Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Markus napisał/a:
Całe te tyrady na temat zarządzania kolorem są nieco śmieszne.

Bo?
Markus napisał/a:

Najlepszym wyjście jest ustawienie w systemie odpowiedniego profilu i potem wskazanie w każdym programie "używaj profilu systemowego" i będzie dobrze.

Problem polega na tym że tylko tego nam trzeba ... i tego nie ma ... te "wszystkie programy" to tylko przeglądarka microsoftu (w innych np. darmowych nie działa). Jak znasz jakieś inne darmowe przeglądarki w których profilowanie działa poprawnie to podaj.

Markus napisał/a:

AdobeRGB ma sens tylko jeśli obsługiwany jest przez wszystkie elementy czyli aparat,monitor,drukarka.

Każdy znośny aparat cyfrowy "typu lustrzanka" obsługuje AdobeRGB i w znacznej części pokrywa ten zakres. Drukarka ma w pewnym zakresie większy gamut od sRGB (brak pokrycia przez sRGB gamutu drukarki). AdobeRGB pokrywa w 100% przestrzeń chyba każdej domowej drukarki atramentowej (AdobeRGB jest szersze "w każdym kierunku"). Monitorów szerokogamutowych jest trochę jak np. NEC P221W , EIZO S2231W ... LG 227WT - oczywiście nie wspominam o CG222W itp. bo to wiadome.
Markus napisał/a:

Z sRGB nie radzi sobie dobrze 90 % monitorów na matrycach TN.

Kolory są przekłamane.

Co to znaczy "nie radzi sobie" ? Prawda jest taka że chyba nie istnieje monitor na TN mający gamut równiutko stykający się z granicami sRGB ;] Jest wiele modeli z gamutem np. przesuniętym/mniejszym+przesuniętym/większym ... po prostu innym i z tego powodu profilowanie jest potrzebne na dobrą sprawę w każdym wyświetlaczu.

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
MarcinS, dzieki za jakies konkrety pozniej sobie potestuje ;-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Dzięki MarcinS FastPictureViewer, potestowałem na oko i działa na prawdę.
I podoba mi się jeszcze interfejs.

Pozdrawiam.

FastPictureViewer
Profilowanie działa świetnie ... ale czemu nie czyta PNG ?

Fast Stone
Zupełnie nie działa profilowanie.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Jakiś miesiąc temu sprawdzałem FastStone i też nie działało. Teraz nie ściągałem bo ogólnie ten program mi nie pasuje, ale myślałem, że skoro kolega MarcinS, go wymienił to może coś poprawili, szkoda.

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Przed chwilą specjalnie porównałem szereg wzorcowo otagowanych jpgów z profilami sRGB, aRGB, AppleRGB i ProPhotoRGB na FastStone i FastPicture. Różnice na skalibrowanym monitorze LCD były bardzo subtelne, jak na moje nieprofesjonalne oko, raczej kwestia drobnej różnicy w gammie (na niekorzyść FS).

Przekonwertowałem też przykładowego PEF-a z LR na jpgi z tymi profilami -- faktycznie, FP był praktycznie identyczny z LR, no i FS wypadł słabiej (inny odcień cyjanu na niebie plus ta różnica gammy), ale żadnych drastycznych różnic, jakie kiedyś widziałem na Irfanie czy Picasie, gdzie była to loteria.

Z tego co sam zaobserwowałem to faktycznie, FS nie jest idealny, ale lepsze coś niż nic. Całkiem prawdopodobnie większe różnice zauważyłbym na jakimś monitorze aRGB na H-IPSie.

A tak na marginesie -- te same pliki otworzyłem w Firefoksie 3 z włączoną obsługą profili i w IE7. sRGB i aRGB (sic!) wyglądały identycznie z podglądem w LR i FP, no ale ProPhotoRGB na IE7 to już była niezła jazda. Lisek dał radę idealnie.

FastPictureV (wersja darmowa) niestety obsługuje tylko jpgi (w tym te 16-bitowe HD, jeśli dobrze rozumiem?), a już tify czy pngi nie. Szkoda, ale przeżyjemy...

->MarcinS

JPEG mogą przyciąć zakres (ale zależy jak są kompresowane).

ps. wiele kompresorów video strasznie obcina zakres barwny - widać na porównaniu wyrenderowanej sceny w formacie nieskompresowanym i skompresowanym ... może się już nieco poprawiło wraz z nowymi H264 - tego nie sprawdzałem

Na monitorze z gamutem bliskim sRGB praktycznie nie będzie różnicy między zdjęciem aRGB a sRGB bo ... zakres takiego monitora nie wykracza (niemal) poza sRGB więc nie zobaczymy tego czego nie możemy zobaczyć ;) .

Na monitorze szerokogamutowym (mam "tylko" ~90% aRGB) widać w niektórych obszarach jak na zdjęciach sRGB jest wręcz "po chamsku" wycinana część barw wzgl. aRGB. Przestrzeń sRGB jest na prawdę ograniczona - to widać w praktyce ... może nie na każdym zdjęciu ale jak już widać to po prostu żal tych ciekawych miejsc które stają się ... nieciekawe.

No tak, dlatego właśnie biję się z myślą zakupu lepszego monitora, tylko ta recesja...

Sorry za off-topic, ale tak na szybko czy mógłby ktoś polecić coś ciekawego i w miarę taniego? Dobre rzeczy słyszałem o HP-ku LP2475W. Może jakieś ciekawsze opcje?

MarcinS napisał/a:
No tak, dlatego właśnie biję się z myślą zakupu lepszego monitora, tylko ta recesja...

Sorry za off-topic, ale tak na szybko czy mógłby ktoś polecić coś ciekawego i w miarę taniego? Dobre rzeczy słyszałem o HP-ku LP2475W. Może jakieś ciekawsze opcje?

NEC P221W + kalibrator (taki który współpracuje z tym NEC przy kalibracji sprzętowej)- do pracy z grafiką to bym kupił.

Osobiście mam EIZO S2231W - bez grzebania świetny (grafika, gry) ... ale z powodu zablokowanej możliwości sprzętowej kalibracji po kupnie kolorymetru nie da się "pójść na całość" (jedynie profilowanie).

Zalety EIZO to lepiej dostrojony overdrive (gry , filmy ) i dobre barwy na "dzieńdobry" .

ps. największą wadą EIZO jest ... cena ... tego NEC powinieneś kupić wyraźnie taniej

ps2. NEC P221W ma swoje wady - poczytaj o nich przed zakupem (banding kiedy nie mamy kolorymetru ... po kalibracji lepiej)

Dzięki za sugestie. Całkiem fajny monitorek. pzdr.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
White napisał/a:
FastPictureViewer, potestowałem na oko i działa na prawdę.

Tak, zarządzanie kolorem działa w nim naprawdę dobrze.
White napisał/a:
I podoba mi się jeszcze interfejs.

No właśnie interfejs jest fatalny, w porównaniu z super wygodnym i intuicyjnym (choć nieszczególnie ładnym) FastStone...
Kuzyn Mygosi napisał/a:
FastPictureViewer
Profilowanie działa świetnie ... ale czemu nie czyta PNG ?

Wersja Pro ponoć czyta...
Jak dla mnie, ideałem byłoby połączenie zarządzania kolorem z FastPicture Viewer z wygodą i funkcjonalnością FastStone'a...
BTW, ACDSee Pro też bardzo dobrze sobie radzi z zarządzaniem kolorem, choć darmowy oczywiście nie jest...

A co do monitorów o naprawdę szerokim gamucie (~100% i więcej Adobe RGB), to póki co, wciąż są trochę uciążliwe w "ogólno domowym" użytku... W przypadku aplikacji prawidłowo obsługujących zarządzanie kolorem jest ok, ale od patrzenia na całą resztę nieotagowanej grafiki aż bolą oczy... Dopóki cały system nie będzie "color aware" (testował to ktoś w Windows7?), taki monitor będzie utrudniał codzienne korzystanie z komputera, a już zwłaszcza osobom wrażliwym na zbyt jaskrawe i krzykliwe kolory... Poza tym nie zapominajmy, że zachowanie tej samej głębi bitowej, przy szerszym gamucie powoduje zwiększenie "odstępu" miedzy poszczególnymi kolorami, a tym samym zwieksza szansę na pojawienie się posteryzacji, czy też bandingu...

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
jaad75 napisał/a:
A co do monitorów o naprawdę szerokim gamucie (~100% i więcej Adobe RGB), to póki co, wciąż są trochę uciążliwe w "ogólno domowym" użytku... W przypadku aplikacji prawidłowo obsługujących zarządzanie kolorem jest ok, ale od patrzenia na całą resztę nieotagowanej grafiki aż bolą oczy... Dopóki cały system nie będzie "color aware" (testował to ktoś w Windows7?), taki monitor będzie utrudniał codzienne korzystanie z komputera, a już zwłaszcza osobom wrażliwym na zbyt jaskrawe i krzykliwe kolory...
Fakt w ogólno domowym użytku jest uciążliwe odkąd kupiłem NEC-a P221w cały czas szukam kompromisu ale niestety w Windows chyba niema, zostałem przy krzykliwych kolorach okienek a poprawnie wyświetlanych fotkach w programach zarządzanych profilami. Z ciekawości korzystam z darmowej wersji Win 7 RC (roczna darmowa licencja), niestety zarządzanie kolorem pozostało z Visty :cry: ale jest o tyle lepiej że jednak te pozostałe kolory są jednak mniej krzykliwe. Ponadto ciekawostka w win 7 jest aplikacja do kalibracji tak zwanej na oko i po odpaleniu tej aplikacji wyskoczył mi komunikat że używam monitora z szerszym gamontem niż sRGB i ta kalibracja jest nie teges, czyli jest lepiej może w finalnej wersji będzie można użyć profilu monitora do całości okienek i wyświetlanej zawartości. A i przeglądarka systemowa dalej skopana tak jak w Viście czyli podgląd w okienku jest ok (używa profil monitora) ale już podgląd pełno ekranowy nie używa :lol: . Poza tym win 7 jest dużo żwawszy od Visty a nawet mam wrażenie że nie ustępuje XP

Skocz do: