pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
Dyfuzor na wbudowaną lampę błyskową. Do lustrzanek!
wydaje sie dosyć ciekawą alternatywą dyfuzor do lamp wbudowanych - za niewielkie pieniadze można taki znaleść na necie. Montuje sie go w miejscu zamocowania lampy. Ma on płytkę z tworzywa zasłaniającą wbudowaną lampę. Patent dosyć prosty. Koszt tego wynalazku to ok 17 zł. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego producent poszedł na łatwizne, tylko jedna płytka.
A jakby też dodać lusterko którego zadaniem byłoby odbic błysk od sufitu? Wiadomo że to nie zastąpi lampy ale koszt 17 zł a 600 zł to jest zasadnicza różnica.
Może ktoś uzywał już tego patentu?
Macie pod tym względem jakieś doświadczenie?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pinus napisał/a:
Wiadomo że to nie zastąpi lampy ale koszt 17 zł a 600 zł to jest zasadnicza różnica.

w żadnym wypadku tego tak nie porównuj

wbudowana lampa jest bardzo słaba, załóż na to dyfuzor i oświetlisz dosłownie 2-3 metry przed sobą

jakby wszystko było takie proste, to ludzie nie kupowali by lamp za 1200 zł (a nie za 600 ;-) )

Nie mówię że proste - każde rozwiazanie niesie za sobą ograniczenia.
Wiadomo że nic nie zastapi dobrego błysku, dobrego obiektywu itp.
Ale nawet majać sprzęt z najwyższej połki trzeba mieć jakieś podstawy robienia zdjęć.
I wydaje mi się ze takie patenty świetnie sie sprawdzają przy nauce.
Jednak lepiej wyjdzie zdjęcie zasłaniajać lampę błyskową zwykła kartką niż bezpośrednio walnąc komuś po oczach.
Chodzi mi o roziwązania - które sa lepsze niz użycie bezpośrednio błysku.

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
Nie ma porównania. Posiadam dyfuzor (o ile tak można go nazwać) na lampę wbudowaną jak i też stofena na 540. Różnica oszołamiająca więc warto zapłacić :evilsmile:
Jak pisze opiszon wbudowaną oświetlisz 2-3 metry, natomiast dobrą lampą czy to pentaxa, czy metza sporo, sporo więcej. I lepiej.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Za to taki "dyfuzor" moze dosc ladni poprawic oswietlenie w makro.
Do zabawy w sam raz.

user  Dołączył: 27 Mar 2008
a ja ostatnio znalazlem takie rozwiazanie na sieci:

kliszbox :lol:

lampa wbudowana:

z kliszboxem (swietna nazwa :mrgreen: )

źródło

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Hehe, klisz box wymiata ;D Ew klifuzer ...

[ Dodano: 2009-02-08, 16:39 ]
Hm, aż na Googlach sprawdziłem - moczbox też jest dobry

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
Właśnie zrobiłem kliszboxa, hehe, działa nawet w połączeniu z lampionem external (af-360)

wszelkie patenty sa dobre :)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
pinus, a na moje to szkoda i tych 17 złotych. Lampa nie musi kosztować 600, a wbudowana to takie .. zło konieczne. I do nauki też żaden z niej pożytek. Ja tam swoją planowałem już kiedyś kropelką przykleić do korpusu....

Arti - ale wydac 100 zł czy 200 zł na lampe to troche za dużo - lepiej poszukać używanego metza czy coś podobnego.
A twoja ile kosztowała?
I jakie przeróbki dokonałes oraz czy mozna ja odchylać do góry, na boki itp?

Cytat
Arti - ale wydac 100 zł czy 200 zł na lampe to troche za dużo - lepiej poszukać używanego metza czy coś

jak bedzie dzialac to uwierz nie duzo w porównaniu z efektami..

nie mówię ze metz w cenie 200zł
Ale jak wydać dwieście to moze poczekać pół roku i dozbierać drugie dwieście i wtedy już może styknie na jakaś używkę

pinus napisał/a:
Arti - ale wydac 100 zł czy 200 zł na lampe to troche za dużo - lepiej poszukać używanego metza czy coś podobnego.

A na lustro wydać dwa koła to nie dużo?! A za ile rozdają te używane Metze? i gdzie?
pinus napisał/a:
A twoja ile kosztowała?
I jakie przeróbki dokonałes oraz czy mozna ja odchylać do góry, na boki itp?

Z tego co pamiętam to 200 zł. A czemu miałbym ją przerabiać? Jest wszsytkodziałająca to po co psuć?

jeśli chodzi mi o metza to widziałem nową za ok 700zł
Wiec moze uzywkę taniej by sie kupiło - czasem coś sie zdaży - wiadomo ze to nie będzie cos ponizej 500zł. Ale jesli wydać 200 za lampe która by tylko działała na wprost - to jest jakieś nieporozumienie. Wieć lepiej dozbierać - wiem ze to błędne koło. Ale widze po twojej lampie ze ten dyfuzor to nie ma sensu - lepiej poszukać takiej jak ma Arti :)Kiedyś szukałam - ale chyba nie za dokładnie bo widziałem w tej cenie ale tylko miały błysk na wprost - bez regulacji.

pinus, tylko zanim coś kupisz, poczytaj o pracy z lampą, co to jest P-TTL, TTL , a co to A i co ma dana lampa a czego nie ma. Żebyś później wiedział co kupujesz i co z tego możesz mieć. OK?

dzieki Arti - bede czytal

ja do siebie kupilem lampe tryzystorowa z obracana glowka i zadowolony jestem narazie.. dalem 100 i sie popsula po 2-3 miesiacach.. ale pozniej "kupilem" podobna w cenie wysylki i ta juz dziala drugi miesiac z k200 :roll:

a tutaj krotki artykul o lampach http://www.forum.fotoexpert.pl/topics41/10713.htm

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Wracając do lampek: szperając na Alledrogo coś takiego wygrzebałem:
http://allegro.pl/item543...ukt_polski.html

Nie to że bym od razu to kupił, ale co o tym sądzicie? Kosztuje tyle samo co te plazdyki nakładane na lampę, a takie coś przynajmniej się nie połamie ... no i produkt polski xD

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Desmond, a sam sobie nie uszyjesz tego :?:

ja mam jeden dyfuzor home made (sztuczny sufit) - wycięty z szablonu z netu, i koszt wyniósł mnie jakieś 2zł (rzep i gumka, reszta materiałów to tektura do wydrukowania wzoru, okładka teczki plastikowej - wzmocnienie, stara biała koszulka - materiał zewnętrzny, igła z nitką :-P )

Skocz do: