Jakie problemy wystąpiły z Twoją lampą Metz 58AF-1P?
Żadne - wszystko działa jak należy.
67% Complete
21 (67%)
Wybuchł palnik.
9% Complete
3 (9%)
Zaciął się zoom.
16% Complete
5 (16%)
Inne - opiszę poniżej.
6% Complete
2 (6%)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
JackDeJack, wiesz jakbyś zrobił podobną statystyke z flagową lampą pentaxa wyniki byłyby podobne... sporo było info o zacinającym się zoomie

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
JackDeJack napisał/a:
nie jest to zachęcające
eeeee... nie dramatyzowałbym :!: :!: :!: :lol: Dodam, że to świetna lapka...

broda  Dołączył: 08 Paź 2008
Troszkę odświeżę temat. Zoom się zaciął dwa razy, ale wystarczyło potraktowanie lampy lekką siłą. Ja mam natomiast inny problem. Mianowicie jak zrobię kilka zdjęć na szerokim kącie i lampa błyśnie z dużą mocą to czuje swąd, smród (czasami baaardzo intensywny) przypalonej plastykowej obudowy. Druga rzecz, którą zaobserwowałem to tak jakby palnik był w jednym miejscu na szerekości około 5 milimetrów przykopcony.

Jak napisałem do fototechniki to mi odpisali, że to normalne i żeby za często nie robić zdjęć na szerokim kącie z lampą z silnym błyskiem.

Czy ktoś miał podobne problemy?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Cytat
Mianowicie jak zrobię kilka zdjęć na szerokim kącie i lampa błyśnie z dużą mocą to czuje swąd, smród (czasami baaardzo intensywny)

Czasami mam tak, ale tylko jak zrobię w krótkim czasie kilka zdjęć z duża mocą. Uznaję to za normalne, bo plastik i wysoka temperatura się nie lubią i to w przypadku każdej lampy.
Jeżeli zauważyłeś przykopcenie, to widocznie za często waliłeś pełną mocą. Poza tym w instrukcji chyba pisze, że trzeba robić przerwy.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Nie no - panowie! Nie jest normalne, by lampa przy zwykłej pracy się przysmażała!

Raven napisał/a:
Uznaję to za normalne, bo plastik i wysoka temperatura się nie lubią i to w przypadku każdej lampy.

Są różne plastiki, można też odpowiednio lampę zaprojektować. Przypalanie obudowy przy zwykłym fotografowaniu nie jest normalne. Jeśli byłoby inaczej, soft lampy powinien zabezpieczać przed taką sytuacją. Zresztą Metz chyba ma takie zabezpieczenie przy którymś z trybów.

broda, MZ lampa zdecydowanie nadaje się do serwisu. I nie daj sobie wmówić takich bzdur! BTW. kliknąłeś w ankietę?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
rjan napisał/a:
Nie jest normalne, by lampa przy zwykłej pracy się przysmażała!
Zgadzam się w 100%, a świadczy to o wyjątkowo kiepskiej jakości materiałów

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Ja mam natomiast inny problem. Mianowicie jak zrobię kilka zdjęć na szerokim kącie i lampa błyśnie z dużą mocą to czuje swąd, smród (czasami baaardzo intensywny) przypalonej plastykowej obudowy.

Mój Metz przed serwisowaniem miał dokładnie tak samo. Po serwisie problem zniknął.

Marcinicus, a co wymienili ci obudowę czy co?

[ Dodano: 2009-02-26, 12:17 ]
Raven napisał/a:
Marcinicus, a co wymienili ci obudowę czy co?

Nie zwróciłem na to uwagi. Za to z całą pewnością zapach palonego plastiku już się nie pojawia...

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Tlumaczenie fototechniki jest chore... to jak auto przy jezdzie z 5 osobami na pokladzie przegrzewa sie, to znaczy zeby nie jezdzic za czesto w 5 osob... gratuluje pracownikow FT.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

mazi, no jak samochód jest 4-osobowy... ;-)

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Ja mam takiego lampiona już rok... Pstryknąłem całe wesele (90% z lampą), bal dla dzieci (ok.270 fotek 95% z lampą) i jeszcze pare mniejszych imprez gdzie wykorzystanie lampy było ok 60-75% i nic. ŻADNYCH PROBLEMÓW.
Może dlatego że od Czesia ;-)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
jacekh napisał/a:
Może dlatego że od Czesia

:-B :-B :-B

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Jak zobaczyłem ile sobie teraz życzą za FGZ 540, to chyba jednak wezmę Metza...

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
mdfan, Cześ ponoć ma mieć wkrótce 540-ki w dobrej cenie.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Na razie jestem na etapie odkładania do świnki ;-) Potem się tym będę martwił. Na agito.pl widnieje cena 1888 zł... :shock: Także jak się zdecyduję, cześ pierwszy się o tym dowie. Może przedtem uprzedzę żonę :mrgreen:

frodymator  Dołączył: 27 Maj 2007
Ja z lampki jestem zadowolony - nie było żadnych poważnych problemów. Czasem zdaża się, że zoom stanie, ale zazwyczaj wymiana baterii na nowo naładowane wystarcza, ewentualnie lekkie "poruszanie" głowicą.
Jak do tej pory zrobiłem z nią jedno wesele znajomych - prawie cały czas włączona była - żadnych problemów (tylko na trybie A, bo pttl wiadomo jaki jest ;P).
Trzy minusy w porównaniu do Pentaxa:
- odbiornik/fotocela w beznadziejnym miejscu - trudno nieraz trafić z wbudowanej lampy żeby wyzwolić błysk;
- brak trybu M w pracy bezprzewodowej;
- wolniejsze mocowanie (na gwincie).

A ogólnie nie ma absolutnie żadnych powodów żeby na nią narzekać :) Polecam!

Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Też mam lampę od Czesia /Rimex/ przez 15 m-cy używałem i było super, pod koniec stycznia br. palnik wziął i walnął. Pilnie potrzebowałem więc bez prób gwarancyjnych wysłałem do serwisu i po 2 dniach miałem naprawioną (koszt 290,- brutto + wysyłka w 2strony)
Nie zmienia to faktu, że byłem i jestem zadowolony.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
piotr_luk napisał/a:
wyjątkowo kiepskiej jakości materiałów
Piotr no za mocno powiedziane... :evilsmile: hihihi... :lol:
jacekh napisał/a:

Może dlatego że od Czesia ;-)
ja też nie mam problemów i jestem zadowolony, a jak nie wiecie gdzie kupować sprzęt to zapytajcie... polecimy Cześ, Jest nasz i ma sprzęt najlepszej jakości, czasami nie warto kupować taniej.
"Tanie mięso psy jedzą"

Cytat
koszt 290,- brutto + wysyłka w 2strony

:shock:

Skocz do: