Raven napisał/a:Znalazłem coś takiego:
ND 0.6 przepuszczalność 25% ekspozycja x 4 czyli +2 działki przysłony - czyli zamiast czasu 1/4000 miałbym 1/1000?
Firmy Hitech. Piszę o filtrach szarych, połówkach typu Cokin.Raven napisał/a:Czy w cenie do 100pln da się nabyć jakiś w miarę dobry filtr?
Za 100 zł nie kupisz dobrego filtru. Osobiście jestem zadowolony z Marumi.Raven napisał/a:Zastanawiałem się nad Marumi, ale polar tej firmy jednak trochę pogarsza ostrość (choć przy widokach jest to do pominięcia).
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
, też się do niego przymierzam. Mam Cokin`a szarego i połówkę ale skubane "farbują" na fioletowo.argawen napisał/a:Firmy Hitech
zmontuj sobie szary filtr z "regulacją mocy" z polarów. Nakręcasz jeden na szkło, na niego drugi (tylko, że musisz w nim wyjąć szkło z oprawki i zamontować odwrotnie). Odpowiednio kręcąc filtrami zrobi się ciemno jak w... bezksiężycową noc.Raven napisał/a:chciałbym filtr taki, abym w jasny dzień mógł używać pełnej dziury (1.4 lub 1.7),
Nie kumam. A gdzie ma być użyteczne ? Przecież filtr typu Cokin szybciej założysz lub zdejmiesz od zwykłego na gwintRaven napisał/a:Za Cokin/Hitech dziękuję, niezbyt praktyczne w terenie
Mam Marumi i B&W. B&W jest z górnej półki i nie widzę różnicy pomiędzy nimi.Raven napisał/a:a mam polara Marumi, a zastanawiam się nad szarym. Tylko właśnie mnie martwi ta utrata ostrości.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Mam dwa. Jeden oryginał na 1 slot, drugi podróbka na 3 sloty. U mnie oryginał kręci się lekko, zaś podróbka ciężko .matth napisał/a:a jakiego holdera używasz?
Nie wiem, ale wolę ten kręcący się lekko.matth napisał/a:To normalne?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
W czymś takim noszę filtry.Raven napisał/a:ale o noszenie sprzętu na szyi, wkładanie do plecaka itp.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
K-5 IIs, K10D, MZ-50, MG, S 10-20 /4-5.6, S 18-35/1.8, S 85/1.4, S 100-300/4+TC 1.4 ,Tamron SP AF 90mm /2.8 Di Makro Kilka M-ek i M42, Metz 48 AF1- d, Pentax 10x50 PCF, GoldPhoto YH324C+YH43O+Phottix KB-1
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Tak, mam same Hitechy.saxon napisał/a:argawen, a Hitechy się w nim mieszczą ?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
K-5 IIs, K10D, MZ-50, MG, S 10-20 /4-5.6, S 18-35/1.8, S 85/1.4, S 100-300/4+TC 1.4 ,Tamron SP AF 90mm /2.8 Di Makro Kilka M-ek i M42, Metz 48 AF1- d, Pentax 10x50 PCF, GoldPhoto YH324C+YH43O+Phottix KB-1
Kupowałem w innym miejscu. Troszkę taniej, raptem 10-12 zł mniej. Chyba na Allegro.saxon napisał/a:dlaczego to tyle kosztuje
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
"Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia"
Litwin napisał/a:Witam
oglądałem własnie filmik: http://www.youtube.com/watch?v=XLgyaqISJO4- interesuje mnie jakiego filtra ND muszę użyć aby uzyskać podobne zdjęcie do tego w 58 sekundzie pokazu?
Litwin napisał/a:
Dla ambitnych informacja, żeby nie pisać B&W 10 stop ND 110. Chodzi mi o to czy da się osiągnąć podobny efekt jakimś filtrem tańszym?
pozdrawiam