Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Szukam, szukam i jakoś znaleźć nie mogę. Jaki filtr szarym bym potrzebował, abym mógł w słoneczny dzień używać przesłony 1.4? W jaki sposób mogę to obliczyć (czasy)?

Znalazłem coś takiego:
ND 0.6 przepuszczalność 25% ekspozycja x 4 czyli +2 działki przysłony - czyli zamiast czasu 1/4000 miałbym 1/1000?

sTaHCu  Dołączył: 08 Cze 2008
Raven napisał/a:
Znalazłem coś takiego:
ND 0.6 przepuszczalność 25% ekspozycja x 4 czyli +2 działki przysłony - czyli zamiast czasu 1/4000 miałbym 1/1000?

Dokładnie tak

Ciężko znaleźć jakieś informacje o filtrach szarych, chodzi mi o producentów, co jest polecane a czego unikać.
Generalnie chciałbym filtr taki, abym w jasny dzień mógł używać pełnej dziury (1.4 lub 1.7), ale wobec gorszej ostrości przy takiej przesłonie, mam obawy o sensowność takiego rozwiązania, bo przecież sam filtr może jeszcze pogorszyć sprawę. Czy w cenie do 100pln da się nabyć jakiś w miarę dobry filtr? Zastanawiałem się nad Marumi, ale polar tej firmy jednak trochę pogarsza ostrość (choć przy widokach jest to do pominięcia).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Czy w cenie do 100pln da się nabyć jakiś w miarę dobry filtr?
Firmy Hitech. Piszę o filtrach szarych, połówkach typu Cokin.
Raven napisał/a:
Zastanawiałem się nad Marumi, ale polar tej firmy jednak trochę pogarsza ostrość (choć przy widokach jest to do pominięcia).
Za 100 zł nie kupisz dobrego filtru. Osobiście jestem zadowolony z Marumi.
Do zmniejszenia ekspozycji to stosuj raczej filtr szary. Hoya, B&W, Marumi, są jak najbardziej OK. Tylko Hoya, podobno, źle się czyści.
Poza tym, mozna poszukać w sieci na temat filtrów. Sam tak robiłem przed zakupem. Nie sądzisz, że kupiłem filtry paru firm i porównywałem :evilsmile: .

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
argawen napisał/a:
Firmy Hitech
, też się do niego przymierzam. Mam Cokin`a szarego i połówkę ale skubane "farbują" na fioletowo.
Raven napisał/a:
chciałbym filtr taki, abym w jasny dzień mógł używać pełnej dziury (1.4 lub 1.7),
zmontuj sobie szary filtr z "regulacją mocy" z polarów. Nakręcasz jeden na szkło, na niego drugi (tylko, że musisz w nim wyjąć szkło z oprawki i zamontować odwrotnie). Odpowiednio kręcąc filtrami zrobi się ciemno jak w... bezksiężycową noc.

Za Cokin/Hitech dziękuję, niezbyt praktyczne w terenie :-(

Argawen, ja mam polara Marumi, a zastanawiam się nad szarym. Tylko właśnie mnie martwi ta utrata ostrości.
A w co miałbym celować i jaki to byłby koszt, aby miało to sens?

Raven napisał/a:
Za Cokin/Hitech dziękuję, niezbyt praktyczne w terenie :-(
Nie kumam. A gdzie ma być użyteczne ? Przecież filtr typu Cokin szybciej założysz lub zdejmiesz od zwykłego na gwint :shock:
Raven napisał/a:
a mam polara Marumi, a zastanawiam się nad szarym. Tylko właśnie mnie martwi ta utrata ostrości.
Mam Marumi i B&W. B&W jest z górnej półki i nie widzę różnicy pomiędzy nimi.
Nie wiem, czy to prawda, ale gdzieś, ktoś pisał lub mi mówił, iż polary nie za dobrze współdziałają ze szkłami z otwartą przysłoną.
Ale to pewnie bujdy.
Osobiście polara używam tylko do widoczków itp. Więc na przymkniętej przysłonie.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
argawen, a jakiego holdera używasz? Kumpel ostatnio kupił jakieś podróbkowate i ogólnie holder tamten sprawia wrażenie dość dobre, ale sam holder względem pierścienia kręci się zaskakująco lekko. To normalne?

matth napisał/a:
a jakiego holdera używasz?
Mam dwa. Jeden oryginał na 1 slot, drugi podróbka na 3 sloty. U mnie oryginał kręci się lekko, zaś podróbka ciężko :-) .
matth napisał/a:
To normalne?
Nie wiem, ale wolę ten kręcący się lekko.

argawen, dzięki :-) Zatem muszę poczynić zakupy ;-)

argawen, chodzi mi nie o samą wymianę filtrów, ale o noszenie sprzętu na szyi, wkładanie do plecaka itp.

Raven napisał/a:
ale o noszenie sprzętu na szyi, wkładanie do plecaka itp.
W czymś takim noszę filtry.

Noszę to przypięte do plecaku lub torby. Potrzebuję, to odsuwam zamek i zakładam filtr.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Raven będę bronił systemu Cokin bo jeden filtr do wielu obiektywów a nie co obiektyw to inna średnica i inny filtr o cenach dobrych filtrów o dużej średnicy mocowania już nie wspomnę :-/
TU MASZ duży wybór

matth musi kręcić się lekko bo inaczej odkręcisz pierścień mocowania holdera od obiektywu :-D

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
argawen, a Hitechy się w nim mieszczą ?

Polar, istotna uwaga ;-)

saxon napisał/a:
argawen, a Hitechy się w nim mieszczą ?
Tak, mam same Hitechy.

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
No to trzeba kupić tylko dlaczego to tyle kosztuje :-(

saxon napisał/a:
dlaczego to tyle kosztuje :-(
Kupowałem w innym miejscu. Troszkę taniej, raptem 10-12 zł mniej. Chyba na Allegro.
Ale teraz, to wszystko podrożało.

Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
jaki filtr ND?
Witam

oglądałem własnie filmik: http://www.youtube.com/watch?v=XLgyaqISJO4- interesuje mnie jakiego filtra ND muszę użyć aby uzyskać podobne zdjęcie do tego w 58 sekundzie pokazu?
Dla ambitnych informacja, żeby nie pisać B&W 10 stop ND 110. Chodzi mi o to czy da się osiągnąć podobny efekt jakimś filtrem tańszym?

pozdrawiam

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Re: jaki filtr ND?
Litwin napisał/a:
Witam

oglądałem własnie filmik: http://www.youtube.com/watch?v=XLgyaqISJO4- interesuje mnie jakiego filtra ND muszę użyć aby uzyskać podobne zdjęcie do tego w 58 sekundzie pokazu?

Hoya ND x400 / B&W ND x1000 / Heliopan ND x1000 / Fader ND2-400 / 2-3 ND x8 na raz

Litwin napisał/a:

Dla ambitnych informacja, żeby nie pisać B&W 10 stop ND 110. Chodzi mi o to czy da się osiągnąć podobny efekt jakimś filtrem tańszym?

pozdrawiam

Szkło spawalnicze, z bardziej konwencjonalnych to filtr Hitech do Cokin'a, ew. tenże filtr można spiłować i wsadzić do ramki z jakiejś taniej UV-ki, bo w Cokinie bardzo łatwo o odblaski przy tym filtrze.

No i przydałoby się posłuchać moderatorów i kontynuować wątek o filtrach ND... (a posty z tego można by przenieść do prawidłowego, drodzy zieloni ;) )

Skocz do: