Westfield  Dołączył: 16 Paź 2007
Witam serdecznie,

noszę się z zamiarem kupna nowej karty do swojego K100D Super i natknąłem się dziś na ciekawą ofertę:

http://www.allegro.pl/ite...es_wysylka.html

Chciałem zapytać, czy moja puszka (obsługująca SDHC) z oprogramowaniem 1.00 będzie obsługiwać tę kartę? Może ma ktoś jakiekolwiek doświadczenia w tej materii?

Podobno nie ma z tym problemów, ale wolę zapytać dwa razy, niż wydać kasę w błoto...

A swoją drogą, czy do wersji Super wyszło oprogramowanie nowsze niż v. 1.00?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
K100D Super obsługuje SDHC, miedzy innymi tym się różni od K100D, gdzie trzeba wgrać nowy soft,

[ Dodano: 2008-08-20, 23:17 ]
zresztą zobacz jaki masz znaczek na klapce od karty :)

Westfield  Dołączył: 16 Paź 2007
Tak, wiem, że K100D S. obsługuje standard SDHC. Moje pytanie dotyczyło obsługi pojemności 8gb. :-)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
źle wczoraj przeczytałem :oops: ale nie ma znaczenia czy 4 czy 8GB, może włożyć nawet 16-tkę

afroman  Dołączył: 02 Wrz 2008
Co do kart SD marki SanDisk to Panowie już śpieszę wyjaśnić:

SD SanDisk Ultra II - do niedawna miały transfery 9/10 MB/sek, ale na wiosnę SanDisk przyspieszył je, opatrzył nowym labelem i teraz mają po 15MB/sek w obie strony. Zmiana miała miejsce od kart 2GB wzwyż, 1GB stały się EOL i już ich nie produkuje.

SD SanDisk Extreme III - niebawem przyspieszą do 30MB/sek. (tak tak to ma od kilku miesięcy miejsce w przypadku CF SanDisk Extreme III) ale trzeba jeszcze trochę poczekać (późna jesień).

Głowę daję, że w czytniku karty zasuwają jak marzenie bo używamy dość mocno ich na codzień. I żadnych innych badziewi tylko SanDisk. Po prostu jakość i niezawodność to SanDisk. Transcend robi niby szybkie karty ale lubią one często zawiesić aparat (nie każdy, ale wiele modeli się zdarzyło) i nie tylko aparat. Co do jakości - jak się uda to działa ale to loteria. SanDisk jako jedyny od początku sam robi wszystkie komponenty do budowy swoich kart w swoich fabrykach. To, że pisza na nich Made in China jest nieistotne bo teraz każdy tam produkuje karty.
Transcend, a zwłaszcza Kingston kupują komponenty na tzw. światowych giełdach pamięci (dramexchange) a kontrolery (mózgi kart) robią dla nich inne firmy, które też tanią
masówkę dla innych klientów wytwarzają. To mówi samo za siebie. Poza tym nie chcecie wiedzieć ile tego shitu wraca spowrotem na serwis... SanDiski do foto u nas wyszły z awaryjnością ok. 0,06% sprzedanych kart (a sprzedaliśmy ich kilkanaście ładnych palet już). Do komórek (microSD) są gorsze niż seria pro i awaryjność miały ok. 0,3%, no ale microSD to masowa taniocha już od dawna więc nie ma się co dziwić.

Podsumowując:
Obecnie najlepszym zakupem jest SanDisk Ultra II (2-16GB) ale jeśli chcecie dostać coś więcej (fajne etui na karty z kółeczkiem do kluczy, fajny program do odzyskiwania danych RescuePro w wersji pełnej na mini płytce CD) to polecam Extreme III. Mają teraz tylko trochę wyższą prędkość ale jak wspominałem, końcem roku powinno to być już te 30MB/sek. więc tym bardzoej to łakomy kąsek. Poza tym nieksóre wersje kart Ultra II i Extreme III sa w zestawie z bardzo ładnym czytnikiem na USB więc fajny bonus za niewielka różnicę w cenie.

A testom w Chipach i innych przepłaconych gazetkach nie wierzcie, bo sam sie przekonałem, że wystarczy dać redaktorowi jakiś drobny gadżet by Twój produkt wskoczył w rankingu do pierwszej trójki.
Polecam stronkę http://www.robgalbraith.c...ge.asp?cid=6007 - tam są miarodajne testy, szkoda że tylko Canona i Nikona, no ale jakaś podkładka jest.

A co do sklepów... poszukajcie sobie jakiegoś taniego sklepu internetowego z odbiorem osobistym w Waszej miejscowości. Najlepszy sposób na ograniczenie kosztów transportu.

Jak coś to piszcie na priva jeśli by Was coś interesowało szczegółowo z zakresu kart SanDiska.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
W teście, który ukazał się parę dni temu na dpreview dotyczącym K200D, sprzęt testowany był zarówno na SanDisc Extreme III jak i na pamięciach Lexar Pro133x. Te drugie w zasadzie niczym nie ustępują SanDiscom.

nie ma kart marki SanDisc. Są tylko SanDisk :evilsmile:

Lexary też są spoko, tylko z nimi to jest różnie - firma ma słabą siłę przebicia i słabo marketingowo przędzie. SanDisk w ostatnich 2 latach z ok. 5% udziału w rynku Polskim obecnie ma ok. 26%. A powiem tyle, że 2 lata temu to Lexar był bardziej rozpoznawaną marką niż SanDisk. Trzeba mieć bardzo dobry produkt, sprzedać jego zalety i poprzeć je w praktyce przez enduserów, czyli zawodowych fotografów. Przykładowo taki Marek Arcimowicz - gość foci od lat i do Nepalu czy na Annapurnę brał tylko SanDiski CF Extreme III bo potrzebował najlepszych kart na zdjęcia, które mu nie znikną. Focił o ile się nie mylę Canonem D1 Mark II. Generalnie chodzi po prostu o to by nie wchodzić w shit jakim jest w profesjonalnej fotografii propozycja takich producetów jak Transcend, Adata, PQI, Kingston czy goodram. Oni nigdy nie osiągną tego poziomu co SanDisk czy Lexar. A przy obecnych śmiesznych różnicach w cenie kart poszczególnych producentów wybór jest oczywisty.
Jakieś 2-3lata temu jak miałbym zapłacić 150zł więcej za kratę SanDisk niż Kingston o tej samej pojemności i (niby podobnych paramatrach) to bym oczywiście wziął Kingstona. Teraz zapłacę max. 15-30zł niż za tego kingstona elite pro czy ultimata więcej ale różnicę nadal poczuję jakby ona była 150zł. W USA SanDisk ma ponad 65% rynku. Nie ma portalu żeby nie było mowy o SanDisku, nie ma testów lustrzanek (czy kompaktów) bez kart SanDiska. W SanDisku opracowali m.in.standard CF, wspólnie z Toshibą SD, microSD, miniSD, opracowali dla Sony standard Memory Stick Pro bo Sony nie umiało budować kart MS większych niż 128MB, dlatego SanDisk dostaje jednocześnie z Sony licencję na sprzedaż ich produktów, inni producenci po ok. 2 latach od wprowadzenia standardu do obiegu. SanDisk zawsze będzie na 1 miejscu. Takie jest moje zdanie i nie tylko moje. ;-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
afroman napisał/a:
Generalnie chodzi po prostu o to by nie wchodzić w shit jakim jest w profesjonalnej fotografii propozycja takich producetów jak Transcend, Adata, PQI, Kingston czy goodram. Oni nigdy nie osiągną tego poziomu co SanDisk czy Lexar.

widzisz , miałem juz kilkadziesiat/set kart ( przewinelo sie przez moje rece ) na przestrzeni paru ladnych lat, i jakos tak bym nie gadal ;)

afroman napisał/a:
A przy obecnych śmiesznych różnicach w cenie kart poszczególnych producentów wybór jest oczywisty.

widzisz, dla innych wybór oczywisty to np Canon ;)

afroman napisał/a:
Nie ma portalu żeby nie było mowy o SanDisku, nie ma testów lustrzanek (czy kompaktów) bez kart SanDiska.

tak samo z Canonem , jakies zawody Canon, "wszedzie" Canon

czyli cholera, po co ja kupilem i Ty Pentaxa/Samsunga skoro powinienem uzyc jedyny aparat :

afroman napisał/a:
jakim jest w profesjonalnej fotografii

aparat firmy Canon

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zamien w swojej wypowiedzi SanDisk na Canon i analogicznie inne marki.

smiać mi się chce :-P

vertiico, nie uogólniaj wszystkiego co Canona bo to porównanie nie jest miarodajne. Karty po 1. nie mają ŻADNYCH innych funkcji jak tylko stabilnie, szybko i poprawnie zapisywać dane a po 2. nie psuć się. I tyle! I niczym ale to niczym innym się nie różnią między sobą z punktu widzenia obsługi przez jakikolwiek aparat użytkownika. Karty nie mają jakichś opracowanych przez producenta bajeranckich funkcji w menu, innej matrycy czy takich tam innych opcji wskazujących na oryginalność np. wygody obsługi. Każdą kartę obsługuje się tak samo, każda jest zgodna z ogólnoświatowym standardem www.sdcard.org . Twoje porównanie wykorzystując przykładowego Canona nie jest więc wogóle miarodajne bo w aparatach zdecydowanie więcej szczegółów ma kluczowe znaczenie o wyborze danego systemu. O wiele bliżej byś był dając za przykład firmę produkującą np. baterie/akumulatorki.

A na przestrzeni kilku lat to technologia produkcji kart się zmieniła o wiele bardziej niż zaawansowanie aparatów cyfrowych. Wiem coś o tym bo kartami Flash zajmuję się 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu już od kilku lat. I racej nie tylko takim retailem o jakim tutaj dyskutujemy ale zdecydowanie bardziej zaawansowanymi Flashami dla przemysłu i wojska (5-50 razy droższymi od najdroższych detalicznych kart).

SanDisk może dba bardziej o swój rodzimy rynek bo tam o wiele częściej niż w europie rodzą się standardy związane z fotografią i jedna dobra technologia pozwala rozwijać się innej. O japońskim nie wspomnę bo to monopol na technologię wręcz sam w sobie.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
widac wogole nie zrozumiales mojego porownania: to napisze dosadniej " dosc fanboyow sandiska" , za sandiska wstaw co chcesz ;)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kupiłem kartę SanDisk SD (nie SDHC) Eexteme III 4GB na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/ite...e_promocja.html
Karta ma mieć prędkość zapisu/odczytu 20MB/s. Tymczasem z pentaxem K10D jest zdecydowanie wolniejsza od karty o identycznych oznaczeniach, ale o pojemności 1GB, którą od dawna posiadam. Różnicę można oczywiście zauważyć przy serii zdjęć po zepełnieniu bufora K10D. Wóczas SanDisk Eetreme III 4GB zapisuje RAW-y z prędkością ok 1 zdjęcie/3s, podczas gdy SanDisk Eetreme III 1GB zapisuje RAW-y po zapchaniu bufora z prędkością ok 1 zdjęcie/1s. Ta karta 4GB zachowuje się więc po zapełnieniu bufora identycznie jak SanDisk Ultra II 1GB, którą wcześniej miałem! Tymczasem obie karty Extreme III mają mieć podobno takie same prędkości zapisu/odczytu....
Co o tym sądzić?
Pozdrawiam
Marek

forestowy
[Usunięty]
wrzuć do czytnika pod USB 2.0 i sprawdź transfery jakimś softem, choćby HD Tach. To będzie jedyny miarodajny wynik.

Sprawdziłem przed chwilą transfery obu kart softem HD Tach i tak jak podejrzewałem, karta SanDisk Eetreme III 4GB ma prędkość zapisu 15,5 MB/s, podczas gdy SanDisk Eetreme III 1GB ma prędkość zapisu prawie 21MB/s.
Napiszę więc do sprzedającego i postraszę go negatywem oraz zażądam zwrotu kasy bądź wymiany na kartę o takich parametrach jak w opisie aukcji.
Zastanawia mnie tylko co jest przyczyną tych różnic. Może to jakaś podróba albo np. karta SanDisk Ultra II z naklejką Extreme III?....

chwally  Dołączył: 08 Lut 2009
Witam. Mam takie pytanie, czy jest jakaś różnica w prędkości zapisu na kartę między K100d a K100 super, czy nie nastąpiła tu żadna poprawa?
Po drugie, który parametr jes ważniejszy (dla k100d super), minimalna prędkość (2,4 lub 6) czy prędkość zapisu i odczytu które sięgaja 100-133x ? A pytając w prost, która karta będzie szybsza :

http://www.picstop.co.uk/...)-CLASS-2---8GB

http://www.picstop.co.uk/...)-CLASS-4---8GB

Wielkie dzięki, pozdrawiam.

No i kupiłem podróbkę SanDiska. Chodzi o kartę, o której piszę w poprzednich swoich postach w tym wątku. Nie dość że karta jest wolna, to różni się detalami: inny kolor przełącznika z boku, nieco inna niż u oryginału naklejka, brak logo SanDiska z tyłu katy, inne pudełko, brak kodu do oprogramowaniu na CD.
Zażądałem oczywiście zwrotu kasy.
Nie warto jak widać korzystać z tzw. okazji, bo cena atrakcyjna...

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
a porównywał już ktoś wersję SanDisk 20MB z 30MB...ew. macie link do jakiegoś testu? Na alledrogo 4GB 30MB i 8GB 20MB chodzą w tej samej cenie ...nie wim co kupić pod K20D...robię trochę zdjęć z meczów koszykówki i zastanawiam się czy z kadwudyszka odczuje różnicę w zapisie między obiema kartami...
pozdrawiam
MJ

Ja byłem w szoku niemal jak porównałem sobie prędkość zapisu w kartach SanDisk Extreme III 2GB i SanDisk Ultra II 2GB, które właśnie nabyłem dla mojej kadyszki. Obie mają prędkość zapisu na posiomie około 21MB/s! Gdybym to wiedział to kupiłbym 2tańsze karty Ultra ;-)
Ciekawe co jest przyczyną tego stanu rzeczy - może produkuja takie same karty i losowo przyklejają różne naklejki na nich? :mrgreen:

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Cytat
Kupiłem kartę SanDisk SD (nie SDHC) Eexteme III 4GB na tej aukcji:

tak żeby uściślić, wszystkie karty powyżej 2GB to SDHC

Właśnie. Dałem się nabrać. Na szczęście sprzedający zwrócił kasę. Teraz czekam aż wystawi karty ponownie na aukcji :evilsmile:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Alyjen napisał/a:
tak żeby uściślić, wszystkie karty powyżej 2GB to SDHC

Tak żeby uściślić, są karty "ponadstandardowe" SD o pojemności 4GB, tylko że zdarzają się z nimi problemy w niektórych czytnikach czy innych urządzeniach je obsługujących, dlatego pewniej jest kupić kartę 2GB SD, a powyżej tej wartości już SDHC, zwłaszcza, że te są (przynajmniej były jak ostatnio się interesowałem tematem) już tańsze niż odpowiedniki SD.

Skocz do: