volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Do czego służy Contrast Control?
Przeszukałem instrukcje zarówno aparatu (K10D) jak lampy (Metz 48) i tam jedynie piszą jak to się ustawia, i że wtedy wbudowana daje 1/3 mocy, a zewnętrzna 2/3 mocy błysku.
Zalecają, żeby zewnętrzną postawić w miarę daleko od aparatu/lampy na nim.

Czy chodzi w tym o to samo, jak używanie drugiego palnika w lampach dwupalnikowych, np. Metz 58? Tj. doświetlanie cieni, gdy np. główna lampa świeci gdzieś po sufitach?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Cytat
Contrast-Control Flash

This seems to be a Pentax-only feature (supported only by the F-flashes). It refers to the use of two flashes: one as the main light source, and the other one as fill-in. The advantage of this feature is filling in the hard shadows that result from the use of a single flash unit.

Typically one uses an off-camera flash as the main light source and the camera's built-in flash as fill-in. It is, however, possible to use two off-camera flash units by setting the main one to contrast-control mode and the other one to "normal."

This flash mode requires that the body meters the two flash units separately. Because of that, the two flashes are fired one after the other and this forces a 50% lower X-sync speed.

źródło
http://kmp.bdimitrov.de/t...shoe/index.html

więc generalnie coś w tym kierunku o którym piszesz ;)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
volender a masz jakiś pomysł jak odpalić Metza 48-AF używając jednocześnie wbudowanego flesza?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Punkt 9.10 instrukcji - podłączenie Metza za pomocą przewodu synchronizacyjnego plus praca w MF (nie może być użyty AF).

Tyle literatura, nie próbowałem bo nie mam przewodu synchronizacyjnego.

[ Dodano: 2009-02-11, 10:41 ]
Jest również uwaga aby odległość była sensowna dla lampy wbudowanej.

plwk napisał/a:
w MF (nie może być użyty AF

też doczytałem tą gupotę, ale sięgając do źródeł (instrukcja po angielsku) - chodzi o to tylko, że nie będzie działało podświetlenie AF z lampy.
Ot, zwyczajnie foto-technika dała ciała :mrgreen:

tomekz, no niestety trzebaby kabla synchro, albo taką stopkę, co to podniesie lampę, żeby nie blokowała wbudowanej.
Ale jestem na dobrej drodze do zmontowania takiego kabla domowymi sposobami. Jednak 85zł za kabel to dużo dla mnie :).

Alyjen, gratias :-) .
Chociaż np. u mnie piszą tylko o tym, że nie będzie to działało w HSS, jedynie synchronizacja do 1/180 s, a u Bożydara ;-) pisują, że synchronizacja jest max połową zwykłej, czyli by wychodziło 1/90 s.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
volender napisał/a:
chodzi o to tylko, że nie będzie działało podświetlenie AF z lampy.
Ot, zwyczajnie foto-technika dała ciała

Są inne miejsca gdzie bez oryginału widać, że coś nie gra.

plwk napisał/a:
Są inne miejsca gdzie bez oryginału widać, że coś nie gra.

:mrgreen: :evilsmile:

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
volender napisał/a:
tomekz, no niestety trzebaby kabla synchro, albo taką stopkę, co to podniesie lampę, żeby nie blokowała wbudowanej.
Ale jestem na dobrej drodze do zmontowania takiego kabla domowymi sposobami. Jednak 85zł za kabel to dużo dla mnie :).

No właśnie o to pytałem :mrgreen:
Daj znać czy Ci się udało z tym kablem.

Pewnie pochwalę się w złotyj rącce ;-) .
Generalnie mam sanki z MZtki, a stopkę albo sam zmontuję, albo dorobię styki do stopki od starej lampy Elwy.
Sprawdzałem i np. płytka laminatu do trawienia obwodów idealnie pasuje w sanki, jeśli chodzi o grubość.
Taki mój nie cny (razem, czy osobno? :-D ) plan.

A jeszcze lepiej by było, gdyby lampa miała gniazdo synchronizacji, bo moznaby wtedy wszystko domowym sposobem zrobić.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Przełączyłem ostatnio niechcący lampę w tryb CC i chyba z tydzień nie mogłem dojść, dlaczego ciągle mi nie doświetla :-D Oj, skleroza....

Skocz do: