szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
fredik33, przeczytaj jeszcze raz dokładnie o jakiej Sigmie tu mowa. W Twojej stopce widzę "Super" i tu cały pies pogrzebany.

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
No tak za szybko czytałem chodzi o Sigme DG

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
fredik33 napisał/a:
chodzi o Sigme DG

obie są DG... jedna jest SUPER a druga ST. Ja mówiłem o ST a Ty o SUPER. W Metzu mam wszystkie funkcje Twojej Sigmy za 300 zł mniej, oczywiście z mniejszą liczbą przewodnią.

Sahiel  Dołączył: 12 Lut 2009
JA mam takie pytanko... Jeżeli potrzebuję lampe (do k200d), chcę ją wykorzystać w zasadzie do zdjęć reportażowych. Jednak zastanawia mnie fakt, że do lampy metza trzeba dokupić za ponad dwie stówy przejściówkę... to nie lepiej sigmę ??? Mowa o modelach wymienionych wyżej... A może są METZ-y ze standardową stopką pentaxa??? Opieram wiadomości na sklepie internetowym fotoplus ...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Sahiel napisał/a:
Jednak zastanawia mnie fakt, że do lampy metza trzeba dokupić za ponad dwie stówy przejściówkę...

Metz 48 af-1 jest do kupienia ze stopką Pentaksa i nic więcej nie musisz dokupować... no, może tylko baterie/akumulatorki ;-)

No właśnie już doczytałem na ceneo :-D dzięki i pozdrawiam... I oczywiście polecam tego Metza xd

hellrider  Dołączył: 18 Lis 2008
a ja mam z koleji takie pytanie, wiadomo ze ostatnio bylo o Metzie 48 AF-1 ze taki siaki, wybucha czy robi jakies niespodzianki. Jesli bylibyscie na etapie kupowania lampy. z taka wiedza jak teraz, ale rownoczesnie mialaby miec zastosowania typowo amatorskie. Wybralibyscie Metza ? czy raczej Pentaxa 540 z racji mniejszej ''chyba'' awaryjnosci ?

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
To było o Metzu 58, a nie 48. Zresztą ponoć problem jest już rozwiązany.

hellrider  Dołączył: 18 Lis 2008
Sorka za pomylki ale sie spieszylem wychodzac z pracy.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
hellrider napisał/a:
Wybralibyscie Metza ?
- może w odpowiedzi na to pytanie pomogą ci aktualne (podobne jak 2 miesiące temu) braki w sklepach z powodu zabraknięcia towaru :idea: :mrgreen:

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
W przyszłym tygodniu już nie będzie braków (48 AF-1) a pozostałe Metz'e do Pentaksa są cały czas dostępne.

hellrider napisał/a:
ale rownoczesnie mialaby miec zastosowania typowo amatorskie. Wybralibyscie Metza ? czy raczej Pentaxa 540 z racji mniejszej ''chyba'' awaryjnosci ?

JA Ci powiem tak, mimo amatorskiego wykorzystania lampy, zawsze może przydać się odchylana głowica w pionie i poziomie, dla tego odradzam tego pentaxa, bo głowica chodzi tylko w pionie... Ale, kto co lubi xd Pozdrawiam xd

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Sahiel, Pentax 540 obraca się w każdą stronę

Cytat
Sahiel, Pentax 540 obraca się w każdą stronę
A tak tak, racja, myśłalem że chodzi o tego za 7 stówek o którym była mowa, dzięki piotr_luk

Premier  Dołączył: 07 Sie 2008
Witam

Jeżeli chodzi o lampę Sigma 530 Super to zdecydowanie nie polecam.
Ja kupiłem tę lampę i teraz chcę ja oddać. Według mnie źle współpracuje z k200d.

Jak sie założy dyfuzor to zupełnie głupieje - prześwietla zdjęcia. (jeżeli chodzi o dyfuzor to ta wbudowana w aparat nie ma najmniejszego problemu z naświetlaniem zdjeć)

Myślę że ten typ tak ma bo na innym forum tez o tym pisali.

A nie chce mi się ciągle ustawiać korekcji błysku. Światło odbite od ścian daje na plus , zakładam dyfuzor daje na minus itd. - porażka
Zauważyłem że ta lampa działa najlepiej w trybie bezprzewodowym.

Pozdrawiam

Premier napisał/a:
Jeżeli chodzi o lampę Sigma 530 Super to zdecydowanie nie polecam.

No więc jej nie kupię... :-DDD Czyli jednak albo lampa pentaxa jak kogoś stać, albo Metz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A gdzie sobie można poczytać w szczegółach o tym Metzu? Ta lampa w ogóle obsługuje TTL?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matb napisał/a:
A gdzie sobie można poczytać w szczegółach o tym Metzu?

:shock:
Jeden z największych wątków o lampach http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7897

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
matb napisał/a:
A gdzie sobie można poczytać w szczegółach o tym Metzu?
np. na www.metz.de

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Jeśli Sigma to z Super w nazwie - będzie ciut drożej. Z Pentaxów - sensowna jest 540-tka - ale jeszcze drożej. 360 nie ma obracanego palnika w 2 płaszczyznach - dla mnie to b. poważna wada przy (zwłaszcza uwzględniając jej cenę). Tak więc Metz ma chyba najlepszy stosunek ceny do możliwości - ma i obracaną w 2 płaszczyznach głowicę i HSS i jest dość mocna. Mam od prawie roku i mogę tylko chwalić.

Skocz do: