sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
quasi, pisząc szczerze to jeśli chcesz mi pomóc to pisz jakbyś rozmawiał z trzylatkiem ..... bo niestety nie wiem o czym dokłanie do mnie rozmawiasz :roll:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
quasi napisał/a:
Niby korzystasz z Ery, czy Netii, a 3 dni masz do tyłu z powodu opieszałości TP /i oby 3 dni/.
Zadowala Cię - takie rozwiązanie?

Hmmm...

Moje doświadczenie z TP i netią na TP:
- jak była neostrada, to na usunięcie awarii czekało się nawet 3 tygodnie [2x w ciągu roku!]. Naprawdę nie satysfakcjonowało nas to, że był wtedy anulowany abonament... Powód: 1 serwisant na region Podbeskidzia [Bielsko, Jaworze, itp].
- potem Netia na łączach TPsa - w ciągu dwóch lat może ze 2x nie było sieci. Przez jakieś pół dnia. Kiedyś wolno działało - zadzwoniłam, sprawdzili, przyspieszyli do 48h.
Może ich stać na więcej niż 1 serwisanta...

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
sołtys, oki, postaram się, ale ten temat jest bardzo złożony.
Zapytam przekornie, ale b. dużo to mi powie.
Co Cię skłoniło do wyboru innego operatora - cena, czy usterki linii/internetu?

mygosia, gratulacje, ale tę linię, to nadal serwisuje macierzysty operator - czyli TP.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
quasi, wiem :-)
Ale może oni bardziej dbają o klientów, albo może mają więcej szczęścia. No i osobiście nie mam uczucia, że ludzie po drugiej stronie linii maja mnie w głębokim poważaniu...

mygosia, no to rewelacja :-)
Zadowolony klient = zadowolony operator.
Kurcze, gdzież to podziała się moja zapalniczka...

[ Dodano: 2009-02-22, 20:11 ]
W praktyce wyglada to tak.
Kupujesz usługę świadczoną poprzez Netię/Erę na linii innego operatora-tutaj TP. Niby spoko (np.mygosia), ale za Twoimi plecami odbywa sie mała batalia.
Np Era, czy też Netia wysyła zapytanie do TP, o możliwości podłaczenia usługi na zamówionej prędkości do TP. TP odpowiada - jasne, czemu nie.
Ty korzystasz z neta, ale rwie co 10 min. Zgłaszasz usterkę, bo przerywa.
Era/Netia wysyła do TP zgłoszenie awarii.
Czekasz na jej usunięcie, a netia/era dostaje odpowiedź - na w/w linii nie można świadczyć usługi o danej przepustowości.
Teraz masz dwa rozwiązania. Rozwiązać umowę, albo zodzić sie na niższą przepustowość/zwykle o połowę/.

Dlatego kluczem do w/w zagadki jest stan techniczny i długość linii telefonicznej.
Co czasu usuwannia usterek, to jest różnie.

Nic więcej, tu się nie ukrje.

Jeśli miałeś problemy z internetem w TP, to będziesz miał je nadal w Erze, czy Netii.
Na plus - zmieni się obsługa na bardziej przyjazną.
sołtys, czy teraz troszkę jaśniej napisałem?

quasi napisał/a:
Co Cię skłoniło do wyboru innego operatora - cena, czy usterki linii/internetu?

Cena. Nie miałem najmniejszych problemów z usterkami linii/internetu.

quasi napisał/a:
sołtys, czy teraz troszkę jaśniej napisałem?

Oczywiście. Sęk w tym, że ja internetu z TPSY nie miałem także nie mam porównania. Miałem niezależną radiówkę .. jednakże obecnie oferują 512Kbit/sek za 90zł to w dzisiejszych czasach ciutke za dużo (żeby nie było, że przepłacaliśmy - mieliśmy 256Kbit/sek za mniejszą sumę ale teraz testowo włączyliśmy 512 .. no i nie da się ukryć widać różnicę 8-) . Z tym psioczeniem na TPSA i neostradę też różnie bywa. Jedni nie narzekają. Inni psioczą. Tak samo jak z Vistą .. myślę, że to też nie tylko od operatora zależy (nie mniej nie mam najmniejszego zamiaru bronić telekomuny). Znajomy ma neostradę i nie narzeka. Inny znajomy przesiadł się na Netie (na tej samej centralce) i też nie narzeka. Póki co jesteśmy dobrej myśli .. oczywiście bywa różnie ale nie można napisać, że 100% beznajdzieja, dno i wodorosty :roll:

sołtys napisał/a:
Miałem niezależną radiówkę .. jednakże obecnie oferują 512Kbit/sek za 90zł to w dzisiejszych czasach ciutke za dużo

Ciutkę???? Rozbój w biały dzień!
sołtys napisał/a:
Z tym psioczeniem na TPSA i neostradę też różnie bywa. Jedni nie narzekają. Inni psioczą

Dokładnie. Usługa jak usługa. Znam wielu zadowolonych użytkowników z TP.
Tylko maja długie czasy reakcji (jak tryb B w P) przy usuwaniu usterki - chociaż i to się teraz poprawia.
sołtys napisał/a:
Inny znajomy przesiadł się na Netie (na tej samej centralce) i też nie narzeka

Rozumiem, że kolega korzystał z TPSA?
sołtys napisał/a:
Miałem niezależną radiówkę ..

Usług nie przeniesiesz. Niestety , brak podpisanych umów międzyoperatorskich z małymi i lokalnymi providerami :-/

Będzie kłopot - zadzwoń do operatota :TP, Netii, Ery i podpytaj o możliwość podłączenia- a to trwa dosyć długo.

PS
Nie ma u Was UPC?
Aster nie polecam, dziwne rzeczy wypisują w swoim regulaminie i jest stosunkowo droga.

quasi napisał/a:
Usług nie przeniesiesz. Niestety , brak podpisanych umów międzyoperatorskich z małymi i lokalnymi providerami

Tzn. że musze (musiałem) mieć neostradę, żeby korzystać teraz z internetu w Netii? Nie bardzo rozumiem. Tzn. jest tak, że mam abonament telefoniczny w TPSA a internet radiowy. Nie chcę przenieść internetu radiowego tylko go zlikwidować a tylko przenieść abonament z TPSA na Netię jednocześnie zakładając internet w Netii. Nie da się tak?

sołtys napisał/a:
Nie chcę przenieść internetu radiowego tylko go zlikwidować a tylko przenieść abonament z TPSA na Netię jednocześnie zakładając internet w Netii.

Pewnikiem, tak się da przenieść. Czy do Netii, czy do Ery, czy też pozostać w TP z nową usługą internetową.
Jak napisałeś - cena. Możesz wybierać :-)
PS
Nie napisałeś, że masz linię tel w TP...
Stąd w/w zgadywanka.

quasi, bo ja się nie pytam czy można przenieść (bo wiem, że można) tylko jak rozdzielić sygnał na dwa kompy :-)

sołtys napisał/a:
tylko jak rozdzielić sygnał na dwa kompy

Należy czytać - już odpisałem na w/w pytanie:
"Wysłany: Wczoraj 16:14
Ad.1 Nie jest konieczny. MZ lepiej zakupić router ADSL np: Linksys - koniecznie z annex A
Ad.2 Linksys WAG200G-EU /no chyba, że Twoja linia tel jest typu ISDN(cyfrowa)-tutaj annex B/
Ad.3 w/w"
sołtys napisał/a:
bo ja się nie pytam czy można przenieść (bo wiem, że można)

A skąd płynie ta wiedza?
Nie żartuj...
Czy byłeś już w centrali i robiłeś pomiary swojej linii? Już wiesz, czy są wolne porty na urządzeniu dostarczjącym "usługę internetową"?
A co jeśli TP przełaczy Cię na obciążony punkt styku, a rozbudowa potrwa 0.5 roku - ale już podpisałeś umowę - są kary za jej zerwanie.

Tak naprawdę, teraz się tego nie dowiesz /no chyba, że pracujesz w TP na stanowisku montera/.
Tyle i powodzenia.
PS
Lubisz tak pod włos?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
quasi, po złożeniu wniosku do Netii, na jej wniosek, TP uruchamia standardową procedurę czyli wydaje opinię o możliwości podłączenia netu.
Dopóki Netia nie dostanie takiej opinii (czy jak ją tam nazywa), dopóty nie przyśle Ci umowy do podpisu.
quasi napisał/a:
A skąd płynie ta wiedza?

Bo mam.
(Netia na łączu TP)

dickkett napisał/a:
po złożeniu wniosku do Netii, na jej wniosek, TP uruchamia standardową procedurę czyli wydaje opinię o możliwości podłączenia netu.

A jak myślisz, na jakiej podstawie TP wydaje tę opinię?
Ot tak, bo księżyc jest w pełni?
Chcę sołtys`owi, powiedzieć, że to nie jest takie proste jak napisano na papierze, czy na stronie www, oraz staram się uświadomić problemy, które wynikają z tak podpisanych umów.
Pomijając już w/w, to życzę sukcesów i bezproblemowego korzystania z usług nowego operatora.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
quasi napisał/a:
staram się uświadomić problemy, które wynikają z tak podpisanych umów

Napisałem
Cytat
Dopóki Netia nie dostanie takiej opinii (czy jak ją tam nazywa), dopóty nie przyśle Ci umowy do podpisu.

Baba z wozu, koniom lżej.
Można tak i w kółeczko.
Napisałem:
Cytat
A jak myślisz, na jakiej podstawie TP wydaje tę opinię?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sołtys, a spróbuj Ty zbadać sprawę tak:
- dogadaj się z Netią, zeby sprawdzili, czy możesz mieć internet Netii na łączach TP w Twojej lokalizacji,
- i jeżeli tak, to żeby zaklepali jedno dobre łacze/półkę/czy co tam/ dla Ciebie,
- i obiecaj, że wtedy u nich weźmiesz telefon i internet ;-)
-- nawet z cyrografem na ..... mieśięcy :evilsmile:
- a na koniec zleć Netii wszystkie paierkowe działania z telepsem,
- .... i niech w końcu Ci to uruchomią :evilsmile:
- to wtedy całkiem na dobranoc zlikwiduj internet radiowy 8-)

Coby uzupełnić i podsumować dyskusję.

Z podłączeniem "netii" po łączach "tepsy" nie było najmniejszego problemu. Zamówienie złożyłem przez stronę internetową netii. Przyjechał kurier z papierami do podpisu. Potem otrzymałem potwierdzenie, że tepsa potwierdza możliwość uruchomienia usługi itd.

Następnie zadzwonili z tepsy i bardzo uprzejma Pani potwierdziła, że wpłynęły papiery od "innego operatora". Podziękowali za współpracę. Poinformowali, że zawsze można wrócić itd.

Potem zadzwoniła Pani z Netii również aby potwierdzić, że mają zielone światło do aktywowania usługi i przeniesienia numeru.

Otrzymałem w międzyczasie mailem informację, że aktywacja usługi nastąpi 2010.01.01 o 00:00. Na stronie netii mimo wszystko tak z ciekawości wypełniłem wszystko co było do wypełnienia po kliknięciu "aktywuj internet". Otrzymałem login i hasło.

Dziś na próbę podłączyłem router do karty sieciowej i go skonfigurowałem. Po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że internet śmiga jak mały samochodzik :mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
A propos Netii - miałem dziś ciekawą rozmowę telefoniczną. Mam umowę na czas nieokreślony. Dzwonił pan z Netii chcąc zaoferować jej przedłużenie :mrgreen:

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Już prawie 2 lata moi rodzice korzystają z sieci przez Netię (na łączach TP) i nie narzekają. Co prawda jest to 1 MBit/s ale chodzi bardzo przyzwoicie (Ruter Linksys WAG 200 EU). Na plus zasługuje oferta telefoniczna: 120 minut lokalne, międzymiastowe i stacjonarne do UE za 43zł. Razem z siecią 103 zł miesięcznie, nie najgorzej.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
sołtys napisał/a:

Dziś na próbę podłączyłem router do karty sieciowej i go skonfigurowałem. Po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że internet śmiga jak mały samochodzik :mrgreen:
Ile Ci wyśmigowywuje i na jakim łączu?
(w speedtest wybierz po kolei dwa najbliższe serwery na mapce [jeden "ZSRR". drugi Polska)

Skocz do: