylące i nieprecyzyjne pojęcie. Ale odpowiadając na pytanie, czy sumują się energie błysków, to tak oczywiście, że się sumują. Dlatego właśnie właściwy pomiar ekspozycji robisz z wysuniętą lumisferą.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przymierzam sie w koncu do takiego zestawu, chyba bedzie wystarczajace?
http://cgi.ebay.com/1200w...id=p4634.c0.m14

[ Dodano: 2009-01-25, 23:44 ]
I co, zero komentarzy? obejrzalo ten post, ponad 150 osob, i nikt nie skomentowal :-P :-| Rozumiem :-P :-P

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
Tak na marginesie. Ostatnio Fomei zaprezentował zestaw dla amatorów http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8365

Drogo, dokladam 500zl i mam zdecydowany lepszy zestaw. :-P Tylko musze dogadac sie zeby jeden statyw zamienil na zestaw z bomem.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
za 500$ zestaw dosyc bogaty, z kumplem zlozylem wlasnie zestaw quantuum 300 r +, dwa softboxy 80x120, 2 x statyw pneumatyczny 240cm + duperele i nie zmieściliśmy sie w takiej kwocie (razem ok. 2200pln ~ 700 $ ), ale lampy palą aż miło, płynna regulacja, chłodzenie, temp. barwowa 5600 i metalowe mocowania bowens do softów/strumienic itd. Wszystko toznacznie podwyzsza komfort pracy, 300Ws x 2 w 100% wystarczy i jeszcze nie miałem sytuacji, aby stwerdzić że to mało, zazwyczaj obie lampy mam przykręcone. Jestem b zadowolony i nie wiem czy zaufałbym tak tanim 600-kom jak te podane przez ciebie.

No coz, zaryzykuje, najwyzej strace. :-P Tylko bierz pod uwage, ze w Polsce to jest narzut 100%, czyli de facto masz lampy w takiej samej cenie, co u tej firmy, gdzie chce kupic "600".

[ Dodano: 2009-03-05, 23:08 ]
Noo, dotarly do mnie te lampki 2x600. Nie mialem czasu calkowicie rozpakowac, ale musialem, no musialem , otworzyc pudlo z lampa. Wow, prawie pol metra dlugosci!! Metalowa obudowa, bardzo solidnie zrobiona. Oczywiscie, nie jest to najnowszy model z cyfrowym wyswietlaczem, itp, ale dla mnie wystarczy. W niedziele zrobie probne zdjecia. :mrgreen:

Skocz do: