matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Stachu, 4 też selen ;-) Jak działa to dobrze, ale z czasem przestaje. Jak się kupuje używkę to cholera wie co dostaniesz i jak bardzo zużyte..

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Lunasix 3+ nasadki (tele: 7 i 15*) mam i polecam.
jak piszesz, to nie traci na wartości(ciągle cholera pożyczają ode mnie Koledzy do szerokiego :evil: ). No i wskazów nie chodzi w nim tak leniwie :lol:

Leningrada 4 też myślę można polecić, jako tańszą alternatywę. Jeśli jednak nie będzie chodził, tylko trochę kulał, to przypisane rozrzutowi jakości egzemplarzy;
ale jak się trafi, jest zupełnie OK.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Jak odczytać właściwą ekspozycje z takiego światłomierza ? : http://cgi.ebay.com/Gosse...1QQcmdZViewItem

Wiem że pewnie jestem jedynym który nie wie ale zanim wydam pieniądze wolał bym być pewien że umiem tego urządzenia używać. Poprzednio posiadałem światłomierz który pokazywał właściwą ekspozycje po nałożeniu na siebie dwóch wskazówek (jedna z zielonym kółkiem) to była pestka.

Tutaj nie kapuje o co chodzi :shock: Chciał bym zakupić Lunasix lub pochodne bo podobno lepiej sobie radzą ze słabym światłem.

Co prawda nie pomogę, ale zakomunikować chciałem, że zanabyłem Sverdlovsk 4 za pięć dyszek :-) Jedzie do mnie jeszcze bateria i zobaczymy czy to działa ;-)

Oryginalne bateryjki do tej radzieckiej myśli technicznej można kupić via allegro w przyzwoitej cenie :-)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Pietras, światłomierz zapewne ma dwa guziki - do słabszego i silniejszego światła. Wtedy te cyferki na żółtym tle zmieniają się, albo 1-11 albo 12-22. No i trzymamy taki guzik aż wskazówka się zatrzyma, patrzymy na jakim numerku i taki sam ustawiamy w okienku na dole, tym tez z żółtymi cyferkami. Oczywiście wcześniej wybierając iso... Dekielek tego całego kółka kręci się osobno a zewnętrze obręcz osobno, dekielkiem ustawia się iso, zewnętrzną częścią odczytany numerek.
Nie wiem tylko o co chodzi z jakby dwoma podziałkami nad cyferkami na żółtym tle...

Wprawdzie nie miałem takiego światłomierza w ręce ale widzę że wszystko powinno być analogicznie do mojego leningrada. Jeśli się mylę to mam nadzieję że ktoś mnie poprawi.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Generic napisał/a:
Pietras, światłomierz zapewne ma dwa guziki - do słabszego i silniejszego światła.
Wprawdzie nie miałem takiego światłomierza w ręce ale widzę że wszystko powinno być analogicznie do mojego leningrada. Jeśli się mylę to mam nadzieję że ktoś mnie poprawi.

Akurat Swierdłowsk 4 ma zupełnie inną konstrukcję. :shock:

technik219, ke? a gdzie tam jest wspomniany svierdlovsk w opisie Generic'a :shock:

Właśnie... odpisywałem przecież Pietrasowi na temat Gossena Luna Pro.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Generic, dziękuję, teraz już wiem że przynajmniej odczyt nie jest trudny... I wiem jak w ogóle odczytać ekspozycję z tego typu światłomierza. :-B

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Pomiar wykonujesz następująco:
1. naciskasz kciukiem przycisk (wahadłowy) po prawej stronie światłomierza. Jeśli zaczyna "brakować" skali dla wskazówki, naciskasz go w stronę przeciwną(tymże przyciskiem wahadłowym), wtedy przeskoczy skala pomiarowa na wartości wyższe(żółte okienko w dole).
2. wykonujesz pomiar (jak pisali Koledzy-trzymając naciśnięty przycisk, aż wskazówka zatrzyma się).
3. odczytujesz wartość liczbową (np. wskazywane tamże 20 i kręcisz tarczą do momentu, aż żółty trójkącik zgra się z ową 20-stką.
4. odczytujesz powyżej parę przysłona-czas(lub pary, jak kto woli).

p.s. wskaźnik-czerwone kółeczko z kreseczką i zielone obok-służą do odczytu po założeniu przystawki tele: czerwone 15' (kąt widzenia), zielone-7,5'(kąta widzenia)-to się ustawia na w/w przystawce. Przystawka ta była pomyślana do obiektywów tele, bo światłomierz bez niej mierzy światło widząc 30' pole widzenia"przed sobą".

No uf, to tak pokrótce, mam nadzieję, że to jasno wyłożyłem, jeśli nie, daj znać.

pozdrawiam, życząc przyjemnej pracy z Lunasixem, to naprawdę precyzyjne urządzenie.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Jacek-aj, a jakie masz w nim baterie?

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
SQ6GIT, znalazlem ciekawa oferte na l-308 po pracy podrzuce ci linka

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
kefa, podrzucaj, byle na PW... ;-)

Hmm, przyszła mi bateria do Sverdlovska 4 (baryłka 3,6V) i okazuje się, że działa owszem, ale pokazuje ok tylko dla niezbyt mocno oświetlonych rzeczy. Przy oknie, albo wycelowany w chmury pokazuje o kilka EV dłuższe ekspozycje niż P30n. Np wycelowany w żarówkę pokazał 1/1000 przy F2.8 a aparat 1/1000 przy F16 Co z tym fantem zrobić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy mierzeniu padającego trzeba chyba wziernik przysłonić matową szybką, bez szybki przy pomiarze odbitego.

Ale to nie poprawia pomiaru niestety.. Po założeniu szybki jeszcze ekstra 1EV przepału dochodzi.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
z rozrzewnieniem wspominam ten bajer, jak kupilem sobie pierwszego Leningrada i moglem odstawic tabele naswietlan...

teraz w zapasie mam przywiezionego z dawnego ddr-u weimarluxa cds....

squonk, to nie jest pomocne ;-)

Daje się to jakoś kalibrować? Albo z czego może wynikać przepalanie przy mocnym świetle? Pewnie skończy się na tym, że odeślę go, ale no nie chcę :-/

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
to cos musi byc "skopane" o ile mie pamiec nie myli, czes swiatlomierzy - zwlaszcza ruskich (choc glownie nizsze leningrady) miala problemy z wkladkami galwanizerow - czasem sie wymienialo ze 3-4 razy zanim pomiary byly ok. moze tu jest przyczyna? albo faktycznie elementy sa juz "stare" i traca swoje wlasciwosci - stad roznica w pomiarach?

matth, ale zrobiłeś jakieś testy naświetlając wg. jego wskazań cyfrą?
Ale w jakiś normalnych warunkach, nie celując w żarówkę o-)

A i te stare analogowe Pentaksy to nie są takie wspaniałe w kwestii pomiaru...
Jak sprawdziłem w słabo oświetlonym pokoju to cyfra nie doświetliła o działkę, SuperA i ME chciały nie doświetlić o 2.5-3 działki a Leningrad 6 (chyba nie lepszy niż Sverdlovsk...) mierząc odbite chciał nie doświetlić o pół działki a mierząc padające prześwietlić o pół. Tak mniej-więcej...

Nie wiem czy to wina moich egzemplarzy analogów ale przy słabym świetle mi strasznie nie doświetlają o-(

Skocz do: